Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.
Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.

Geur

De geur van de bus die ons naar het opvangkamp in Noordwijk bracht, herinner ik me nog goed. Ik was een klein kind van blanda's (Nederlanders) die Indonesië uit waren geschopt. Thuisgekomen in Nederland werden we in een soort asielzoekerscentrum gestopt. In die bus rook het naar rubber, diesel en motorolie. Dat vind ik nu nog lekker ruiken. Na het kamp werden wij opgevangen door mijn grootouders, onder de rook van Bensdorp in Bussum. Cacao ruik ik sindsdien nog steeds graag.Verhuisd naar Naarden was er soms de opdringerige, zure lucht van de chemische fabriek. Ik herken die onaangename geur uit duizenden. Met strandvakantie in Wijk aan Zee waren er de hoogovens. De wereld is vol geuren! Bij welke geur zou ik eigenlijk aan Weesp denken? Wat ontbreekt er op romantische zwart-witfoto’s van de open Achtergracht? Juist: de stank. Die is er gelukkig niet meer. Ook de chemische industrie in Weesp kijkt wel uit om Weespers op onaangename geuren te trakteren. Is verbrand hout misschien een Weesper lucht? Dat ruik ik vaak op mijn avondlijke fietstochten, langs de Utrechtseweg richting Carspelhof. Een teken van huiselijkheid en gezelligheid: eigen haard, goud waard. Tegenwoordig wordt daar ook anders over gedacht. Velen genieten van een brandend haardvuur, maar enkele Weespers kunnen er enorm benauwd van worden. Zeker in coronatijd met avondklok. Kan er niet wat minder gestookt worden? Bij weinig wind kan de lucht van verbrand hout echt benauwend lang blijven hangen, meldt Stookalert. Als er een biomassacentrale in Diemen dreigt te komen, zeggen deze benauwde Weespers: 'Liever torenhoge, maar reukloze windmolens!' Geef ze eens ongelijk. Nee, de geur van verbrand hout is niet uniek voor Weesp. In Weesp kun je ook veel andere verrassende geuren ruiken, zoals een koeienstal, een warme bakker, vers gemaaid gras. Zou er, naast bijvoorbeeld een Weesper vlag, Weesper bier en Weesper moppen, een Weesper luchtje bestaan? Aan het eind van de middag, tegen etenstijd, ga ik regelmatig op de fiets langs bij zieken en kraamvrouwen. Werkelijk allerlei geuren van soms exotisch, verrukkelijk eten kan ik dan opsnuiven. Deze Weesper luchtjes vind ik lekker ruiken!