Mevrouw Keuker-Kamerling en Afke Mengerink.
Mevrouw Keuker-Kamerling en Afke Mengerink. Foto: Paul Tolenaar

'Ik ben achter het bureau vandaan de zorg in gegaan'

'T GOOI Afke Mengerink (45) werkt nog niet zo lang bij Vivium in het wijkteam. Ze studeert hbo-verpleegkunde en is nieuw in de zorg. Mevrouw Annie Keuker-Kamerling heeft gemerkt dat Afke het snel heeft opgepakt. Met zorg aan huis woont deze 97-jarige dame zelfstandig in Laren.

"Leerlingen moeten leren, hè. En het is goed dat ze dat doen met die tekorten in de zorg." Toch vindt mevrouw Keuker-Kamerling de nieuwe gezichten minder prettig. "Dan moet ik steeds vertellen waar alles ligt en hoe ik het wil. Afke weet dat inmiddels", knikt ze waarderend.

Fitte dame

"We zijn stram, hoor. Hoewel een stagiaire laatst vroeg of ik soms een ballerina was geweest." Weer die lach. Dan grijpt Afke in: "U doet het echt zo goed! Ik dacht na het eerste bezoek: wat een fitte dame. En wat fijn dat ze met onze zorg thuis kan wonen."

Toekomstperspectief

Afke werkte jaren als officemanager in de financiële sector. "Ik ben achter het bureau vandaan de zorg in gegaan. Toen mijn ouders zorg nodig hadden, realiseerde ik me wat ik zou kunnen betekenen." En nu is Afke instromer bij Vivium, waar ze volop mogelijkheden ziet. "Meedoen in projecten, naar beleidsmiddagen, trainingen en cursussen", somt Afke op. "Voorlopig heb ik mijn handen vol aan de opleiding. Maar als je dan zo'n switch maakt, is het wel fijn dat je toekomstperspectief hebt."

Dankbaar

Het werken in de wijk bevalt Afke goed. "Heerlijk. Mensen zijn dankbaar als je komt. Op elk adres ontmoet je een andere cliënt met zijn of haar eigen verhaal en voorkeuren." Ze buigt naar mevrouw Keuker-Kamerling toe om haar weer in het gesprek te betrekken. "Zo houdt deze mevrouw ervan om er goed uit te zien. Uw haren netjes en deodorant op." Mevrouw veert op en reageert: "O ja, heerlijk dat douchen in de ochtend. En daarna lekker mijn rug invetten."

Voor meer informatie over de opleidingen bij Vivium Zorggroep kijk op www.vivium.nl.