De Nederlandse overheid hoopt 4 januari te beginnen met vaccineren tegen het coronavirus.
De Nederlandse overheid hoopt 4 januari te beginnen met vaccineren tegen het coronavirus. Foto: Pixabay

Vaccineren of niet? Weespers vinden het lastig

De overheid wil 4 januari beginnen met vaccineren tegen corona. Het WeespersNieuws peilde middels een poll en een oproep of Weespers een prik gaan halen.

WEESP De overheid wil 4 januari beginnen met vaccineren. Eerst de medewerkers in de zorg en mensen binnen risicogroepen, daarna - medio augustus - de niet-risicogroepen. Wij peilden middels een poll en een oproep of Weespers zich willen laten vaccineren. De meningen blijken sterk verdeeld.

De vaccinatie is niet verplicht, mensen mogen zelf kiezen of zij de prik gaan halen of niet. De een kan niet wachten, de ander maakt zich zorgen en weer een ander vindt het onzin. Het WeespersNieuws stelde de lezers vorige week via een poll deze vraag:

Het coronavaccin komt eraan. Laat jij je vaccineren?

Dit waren dinsdag de resultaten (wellicht zijn er na het schrijven van dit artikel nog stemmen bij gekomen):
Er is 960 keer gestemd.
Ja: 439 stemmen (46%)
Nee: 418 stemmen (43%)
Misschien: 103 stemmen (11%)

Is deze poll betrouwbaar? Het is geen uitgekiende enquête, het is gewoon een simpele vraag waarbij we geen rekening hebben gehouden met zaken als steekproefgroottes en cookieverwijderaars. Een persoon kan via meerdere apparaten ook meerdere keren antwoorden. Wat opvallend is, is dat de uitslag verschoof naarmate de dagen verstreken. Donderdagavond, de dag waarop de poll van start ging, was een zeer ruime meerderheid nog voor vaccineren. Dinsdagochtend is die meerderheid nog maar zeer nipt.

Die verdeeldheid zie je terug in de reacties. Naar aanleiding van onze oproep hebben we verschillende mails gekregen en ook via social media werd volop gereageerd. We zetten een paar van die reacties op een rijtje in de volgorde van de uitslag: ja, nee, misschien.

'Ik reageer slecht op vaccins, dus laat ik de natuur zijn gang gaan'

Ja

- Annelies Vinken: "Natuurlijk laat ik me vaccineren. Het is de enige manier om de coronaregels los te kunnen laten. Hoe meer mensen gevaccineerd worden, hoe groter de kans dat snel die pandemie voorbij is. Er is zo veel ervaring met andere vaccins. Dat zit wel snor."
- Yvonne Raaijmakers: "Jaaaa... zeker dat ik hem ga halen! Zal ook wel snel een oproep krijgen tegen die tijd! Helemaal blij en trots op die kanjers die dit voor elkaar hebben gekregen!"
- Saskia ter Kuile: "Ja! En mijn moeder van 82 gaat dat ook doen en dan kunnen we elkaar weer opzoeken."
- Annemieke Van Galen Last-Lammen: "Ik wel, ik ben herstellende van corona en het is echt geen 'griepje'. Dit wil ik niet nog een keer meemaken (o ja, en ik ben gezond en heb geen onderliggende aandoeningen)."
- Paul de Fouw: "Per direct. Echt vandaag nog. Verantwoord en risicoloos. Tenzij je allergisch bent voor kippeneiwit."
- Andrea Coesel: "Jazeker. Voor mezelf, voor anderen, zodat we ons mooie vrije leven weer terug kunnen krijgen. En ik daag vooral al die mensen die over de lockdowns riepen dat ‘het middel erger is dan de kwaal’ nu de daad bij het woord te voegen en ook gewoon een vaccinatie te halen."
- Monique Fritschy: "Ik wel.. Ik heb van dichtbij meegemaakt wat corona met je kan doen, dat wens je niemand toe."

Nee

- Rosa Carmen Perfors-Hodge: "Als kind heb ik alle vaccinaties gehad. Helaas reageerde ik altijd slecht op vaccinaties, mijn lichaam doet er alles aan om het vaccin weg te werken. Ik heb de diverse kinderziekten dan ook gewoon gehad, met als gevolg dat ik er blijvende zenuwschade en slechthorendheid aan over heb gehouden. Met dat in het achterhoofd en het feit dat ik al corona heb gehad, kies ik ervoor de natuur zijn gang te laten gaan. Kan mijn lijf het bolwerken, dan doorsta ik het wel. Zo niet, dan moet het zo zijn. Wat betreft dat ik daarmee een risico zou zijn, dat durf ik te betwisten. Eenmaal corona gehad is geen garantie dat ik het niet meer kan krijgen, net zoals een vaccinatie ook geen garantie geeft."
- Kevin Overman: "Ik val in de risicogroep, maar net als bij de griepprik zeg ik nee."
- Pedram Karami: "Zolang de inhoud staatsgeheim is, moet iedereen nee zeggen."
- Therese de Graaf: "Nee, ik neem hem niet. Bijwerkingen na lange tijd zijn niet bekend. Wat erin zit is niet allemaal even gezond (nanodeeltjes). Ondanks dat ik een risicopatiënt nr.1 ben, neem ik hem toch niet."
- Ria Bruins: "Nee. Zo blijft er tenminste één over voor iemand die wel wil. Want ja, het gaat een poosje duren. Eerst de ouderen, zieken en zwakken. Hoe meer ouderen en zieke, zwakkere mensen nee zeggen, hoe meer er overblijft voor de mensen die er bewust voor kiezen. In ieder geval al één: de mijne."
- Hennie Jonker: "Nee, ik ben tegen vaccinatie, ik wil geen gif in mijn lijf en het helpt niet. Mensen die het graag willen, vullen vooral de schatkist aan, want het is niet gratis, het gaat via de zorgverzekering. Het is het zelfde systeem als CARGLASS om je ruit te vervangen: het lijkt gratis maar je betaalt het uiteindelijk altijd zelf via je premie. Mensen, word wakker."

Misschien

- Monique Masselink-Johansen: "Ik kijk even de kat uit de boom."
- Petra Bakker: "Ik wil nog niet, maar denk wel dat het moet omdat ik met het openbaar vervoer reis. Wie weet wat straks niet mag zonder vaccinatie. Persoonlijk wacht ik liever nog even."
- Hanny Bruijntjes: "Ik heb voor het eerst een allergische reactie van de griepprik gehad dit jaar. Daar ben ik knap beroerd van geweest en ik heb medicijnen nodig gehad. Kans van 1 op de 100.000, dus ik heb gelijk een staatslot gekocht. Met het coronavaccin wacht ik, in overleg met huisarts, liever even af."

Dit artikel wordt u aangeboden door WeesperNieuws.nl/Extra