Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.
Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.

Beginletters

Chocoladeletters zijn rond Sinterklaas een welkom geschenk. In de schoen of op pakjesavond krijg je vaak de beginletter van je voornaam. Beginletters van voor- en achternaam gebruiken artsen vaak om geschreven of geprinte recepten te ondertekenen. Dat scheelt ruimte. Bij voetbalwedstrijden zien we ook zoiets. Om ruimte te sparen, worden dan twee of drie letters van de voetbalclubs in een hoek van het scherm weergegeven. Voor onervaren kijkers kan het best lastig zijn om te weten welke ploegen er spelen! Ook veel gemeenten hebben kenmerkende letters die worden gebruikt om ruimte te sparen. Veel Weespers kennen de letters WS uit de Weesper vlag. Sommige Muiders zijn bekend met MD in de historische vlag van Muiden. Voor bijvoorbeeld Amsterdam wordt ASD wel gebruikt en WGM voor Watergraafsmeer. De laatste weken zag ik af en toe het Sinterklaasjournaal op de TV. Dat is een van de voorrechten van kleinkinderen! Mij valt dan uiteraard ook op dat de pieten roetvegen op hun gezicht hebben, maar dat hun kleren vreselijk schoon zijn. Alsof alleen hun gezicht in de schoorsteen is geweest. Wonderlijk. Maar dat schijnen wij tegenwoordig normaal te vinden. Aan de kade van de geheime aankomstplek van Sinterklaas (Zwalk), zagen wij een scheepje liggen met twee letters en één cijfer: PU 3. Hoeveel mensen hebben zich gerealiseerd dat PU voor Putten staat? PU is een niet meer in gebruik zijnd, zogenaamd visserijnummer voor de thuishaven Putten. Misschien kwam sint dus dit jaar vlak bij Putten aan? Bekendere letters op vissersschepen zijn bijvoorbeeld UK voor Urk en IJM voor IJmuiden. Zijn er in Weesp schepen met een visserijnummer WS? Niet dat ik weet. Wel met een ander visserijnummer. Op mijn avondlijke fietstochten passeer ik bijvoorbeeld regelmatig een schip in een bocht van de Vecht, vlak bij de Keverdijk. Waar oudere Weespers het over 'bij Bruinekool' hebben, ligt al enige tijd een rood scheepje met GRE 16 erop. Het daar nieuw gebouwde, fraaie huis kijkt uit op dat scheepje, met de letters GRE van Grevelingen. Zo…, en nu is het tijd voor míjn letter. De H van Hans: mijn witte Weesper chocoladeletter. Lekker!