De foto!

Vorige week:

Anne bracht Kliko, die doodsbang was voor Herr Günther, naar zijn mand in de hal. De zaak was nu zo ernstig dat Anne besefte dat ze dit avontuur niet tot een goed einde kon brengen zonder de hulp van Ersan en Harold. Ze appte ‘Code Rood’. Ersan kwam al snel. Hij kreeg nog net iets mee van Günthers vragen aan Jaap. Harold arriveerde toen Günther met een man wegreed in een busje van Energy Revolutions.

Deel 38: De foto!

Het was één van de mooiste zomeravonden van 2020. Anne, Ersan en Harold zaten boven op de bunker van het bastion. Er renden kinderen rond op het veld. Maar niemand was geïnteresseerd in de bunker. Er werd hoogstens een rondje over het dorre gras gerend om een aanloop over het beton te nemen en in de Vecht te springen. Het liefst had Anne op haar kamer vergaderd, zodat ze alles rustig kon uitleggen, maar Suus had de kinderen weggestuurd. De avond was veel te mooi om op je kamer door te brengen. Jaap was opgewonden omdat Ersan en Harold er eindelijk alle twee weer waren. Hij had hen gemist. Maar Suus, die vermoedde dat de drie vast even tijd met elkaar nodig hadden, had Jaap voorgesteld om te gaan suppen bij de molen. Daar had Jaap wel oren naar. Zijn moeder kon goed suppen en ze oefende onder water zwemmen met hem.

Gek genoeg had het niet veel moeite gekost de jongens ervan te overtuigen dat het ernst was. Anne had zich voorbereid op kritische en sarcastische opmerkingen, met name van Harold. Maar zowel Ersan als Harold voelde dat het deze keer menens was. Natuurlijk drongen ze aan om meer te vertellen, maar Anne was vastberaden. Behalve het feit dat Herr Günther onbetrouwbaar was en dat Jaap misschien in gevaar was, wilde ze er niets meer over kwijt. Ze kon niet het risico nemen haar vermoeden te vertellen dat Herr Günther energie van levende wezens tapte. Ze had zelfs geaarzeld of ze wel haar angst rondom Jaap moest delen. Maar gek genoeg was Ersan zelf over Jaap begonnen. Aan de tuintafel had hij meegekregen hoe geïnteresseerd Günther in Jaap was. Het had iets vreemds en onnatuurlijks. Normaal meed hij het joch als de pest. Harold betwijfelde dat Jaap echt gevaar zou lopen. Maar dat zei hij niet tegen Anne. De vorige keer was die stomme ruzie ontstaan door twijfels van hem en Ersan. Daarbij voelde Harold, die pas gearriveerd was toen Günther al in het busje van Energy Revolutions was gestapt, en dus niets meegekregen had van het vragenvuur van Günther aan Jaap, aan dat er iets duisters in de lucht hing. Hij bladerde door het aantekenboek van Anne. Er stonden veel wetenschappelijke termen in. Hij maakte er foto’s van, zodat hij zijn broers erover kon vragen.

Ersan keek toe hoe Harold bladerde en foto’s maakte. Ineens bedacht hij zich iets. ‘Hoe zit het met die foto? De enige foto, Anne?’ Anne en Harold keken hem niet-begrijpend aan. ‘Je vertelde toch dat je, na inspectie van het tuinhuis, de aantekeningen van Günther ging bekijken? Je wilde elke bladzijde fotograferen, maar na de eerste foto viel je telefoon uit?’ Anne keek Ersan met open mond aan. Daar had ze helemaal nooit meer aan gedacht. Die eerste bladzijde had ze wél gefotografeerd! Snel begon ze in haar telefoon te zoeken. Daar was de foto! Beide jongens keken over Annes schouder mee. Op de bovenste helft van de bladzijde was een krantenartikel geplakt. ‘Van fraude verdachte professor voor Ethische Commissie’ luidde de kop. Harold griste de telefoon uit Annes hand en begon naarstig te lezen. Ging dit over Herr Günther? Maar nergens werd diens naam genoemd. Het artikel ging over ene Prof. Dr. Ir. Hanssen. In het verleden was die professor volgens het krantenbericht in opspraak geraakt vanwege vermeende fraude. Uiteindelijk was er te weinig bewijs gevonden. Maar nu was het onderzoek van diezelfde professor, zo viel er te lezen, een halt toegeroepen wegens ‘schending van ethische beginselen der academisch onderzoek’. Het betrof onderzoek naar alternatieve energiewinning. Anne en Ersan begrepen niet veel van wat Harold voorlas. Maar dat laatste – alternatieve energiewinning – dat zei hun wel degelijk wat. Dat was precies waar Günther onderzoek naar deed!













Volgende week:
Anne, Ersan en Harold stellen een lijstje samen met verdachte zaken rondom Herr Günther.