Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.
Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.

Liegen

Wij liegen natuurlijk nooit. Of het zou een leugentje om bestwil moeten zijn. Toch spreken wij niet altijd de waarheid. “Je liegt dat het gedrukt staat!”, zegt men wel. Daarmee maak je duidelijk dat er nogal eens onwaarheden in de krant staan, maar vooral ook dat je het net vertelde verhaal helemaal niet gelooft. Tegenwoordig leven wij in een tijdperk van alternatieve feiten en nepnieuws. Het verhaal dat je hoort, klinkt zo overtuigend en aannemelijk! Dat moet wel waar zijn. Dat kan toch niet anders? Toch is het vaker nep dan je denkt. Soms liegen we, omdat de ander het graag wil horen. “Het gaat goed!”, is onze reactie op de vraag: Hoe gaat het met je? Terwijl het helemaal niet zo goed met je gaat. We noemen dat sociaal wenselijk gedrag. De ander verwacht niet dat je gaat zeggen: Ik voel me rot! Dus doe je dat uit beleefdheid ook niet. Ook in de spreekkamer van de huisarts gebeurt dit. De patiënt liegt niet tegen de dokter, maar spreekt ook niet de waarheid als hij/zij zegt dat het goed gaat. Soms zeg ik dan weleens: Je weet toch dat je niet mag jokken tegen de dokter? In columns in het WeesperNieuws heb ook ik weleens onwaarheden verkocht. Oplettende lezers (dank daarvoor!) meldden mij bijvoorbeeld dat er geen (voormalig) doktershuis in de Diemerdijkstraat staat, maar in de Zeeburgstraat. En dat de letters GRE op het rode scheepje, een voormalige (gezonken) Duitse garnalenkotter, in de Vecht bij voorheen Bruinekool, niet staat voor Grevelingen maar voor Greetsiel (D). Onwaarheden of leugens zijn er in soorten en maten. Misschien moet het WeesperNieuws eens een leugenwedstrijd uitschrijven? Onderwerp: Wie is dit jaar het grootste Weesper liegbeest? De meest bijzondere leugen van de laatste tijd vind ik de FIOD-waardige belofte van 'robuuste groencompensatie'. Ons zogenaamd steenbrekende Weesper stadsbestuur beloofde een ruimhartig groen goedmakertje voor de bebouwing van het Sinnigvelderveldje, ook wel Poenplantsoen genoemd. Let op: Dat robuuste groen bestaat uit pergola’s... ! Zijn dit nu alternatieve feiten? Het is helaas geen nepnieuws. Er is zelfs geen woord van gelogen! Toch?