Afbeelding

Meijer Orthopedie in
Suriname

'T GOOI Het klinkt als een titel uit de Kuifje-reeks, maar het waren toch echt de gebroeders Meijer van Meijer Orthopedie met winkels in Bussum, Hilversum en Amsterdam die op patiëntenbezoek waren in Suriname.

In Suriname zijn de gezondheidszorgvoorzieningen een stuk minder goed geregeld dan in Nederland en zo kwam het dat Meijer Orthopedie gevraagd werd om in Suriname patiënten te helpen met het aanmeten en maken van beenprotheses.

De KLM Boeing met de heren aan boord landt op donderdag 31 oktober op de Johan Adolf Pengel luchthaven in Zanderij. Een van de patiënten is vanuit Paramaribo naar de luchthaven gekomen om hen te verwelkomen en had een ontvangstcomité bestaande uit zingende en dansende dames geregeld. "Dat gaat in Nederland toch anders als we de winkel ‘s ochtends openen", grappen de broers.

Het is een uurtje rijden vanaf de luchthaven naar de hoofdstad Paramaribo. Daar aangekomen wordt er eerst, zoals dat in Suriname hoort, goed gegeten en gedronken. Het is al donker als de patiënt, waar deze reis mee begon, arriveert. Bij het aanmeten van een prothese is het van belang dat de stomp in goede conditie is en voldoende houvast biedt voor de prothese. De volgende dag wordt de prothese met gipszwachtels aangemeten. "Deze mal gaat per vliegtuig naar Nederland waar in de werkplaats van Meijer Orthopedie in Bussum de definitieve prothese wordt gemaakt. Via Facetime worden de details live doorgenomen met de mensen in de werkplaats en kunnen de vakmensen aan het werk. Diezelfde middag, de dag na aankomst, opent het belangrijkste opinieprogramma op de Surinaamse televisie met de aanwezigheid van de Meijers in Suriname. Vele patiënten melden zich de volgende dag en willen ook graag geholpen worden.

"We gaan ons beraden over hoe we Surinaamse patiënten structureel kunnen helpen met orthopedische hulpmiddelen. Dat is ons vak en daar zijn we goed in. En onze eerste patiënt in Suriname loopt inmiddels weer."