Een brandje bij winkelcentrum na het afsteken van illegaal vuurwerk.
Een brandje bij winkelcentrum na het afsteken van illegaal vuurwerk.

Zorgen om vuurwerk in de wijk Hogeweij

WEESP Meerdere bewoners geven aan vuurwerkoverlast te ondervinden in de omgeving van Hogeweij. Het verbod vanuit de overheid lijkt niet iedereen tegen te houden om toch vuurwerk af te steken.

“Sinds zaterdag worden er elke avond ‘vuurwerkbommen’ afgestoken,” schreef een bewoner al eerder in een brief aan het WeesperNieuws. “De buurtbewoners voelen zich onveilig en zijn bang dat de ramen eruit zullen springen en er mensen/kinderen gewond raken.”

Angst voor represailles

Een andere buurtbewoner uit ook zijn bezorgdheid. Enkele keren zijn er na het afgaan van vuurwerk zelfs brandjes ontstaan, zoals op de foto te zien is. “Ik heb er sinds zaterdag meerdere keren politie en brandweer voor gebeld. Weet niet in hoeverre er schade is. Maar gewoon vuurwerk is het in ieder geval niet. Het volgde beide keren op een extra harde knal.” De mensen die bij het WeesperNieuws aan de bel trekken, durven niet met hun naam in de krant uit angst voor represailles.

'Het gevaarlijke spul'

In november waarschuwde Cor van Driel van Enorm Weesp , die normaal rond deze tijd van het jaar vuurwerk verkoopt, dat illegaal vuurwerk door het verbod niet tegen gehouden zou worden. “Ik heb al diverse jongens horen roepen dat ze dan wel op een andere manier aan vuurwerk kunnen komen. Dan hebben ze het dus over illegaal vuurwerk, het gevaarlijkere spul,” zei hij in een eerder interview.

Ook in andere gemeenten worden er meldingen gemaakt van vuurwerkoverlast. In de gemeente Laren is er nu al meer schade als gevolg van illegaal vuurwerk dan vorig jaar, en ook bij vuurwerkmeldpunt Huizen is het aantal meldingen toegenomen ten opzichte van voorgaande jaren.