Afbeelding
Foto: © Bob Awick

Prikpaviljoen Huizen in gebruik

In het speciaal daarvoor opgerichte prikpaviljoen van GGD Gooi en Vechtstreek bij Visio in Huizen zijn maandag de eerste coronavaccinaties gezet. Er kunnen maximaal 800 vaccinaties per dag gezet worden.

“Er zijn acht priklijnen en we zullen langzaam gaan opschalen naar die 800 vaccinaties”, vertelt een woordvoerder. Met de komst van het prikpaviljoen is de andere locatie bij Visio in de zogeheten Orgelzaal gesloten. Hier konden tot nu toe maximaal 300 vaccinaties gegeven worden. “Het aantal van 800 is afhankelijk van het aantal vaccins dat we krijgen. Daarnaast plannen we nu wat ruimer in, zodat de 80-plussers rustig de tijd hebben voor het aanmelden en het halen van de prik.”

De parkeerplaats bij het tentencomplex van 900 vierkante meter is nog niet helemaal klaar. “Dit komt door vorst die nog in de grond zat. We verwachten dat er donderdag bij het paviljoen geparkeerd kan worden. Tot die tijd parkeren de mensen nog in de parkeergarage. Voor mensen die slecht ter been zijn is het mogelijk om met een golfkarretje naar de tent te worden gebracht. Voor de overige bezoekers is het een klein stukje lopen.”

Net als bij de locatie in de Orgelzaal kunnen bezoekers bij de ingang van het paviljoen hun handen desinfecteren. Vervolgens gaan zij via een wachtruimte naar een van de acht balies waar zij zich aanmelden. Daar wordt de uitnodiging, de gezondheidsverklaring en identiteit gecheckt. Als alles in orde is, wordt de bezoeker doorverwezen naar een van de acht prikstraten. Na de prik moeten ze vijftien minuten wachten om te kijken of er nog bijwerkingen zijn. In de wachtruimte is ook een EHBO-unit ingericht en is een toilet.

10.000 vaccinaties

Op het moment loopt het vaccineren door de GGD Gooi en Vechtstreek volgens plan. Naast de locatie in Huizen kan ook nog gebruik worden gemaakt van de locatie in Bussum. Er zijn nu rond de 10.000 vaccinaties gestart, waarvan er bijna 4.400 zijn afgerond met een tweede prik. “Wel kan het zijn dat even langer duurt voordat mensen aan de beurt zijn. Onze vaccinatielocaties liggen centraal en we merken dat ook mensen van buiten de regio zich aanmelden om hier gevaccineerd te worden.”

Rond 1 april wordt de vaccinatielocatie bij PontMeyer in Hilversum geopend. Hier komt ook een soortgelijke tent te staan als in Huizen. “Ook daar komen dan acht prikstraten en kunnen maximaal 800 vaccinaties per dag worden gezet. We zijn er dan helemaal klaar voor om grote groepen te kunnen vaccineren.”

‘We zijn er dan helemaal klaar voor om grote groepen te kunnen vaccineren’

Naast de vaccinaties is GGD Gooi en Vechtstreek ook nog steeds druk bezig met het testen van mensen op de locaties in Huizen en Hilversum. Na een incident met explosieven in Hilversum werden de teststraten 24 uur beveiligd. “Dat is nog steeds zo. Zo weten we zeker dat het personeel en de mensen die de teststraten bezoeken veilig zijn.” De afgelopen week zijn er 4.362 mensen getest, waarvan 7.5 procent positief.

“We krijgen op dit moment wel veel vragen van mensen die zelf gevaccineerd zijn en waarvan een huisgenoot positief getest is of coronagerelateerde klachten heeft. Voor hen gelden dezelfde regels als voor anderen in deze situatie. Zij moeten in thuisquarantaine en kunnen zich op dag 5 laten testen. Ze moeten zich ook blijven houden aan de algemene coronamaatregelen als 1,5 meter afstand houden, handen wassen en het dragen van een mondkapje. Een vaccinatie beschermt weliswaar tegen het virus, maar het is nog niet duidelijk of mensen met een vaccinatie het virus kunnen blijven verspreiden. Daarom nemen we het zekere voor het onzekere.”

Patiënten Tergooi gelijk

Het aantal coronapatiënten in Tergooi is ongeveer gelijkgebleven. “Er liggen er nu 24, waarvan 7 op de intensive care”, meldt de woordvoerder. Het ziekenhuis presenteerde vorige week het docudrama Achter gesloten ogen, een film vanuit het perspectief van een patiënt met corona die op de Intensive Care (IC) terecht komt. “Hij is gemaakt door een collega van ons die veel tijd heeft doorgebracht in de verpleging op de IC.”

Het gaat om Angelique Titulaer. “Zij heeft als hobby filmen en heeft ook een opleiding aan de filmacademie gevolgd. Voor veel familie heeft zij ook beelden gemaakt.” Het ziekenhuis is trots dat de film is gemaakt door hun collega. “We moeten media veelal weren, want dat past niet als familie zelfs niet eens hun dierbaren kunnen bezoeken. Op deze manier kunnen we toch laten zien wat er gebeurt. Het docudrama geeft een kijkje hoe het kan zijn als je op de IC terecht komt en is vooral bedoeld voor de verwerking van de patiënten, partners, familie en vrienden. Het verschaft informatie die patiënten kunnen herkennen en bijdraagt aan hun herstel.”

‘Het verschaft informatie die patiënten kunnen herkennen en bijdraagt aan hun herstel’

In het ziekenhuis lopen de coronamaatregelen inmiddels op rolletjes. Bij de deur is er triage voor bezoekers. “Inmiddels hebben we het voor bezoekers makkelijker gemaakt. Het is het mogelijk dat zij zich voor een afspraak digitaal aanmelden via de website en daar alvast de gezondheidsvragen beantwoorden.” Op deze manier hoeven ze niet meer langs de aanmeldzuil in het ziekenhuis.

Het ziekenhuis blijft benadrukken dat er naast zorg voor coronapatiënten ook nog steeds tijd en ruimte is voor andere belangrijke zorg. “We merken dat mensen angstig zijn en soms op eigen houtje beslissen dat zij ons niet moeten belasten vanwege de druk door corona. Wij roepen hen op om dat vooral in overleg te doen met de huisarts of een behandelend arts in het ziekenhuis. Besluit het samen en niet alleen.”


Bezoekers op weg naar een vaccinatie. (Foto: Bob Awick)