Astrid en Mariëlle bedachten de Crealop
Astrid en Mariëlle bedachten de Crealop Foto:

Crealop met een kusje erop

In verpleeghuizen en zorgcentra wordt normaal gesproken heel wat afgeknutseld. Veel bewoners vinden het fijn om creatief bezig te zijn en het zorgt voor sociaal contact. Maar veel van deze activiteiten liggen door de coronamaatregelen stil. Astrid Flugr uit Weesp en haar zus Marielle Jakobs hebben daar iets op bedacht: de Crealop. 

Astrid werkt in Weesp in de kinderopvang en verzorgt daarnaast onder de naam Feest voor boefjes themakisten en knutselpakketten voor kinderfeestjes. Zus Mariëlle heeft net haar studie Kunst en Economie afgerond en heeft in Utrecht een eigen bedrijf: Studio tot Stand. Door intern creatieve projecten op te zetten, helpt ze organisaties - waaronder ouderencentra - met nieuwe manieren van denken en werken. 

Kusje erop

De twee hadden al langer de wens om samen iets op te starten en nu is het zo ver. Astrid: “Begin deze maand zijn we begonnen met ‘Crealop met een kusje erop’. Februari is immers de maand van de liefde, dus dat leek ons een mooie startdatum en een mooi thema.” De Crealop is een creatieve een-op-een-activiteit, die bewoners van verpleeghuizen en woonzorgcentra kunnen doen met een familielid, mantelzorger of vrijwilliger. Astrid gaat over de inhoud, Mariëlle brengt ze aan de man. 

“Deze eerste envelop bevat materialen om een hartjeskrans te maken”, vertelt de Weespse. “Er zitten onder meer verschillende kleuren papier in, een lijmstift en een gebruiksaanwijzing. Nee geen schaar, dat wordt te duur en we willen de Crealoppen veilig en betaalbaar houden.” Door haar werk in de peuteropvang en Feest voor Boefjes kun je haar best een knutselprofessional noemen: “Dat komt me van pas bij het uitdenken van de Crealoppen. Qua leeftijd zijn jong en oud tegengesteld, maar in creativiteit zijn er juist veel overeenkomsten. De verbeeldingskracht is groot en dus kun je met een simpele activiteit en overzichtelijke instructies al tot een ontzettend leuk resultaat komen. Van de Crealop heb je op deze manier zeker een uur plezier! Nog belangrijker is natuurlijk dat je iets samen doet en dat het een fijn moment oplevert”.  

Ook Oversingel en de Hogeweyk kunnen een proefpakket verwachten

Eenvoudig alternatief

De zussen zijn bezig wooncentra te benaderen zodat die kunnen kennismaken met dit initiatief. Ook de Weesper zorgcentra worden geïnformeerd over het project. Astrid: “Want we snappen dat ze eerst willen weten wat het precies inhoudt voor ze met ons in zee gaan. Werken in de zorg is momenteel al lastig genoeg, dan zit je niet te wachten op iets wat je nog eens extra werk oplevert. Maar dat doet de Crealop ook niet. Het biedt de zorgcentra en verpleeghuizen juist de mogelijkheid een creatieve activiteit aan te bieden, zonder dat ze daar zelf mensen voor in hoeven te zetten.” 

Display op de balie

De Crealoppen komen per tien stuks in een doos, dat als een display op de entreebalie kan worden gezet. Bezoekers of vrijwilligers kunnen er eentje uitpakken en er samen met een bewoner mee aan de slag gaan. De knutselenveloppen los bestellen of in een winkel kopen kan (vooralsnog) niet. Astrid: “We richten ons echt op zorginstellingen. Een enkele Crealop opsturen naar particulieren wordt te kostbaar door de verzend- en handelingskosten. Wat wel kan is dat mensen aan ons doorgeven in welk zorgcentrum hun familielid verblijft en dan nemen wij contact op met de desbetreffende zorginstelling. Op een van de Crealoppen schrijven we dan de naam voor wie het aangevraagd is, zodat die envelop bij de juiste persoon terechtkomt. En dan is het hopen dat de zorginstelling hier zelf ook de meerwaarde van inziet en bij ons een doosje bestelt of een abonnement afsluit. Elke maand versturen we dan een doos knutselenveloppen met een nieuw thema. Volgende maand is dat lente.”

Een suggestie doen voor een zorginstelling en/of een (proef)pakket aanvragen kan via www.studiototstand.nl/crealop.