Nora is tekstschrijver, blogger op milesandmore.nl en social media junk. “Een dag geen wifi is een dag niet geleefd.” Volgende week op deze plek: Stefan Stasse en Jan Kooper.
Nora is tekstschrijver, blogger op milesandmore.nl en social media junk. “Een dag geen wifi is een dag niet geleefd.” Volgende week op deze plek: Stefan Stasse en Jan Kooper. Foto:

B van Bob Marley

“B zeven. De B van… Bob Marley.” Zoals elke woensdag neemt Sjaak zijn taak als raddraaier serieus. Terecht, wat mij betreft. Tijdens bingo kun je niet tegelijkertijd een gesprek voeren, cappuccino maken of het WeesperNieuws lezen. Bingo vergt aandacht. Die lichte paniek op het moment dat je denkt dat je een nummertje hebt gemist waarmee je anders op dit moment bingo zou hebben gehad – en je medespelers ook niet weten of 63 nou wel of niet genoemd is – maakt bingo spannend en zorgt voor focus.

“B één - vier, B eenenveertig. De B van Bob Marley.” Ook voor de draaier van het bingorad is het opletten geblazen. Ik vraag aan Sjaak of hij het nummer nog een keer wil zeggen, omdat ik hem niet gehoord had. “B veertien. Koppie erbij houden, hè", zegt hij met een innemende glimlach tegen me. Ik typ ‘B 14’ in de Versa Welzijn bingo-appgroep. Geen reactie. Nog geen bingo. Voor en na het spel mag er in de groepsapp gechat worden, maar tijdens het spel - als de bingonummers in de app verschijnen – mag je alleen iets typen als je bingo hebt. Zolang fysieke bingomiddagen coronatechnisch nog niet kunnen, is een WhatsApp-bingo een prima alternatief. En een fijne afleiding als je toch maar de hele dag thuiszit. Vanaf het moment dat je het eerste kruisje op je bingokaart zet hoef je even nergens meer aan te denken. Alleen aan die o-zo-belangrijke nummers, de steevaste bijna-bingo en natuurlijk de prijzen die je ‘als ze nu alleen nog 44 pakken’ in the pocket hebt. Of zoals Bob Marley, met de B van bingo, waarschijnlijk zou zeggen tijdens een potje bingo: ‘Don't worry about a thing. 'Cause every little thing gonna be alright.’ Even geen coronapandemie, lockdown of bestorming van het Capitool. Dat gevoel geeft bingo: every little thing is gonna be alright. Behalve als iemand anders bingo roept en jij nog steeds op nummer 44 zit te wachten.

Sjaak draait aan de molen. "N drie - zes, N zesendertig. De N van Nora.” Ik glimlach en typ het nummer in de appgroep. Iemand reageert. ‘Bingo!' en een stuk of tien feestelijke emoticons. Ik blijf glimlachen. Don't worry about a thing. 'Cause every little thing gonna be alright.