Bianca Pikee: "Het vaccin is relatief snel ontwikkeld, maar onze overheid is altijd zeer kritisch en keurt echt niet zomaar iets goed".
Bianca Pikee: "Het vaccin is relatief snel ontwikkeld, maar onze overheid is altijd zeer kritisch en keurt echt niet zomaar iets goed". Foto: Pixabay

‘Spannend, maar vooral blij dat het vaccineren nu begint'

Nederland begint vandaag met het vaccineren van zorgpersoneel. Ook in Weesp hebben de eerste zorgmedewerkers al een afspraak.

Vervolg van de voorpagina

Bianca Pikee van der Meyde uit Weesp heeft maandag zodra ze de uitnodiging binnen had meteen een afspraak gemaakt, maar ze gaat de prik ‘pas’ 15 januari halen. “Ik had een voorkeur voor de vrijdag en toen was de 15e de eerste mogelijkheid. Qua locatie had ik geen voorkeur, dus ik ga naar de RAI”. De Weespse is werkzaam in verpleeghuis De Hogeweyk van Vivium. Ze vindt het heel spannend: “Dat vind ik het zeker, maar ik ben vooral blij dat het eindelijk gaat beginnen”.

De Weespse heeft zelf corona gehad: “Opgelopen op het werk, ik ben er behoorlijk ziek van geweest en ben nog steeds niet helemaal de oude. Ook veel andere mensen die ik ken - van bewoners en collega’s tot familie - hebben het flink te pakken gehad. Mensen die dit nog steeds zien als een griepje weten echt niet waar ze het over hebben".

"Daarom heb ik ook nooit getwijfeld over inenten ja of nee. Het vaccin is relatief snel ontwikkeld, maar onze overheid is altijd zeer kritisch en keurt echt niet zomaar iets goed, daar vertrouw ik op.”

Kwartiertje blijven

Ze heeft direct na de aanmelding een lijst met instructies gekregen: "De bekende dingen: dat je een mondkapje moet dragen bijvoorbeeld. Maar ook dat je vooraf een gezondheidsverklaring moet invullen en overleggen en dat je na de injectie nog een kwartier aanwezig moet blijven om te kijken of je wel goed reageert. Daar maak ik me verder geen zorgen over, van de griepprik kun je ook naar worden, waar het omgaat is dat je er levens mee redt.”

‘Ik ga naar Amsterdam omdat ik dan net even eerder aan de beurt ben'

Bianca hoopt dat de vaccinaties ertoe zullen leiden dat het leven binnen de Hogeweyk in het voorjaar weer een beetje op gang kan komen: “Normaal is hier veel reuring en zijn er leuke en gezellige activiteiten voor de bewoners. Nu is hun wereldje wel heel klein en stil. Een lichtpuntje is dat er in deze lockdown nog wel familiebezoek mogelijk is, het bezoekverbod in de eerste lockdown was echt schrijnend.”

Herhalingsprik

Sandy Koch uit Weesp is als EVV (eerst verantwoordelijk verzorgende) werkzaam binnen de psychogeriatrische verpleeghuiszorg en heeft ook al een afspraak gemaakt. Zij gaat 11 januari naar de RAI: “Ik heb gekozen voor Amsterdam omdat ik dan net even een paar dagen eerder aan de beurt ben.” Ze stond gisteren 25 minuten in de wacht om haar vaccinatie in te plannen. Ze heeft ook meteen een afspraak voor de herhalingsprik, die haalt ze op 1 februari, ook weer in Amsterdam.

Wachten op Huizen

Ook Mary Bruger, die in Vivium Zorgcentrum Oversingel werkt, is opgeroepen maar de Weespse heeft nog niet gebeld. Niet omdat ze twijfelt, maar vanwege de beschikbare locaties: "Ik wacht even tot de locatie in Huizen geopend wordt, dan laat ik mij zo snel mogelijk vaccineren”.
Na de groep zorgmedewerkers uit de verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen, gaat de GGD ook de zorgmedewerkers in de gehandicaptenzorg, de wijkverpleging en en de WMO-ondersteuning oproepen voor vaccinatie. Daarna is het als alles volgens plan verloopt in februari de beurt aan bewoners/cliënten van verpleeghuizen en GGZ-instellingen en mensen met een medische indicatie, daarna komen de thuiswonende ouderen en tot slot mensen tot 60 jaar zonder medische indicatie. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende vaccins.



Dit artikel wordt u aangeboden door WeesperNieuws.nl/Extra