De Spoedpost Huisartsen Blaricum is voor spoedeisende situaties.
De Spoedpost Huisartsen Blaricum is voor spoedeisende situaties. Foto: Arno Massee

Alleen met spoed naar de Spoedpost Huisartsen Blaricum

BLARICUM Sinds vorig jaar hanteert de Spoedpost Huisartsen, voorheen Huisartsenpost, in Blaricum een strenger beleid met betrekking tot consulten. Patiënten met een zorgvraag die tot de volgende werkdag kan wachten, krijgen geen afspraak op de Spoedpost.

Patiënten kunnen erop rekenen dat ze de volgende dag terechtkunnen bij hun eigen huisarts. Zo blijft op de Spoedpost tijd vrij voor de echte spoedeisende situaties. “Dit strengere beleid is eigenlijk niets nieuws”, licht Renee van den Bosch, locatiemanager van de Spoedpost Huisartsen Blaricum, toe. “De Spoedpost was altijd al voor spoedzorg. Maar mensen raken steeds meer gewend aan 24/7 beschikbaarheid van diensten. Zij willen ook na werktijd naar de huisarts kunnen. De afgelopen jaren slopen er steeds meer consulten tussen die geen spoed hadden. De wachtkamer liep overvol. En omdat spoedeisende patiënten altijd voorrang krijgen, liepen de wachttijden soms sterk op. We moeten de Spoedpost toegankelijk houden voor iedereen die dringend medische zorg nodig heeft.”

Het strengere beleid werpt z'n vruchten af. De drukte in de wachtkamer is afgenomen en de gemiddelde wachttijd is gedaald. Van den Bosch: “Belangrijk is dat patiënten vertrouwen op het telefonisch advies van de triagist. Die is speciaal opgeleid om spoedeisende situaties direct te herkennen. Bovendien worden alle adviezen gecontroleerd door de huisarts.”

Twijfelt u? Op de websites www.thuisarts.nl en www.mijnkinderarts.nl vindt u goede zelfzorgadviezen.