Zo gaat de Weesperschool eruit zien.
Zo gaat de Weesperschool eruit zien. Foto: BPD

400 nieuwe sociale woningen

WEESP Met de plannen voor de transformatie van leegstaande kantoren naar betaalbare woningen maakt Weesp grote stappen in de wens om nog deze coalitieperiode minimaal 400 sociale woningen toe te voegen aan het woningareaal. Deze plannen zijn overigens nog in ontwikkeling. Van de plannen die al verder in ontwikkeling zijn, draagt met name de Weesperschool stevig bij aan de ambitie van het college van B en W.

Dit blijkt uit een informatiebrief aan de gemeenteraad van het college. Op basis hiervan is duidelijk waarom het college zo hecht aan de voorgenomen bouw van 88 woningen op het terrein van de voormalige Jan Woudsmaschool aan de Sinnigvelderstraat, plus op een groenstrook daarnaast. Van deze 88 woningen worden er 80 een sociale huurwoning.

Overigens is het opvallend dat de gemeente op haar eigen website andere getallen hanteert. Op de pagina over de Weesperschool staat bijvoorbeeld dat het gaat om een plan voor 8 rijtjeswoningen en 80 appartementen, waarvan er minimaal 66 worden gerealiseerd in het betaalbare segment. Dat wil zeggen een huurprijs tot 414 euro per maand of een koopprijs tot 140.000 euro. Het minimale aantal van 66 is op basis van deze gegevens het maximale aantal van 80 geworden en alle woningen zijn volgens de raadsinformatiebrief een sociale huurwoning.
Omwonenden zijn niet blij met dit plan, omdat er veel te veel groen verloren door gaat en de woningdichtheid te groot is. De procedure over dit plan loopt nog, maar het college noemt dit plan ‘zeker van uitvoering'.

Weesperwerf
Een ander omstreden plan is Weesperwerf aan de Nijverheidslaan. Hiervan is de urgentie voor betaalbare huurwoningen veel minder groot. Hier komen 113 woningen, waarvan 30 in de sociale huursfeer. Verder komen er 16 sociale huurwoningen in het bouwplan op de plek van de Rabobank en 10 op Herensingel 142. Dat is de plek waar nu nog de voormalige Koninkrijkszaal van de Jehova’s Getuigen staat. Dit zijn allemaal woningen die in de bewoordingen van het college ‘zeker zijn van uitvoering'.

Andere plannen
Andere plannen die moeten bijdragen aan een stijging van het aantal sociale huurwoningen is de transformatie van kantoren aan de Amstellandlaan (120 tot 150 betaalbare woningen), Van Houten Industriepark (130 tot 230), Weespersluis (150) en de Kostverlorenflat (66). Met deze aantallen loopt het totaalaantal nieuwe sociale huurwoningen op naar een aantal tussen 466 en 596.

College is in zijn sas
Het college van B en W is in zijn sas met dit resultaat. “Wij gaan ervan uit dat het aantal van 400 woningen niet het aantal opgeleverde (gerealiseerde) woningen betreft, maar vastgelegde afspraken over de bouw van 400 woningen. Dus de woningen kunnen ook na deze bestuursperiode nog worden opgeleverd. Dat neemt niet weg dat wij erop vertrouwen dat die doelstelling van de vastgelegde woningproductie van minimaal 400 sociale huurwoningen gehaald gaat worden”, laat het dagelijks bestuur van de gemeente weten.