Afbeelding
Foto: WeesperNieuws

Scheuren in de gevel en stukgereden stoepen

Scheuren in de gevel, stukgereden stoepen, gruis in de vensterbank, lawaai en onveilige verkeerssituaties. De bewoners van het centrum vragen al jaren of de gemeente iets kan doen aan het vele en nog immer toenemende vrachtverkeer in de binnenstad. Daaraan wordt nu gehoor gegeven. 

De simpelste oplossing zou zijn om zwaar verkeer te weren uit het centrum. Als je eigenlijk ook nog de ambitie hebt om de binnenstad autoluw of zelfs autovrij te maken, dan kun je toch vast met de vrachtwagens beginnen. Maar zo simpel is het niet, zo heeft de gemeente al keer op keer uitgelegd. Want: hoe bevoorraad je dan de winkels? Hoe haal je het vuilnis op? En hoe komen leveranciers en landbouwvoertuigen bij de agrarische bedrijven aan de ‘s-Gravelandseweg? 

Daarom komt de gemeente nu met een eerste maatregel: lengtebeperking. Hiermee had Weesp graag al eerder willen starten, maar de coronacrisis brak uit en de gemeente wilde de ondernemers niet met nog meer problemen opzadelen. Het idee is nu dat vanaf mei aanstaande vrachtwagens langer dan tien meter het centrum niet meer inkomen. Het gaat om een pilot van een half jaar. In dat half jaar worden de resultaten bijgehouden. De gemeente hoopt dat dit al veel scheelt, maar als dat niet zo is zijn er aanvullende maatregelen of andere oplossingen mogelijk. Die zijn echter ingewikkeld en kostbaar. 

Hele dag door

De gemeente hield maandagavond een online bijeenkomst over de aanpak van overlast door (zwaar) vrachtverkeer in het centrum. Hieraan namen naast bewoners ook enkele ondernemers deel. Verkeersadviseur Rick Kooper en verkeerswethouder Léon de Lange lichtten de problematiek en de plannen toe en gingen in gesprek met de deelnemers. Verschillende onderzoeken vormen de basis voor het plan dat er nu ligt. Zo is onder de ondernemers geïnventariseerd hoe en wanneer zij bevoorraad worden en aan de bewoners is gevraagd wanneer en in welke mate zij de meeste overlast ervaren. Daaruit blijkt dat het aan beide kanten in feite de hele dag doorgaat.  

Andere oplossingen zijn te ingrijpend, erg kostbaar of lastig te handhaven

De gemeente heeft verschillende oplossingen onder de loep genomen: lengtebeperking, venstertijden, een combinatie van lengtebeperking en venstertijden, een tonnagebeperking en een overslaglocatie. Lengtebeperking lijkt de beste oplossing. De andere varianten zijn vooralsnog te ingrijpend, te kostbaar of lastig te handhaven. Dat betekent niet dat ze van tafel gaan, maar omdat de kwestie al zo lang speelt wil de gemeente nu graag op korte termijn de eerste stappen zetten. 

Verkeersadviseur Kooper: “Daarom willen we een lengtebeperking implementeren, waarbij vrachtwagens langer dan tien meter het centrumgebied niet meer in mogen. Dat zou in mei van start kunnen gaan. April had ook gekund, maar in die maand breidt Weesp ook al het betaald parkeren uit en dat wordt wat veel in een keer. Natuurlijk willen we weten of deze maatregel hout snijdt. We kunnen gaan turven, maar het lijkt ons beter als de belanghebbenden aangeven hoe zij het vinden gaan. Via een speciale website kunnen zij gedurende de pilotperiode hun klachten en bevindingen doorgegeven, zodat we een goed beeld krijgen van het resultaat. We kunnen dit dan meenemen in het mobiliteitsplan en eventueel nog sleutelen aan de lengte of aan het tonnage.” 

‘Kom een week logeren’ 

Veel deelnemers gaven maandagavond direct aan dat zij zich afvragen of deze maatregel wel gaat helpen. Zowel de verkeersadviseur als de wethouder werden door diverse bewoners uitgenodigd om de situatie eens vanuit hun woning te ervaren. Bij een gezin op de hoek Breedstraat / Achtergracht zijn ze zelfs welkom om een hele week te komen logeren. De grote vrachtwagens zorgen weliswaar voor overlast, maar vormen het kleinste percentage van het totale vrachtverkeer en bovendien manoeuvreren ze tenminste rustig. De bewoners vinden juist de kleine vrachtwagens het grootste probleem probleem, daar zijn er veel te veel van, die rijden vaak te hard en worden overal neergezet. En als Weesp grote vrachtwagens gaat weren, komen er dan niet juist meer van die kleine vrachtwagens bij? Kooper gaf meteen toe dat elke oplossing eigenlijk weer een ander probleem creëert. 

Door corona nog drukker: de koeriers rijden af en aan

Een opmerking die tijdens de bijeenkomst door veel bewoners werd gemaakt, is dat het vrachtverkeer in het afgelopen coronajaar alleen maar is toegenomen. Mensen laten alles aan huis bezorgen en de koeriers en boodschappenbezorgers rijden af en aan. Diverse deelnemers gaven aan dat de centrumbewoners wat dat betreft best de hand in eigen boezem mogen steken en riepen hun buurtgenoten op vaker te kiezen voor een afhaalpunt buiten het centrum. Andere aanvullende opties die door de bewoners werden aangekaart waren onder meer het egaliseren van de straten (een wegdek met hobbels en obstakels zorgt voor nog meer trillingen), strengere handhaving en betere afspraken met de GAD (kleinere vuilniswagens, rustiger rijden). 

De gemeente sloot de bijeenkomst af met de belofte alle opmerkingen serieus te nemen en in het voorjaar bij de bewoners terug te komen met een update. Dan zijn ook de resultaten van de bewonersenquête bekend, want die loopt nog tot 23 februari.