Bauke Reitsma bespeelt elke dinsdag de beiaard van 11.00 tot 12.00 uur.
Bauke Reitsma bespeelt elke dinsdag de beiaard van 11.00 tot 12.00 uur. Foto: Brian Elings

Voorlopig geen nieuwe melodietjes voor carillon

WEESP Normaal worden de melodietjes die op de beiaard van de Grote Kerk te horen zijn elk kwartaal veranderd - ‘versteken’ heet dat in vakjargon. Door de corona gaat dat alleen niet door.

Voor het versteken van de zogenaamde speeltrommel is een team van vier mensen nodig. Omdat ze nauw samen moeten werken rond de trommel moet het versteken uitgesteld worden tot de coronamaatregelen versoepelen. Vorig jaar augustus werden de melodieën voor het laatst veranderd.

Het versteken van de speeltrommel is een hele klus. Twee medewerkers staan aan weerskanten van de trommel om de schroeven los en vast te maken, daarnaast is er iemand die op aanwijzingen van beiaardier Bauke Reitsma pinnen op de goede plekken zet. Daar zijn ze een paar uur mee bezig. “We moeten alle liedjes ook nog een keer luisteren, want het kan zijn dat er een pin verkeerd zit of dat er een paar noten uit moeten", vertelt de beiaardier.

Bauke hoopt dat hij het automatische carillon weer kan versteken zodra de lockdown versoepelt. “Al vind ik de huidige melodieën nog wel heel actueel in verband met het coronavirus en de lockdown.”

Momenteel is op het hele uur Hymn for Freedom te horen. Om kwart over het uur de compositie Healing Bells, speciaal gecomponeerd voor de beiaard om mensen tijdens corona een hart onder de riem te steken. Op het halve uur klinken de eerste maten uit de Sonatine in G van Ludwig van Beethoven, van wie in 2020 de 250ste geboortedag werd gevierd. En om kwart voor het uur een thema uit de compositie Thin Air, die in heel Europa wordt gespeeld op festivals om getroffenen van corona te steunen.

Meer weten over het carillon? Op WeesperNieuws Extra is een portret met stadsbeiaardier Bauke te lezen