Half maart 2020 begint de ellende in Nederland.
Half maart 2020 begint de ellende in Nederland. Foto: WeesperNieuws

Van ‘virus komt steeds dichterbij’ tot en met de tweede lockdown

Getalletjes; de redactie kan er geen genoeg van krijgen.

WEESP Na bovengenoemde waarschuwing op 27 februari is er vrijdag 28 februari meteen een tweede signaal dat corona erg dichtbij komt. De tweede coronapatiënt in Nederland wordt namelijk in Diemen genoteerd en voor burgemeester Van Bochove is dat het sein om het speciale Beleidsteam bij elkaar te roepen. Vervolgens komt Nederland en dus ook Weesp in een mallemolen terecht die nog steeds draait.

Wat in de eerste berichten opvalt, is de complete onwetendheid en zekerheid. Als men zich al voorbereidt, dan weet niemand waarop. “Mochten de locaties van Vivium onverhoopt te maken krijgen met het coronavirus dan zijn ze er klaar voor”, vertelt directeur Marco Wisse. Hij doelt op Oversingel en De Hogeweyk, want wel is dan al duidelijk dat met name ouderen gevoelig zijn voor COVID-19. Vooral het woord ‘onverhoopt’ valt op in zijn uitspraken, zeker gezien wat we nu weten. Eind mei wordt helder dat vooral De Hogeweyk zwaar getroffen is.

Tweeëneenhalve maand eerder, op 13 maart, begint de ernst van de situatie echt door te dringen. Dan komen de zeven burgemeesters van de regio bijeen naar aanleiding van de extra maatregelen die het kabinet een dag eerder afgekondigde om verspreiding van het virus te bestrijden. De burgemeesters stellen de hoogste fase in crisisbeheersing in.

Twee dagen later is de lockdown een feit. Vanaf 18.00 uur moet de horeca tot zeker 6 april de deuren sluiten, maakt minister Bruins die dag om 17.30 uur bekend. Tegen 18.00 uur zijn de eerste deuren van de horeca, die van het Wispe, al dicht. Verderop loopt Pieter Kors na overleg met zijn collega’s van Toeters & Bellen naar zijn café ‘t Helletje om de laatste ronde aan te kondigen. Dat de ondernemers slechts een half uur voor de sluiting het bericht kregen, vindt hij bizar: “Ik ga nu maar de laatste ronde roepen, mensen mogen dan wel nog even rustig hun drankje opdrinken.”

Ook de scholen gaan een dag later dicht. De directeuren staan opeens voor een enorme uitdaging en moeten uitdokteren hoe het de komende weken verder moet. Voor de (jongere) basisschoolleerlingen komt dat neer op thuis schoolwerk maken met hulp van ouders/verzorgers. Voor de oudere kinderen en leerlingen in het voortgezet onderwijs wordt overgeschakeld op digitaal onderwijs.

Het is dan al duidelijk dat op iedereen, maar met name op de zorgsector, een enorme wissel wordt getrokken. Voor corona-patiënten of iedereen die de symptomen heeft, wordt door de huisartsen in Weesp en Muiden ijlings een speciaal corona-spreekuur in de praktijk van dokter Hans Burggraaff ingesteld. Weespers moeten vanaf dan als het enigszins mogelijk is de wachtkamer van de huisarts mijden. “Hoe gek het misschien ook klinkt: het is juist nu in het belang van je gezondheid om niet naar de dokter te gaan”, laat dokter Burggraaff weten. Burggraaff wordt vanaf dat moment het gezicht van corona in Weesp, want het WeesperNieuws besluit hem, zolang corona duurt, elke week te bellen voor een update.

We hadden geen idee, het bleek de voorbode van een rampzalig jaar

Gaandeweg wordt ook duidelijk dat steeds minder evenementen zullen doorgaan. In een dagelijkse update houdt WeesperNieuws bij wat er allemaal wordt geschrapt en de besluiten zijn kort samen te vatten: door alle activiteiten die zijn gericht op een aantal mensen bij elkaar gaat een streep. Eerst tot 1 juni, maar allengs wordt helder dat er de hele zomer geen festiviteiten wordt gehouden. Werken doe je als het even kan ook thuis. Iedereen vraagt zich af hoe lang dit gaat duren en iedereen heeft de hoop dat het virus snel zal overwaaien. Om de moed er in te houden, worden Weespers opgeroepen om vooral bij plaatselijke ondernemers te kopen.

Begin mei begint er licht te gloren. Dan wordt de lockdown gedeeltelijk opgeheven. We mogen weer naar de kapper en er mag weer worden gesport, zij het alleen buiten en in kleine groepen, en natuurlijk op anderhalve meter afstand van elkaar want dat wordt het nieuwe normaal. Een maand later gaan de biertaps weer stromen. Elf weken heeft de horeca geen of amper omzet gedraaid, maar die zondag i juni mag om 12 uur de horeca weer beperkt open. Iedereen is in volle verwachting om dit jaar nog enigszins glans te geven. Vanaf dan gebeuren er ook weer leuke dingen. Vrijdag 3 juli bijvoorbeeld krijgt ondernemer Cees Van Vliet bij de opening van de Laurentiuskerk de erepenning van de stad Weesp.

Het gewone leven lijkt in de heel mooie zomer weer langzaam maar zeker op gang te komen. Totdat de cijfers begin september weer oplopen, ook in Weesp. Of beter is: juist in Weesp, want met het aantal coronabesmettingen duikt Weesp een aantal dagen op in de top 3 van Nederland. Dokter Burggraaff geeft dan al enige tijd niet meer zijn wekelijke corona-update, maar vanaf dat moment komt hij elke week met de lokale coronacijfers, zoals hij die noteert in de testgarage aan de Papelaan.

En nu? Iedereen weet wat nu. Sinds 15 december zitten we in een nieuwe lockdown die in elk geval tot 19 januari duurt. Kerst was anders en oud en nieuw wordt dat zonder vuurwerk en feestjes ook. Dit is een kort overzicht van een jaar corona, maar in feite is het niet meer dan een tussenbalans. Pas als corona niet meer onder de mensen is, vallen er conclusies te trekken.