Afbeelding
Foto: Femke van Rijn

Zusjes starten minibieb

Sinds afgelopen weekend staat er op de kruising van de Landscronerlaan en Jakop Slegthof een minibibliotheek. Het project is gestart door Tika (9) en Hansje (5) die enorm van lezen houden, maar die het door de lockdown lastig vonden om aan nieuwe boeken te komen.

Moeder Femke van Rijn bracht haar dochters op het idee en begeleidt ook met het opzetten en onderhouden van de kleine bibliotheek. Namens Tika en Hansje vertelt Femke over hun Minibieb Weesp.

Voor alle Weespers

De bibliotheek is te vinden in de nieuwe woonwijk, maar is niet alleen voor bewoners van Leeuwenveld of Weespersluis bedoeld. Daarom heeft Hansje ook heel bewust voor de naam Minibieb Weesp gekozen. “Er zijn al wat vriendjes en vriendinnetjes uit het centrum die langskomen, maar we hopen dat straks heel Weesp langs komt om boeken te lenen en te ruilen,” vertelt Femke.

'Op de fiets brachten we de boeken rond en haalden ze dan ook weer op'

Het idee om boeken te ruilen was al tijdens de eerste lockdown ontstaan. “Tijdens de eerste lockdown vorig jaar was de bibliotheek gesloten en was het lastig om aan nieuwe boeken te komen. Tika leest heel graag, dus ze had samen met klasgenootjes bedacht om een boekenruil te beginnen. Op de fiets brachten we de boeken rond en haalden ze dan ook weer op. Zo had Tika toch wat nieuws te lezen.”

In de buurt in Amsterdam waar Femke werkt hangt een minibibliotheek. Toen ze dat zag, dacht ze dat het misschien een goed idee was om er zelf één te beginnen. “Dan hoeven we dus niet meer met de boeken rond te fietsen om ze te ruilen, maar gebeurt dat gewoon voor de deur. Ik vertelde Tika over het idee, en ze was meteen heel enthousiast. Toen heeft ze met opa een kastje geregeld, dat ze samen met haar zus heeft geschilderd en beplakt met stickers.”

Dit bericht bekijken op InstagramEen bericht gedeeld door Minibieb Weesp 📚 (@minibiebweesp)

Toen Femke zag dat het afgelopen weekend zo’n mooi weer was, heeft ze het kastje snel opgehangen. “Het was zo’n vrolijk en mooi weer. Het was meteen een succes. Er kwamen gelijk al zo veel mensen langs om boeken te brengen, ruilen en mee te nemen.”

Leen een boek of ruil een boek

Bij de minibieb kunnen Weespers een boek ruilen of lenen. “Tika vond het iets te spannend om de boeken echt weg te geven. We hebben stickers laten ontwerpen met ‘Leen een boek of ruil een boek’, dus we hopen dat mensen zich daar ook netjes aan houden. Het is ook leuk als mensen boeken ruilen, want zo staan er steeds andere boeken in het kastje.”

De boeken die nu in het kastje staan komen allemaal uit de eigen boekencollectie van Tika en Hansje. “Eigenlijk wilde Tika die vorig jaar verkopen op Koningsdag, maar dat ging niet door. Dus we hadden al een jaar dozen vol met boeken staan. Nu heeft ze daar een mooi plekje voor gevonden in de minibieb.”

Van haar zakgeld koopt Tika weer nieuwe boeken. “Speelgoed koopt ze eigenlijk niet, haar zakgeld gaat echt op aan boeken. Dan gaat ze zelf naar PeZZi PaZZi om een boek uit te zoeken. Als die boeken uit zijn komen die ook weer in de bieb om te ruilen.”

'Speelgoed koopt ze eigenlijk niet, haar zakgeld gaat echt op aan boeken'

Spannend

Tika en Hansje vinden hun nieuwe minibieb wel spannend. Een paar keer per dag gaan ze bij het kastje kijken of er misschien al een nieuw boek in staat. “Hansje kan nog niet zelf lezen, maar ze vind het hoogst interessant om bij het kastje te kijken of er iets veranderd is. Er ligt ook een gastenboekje in de kast, dus ze hopen allebei dat de mensen die langskomen een bericht achterlaten voor de minibieb.”

Tika heeft ook een Instagram account aangemaakt voor de bibliotheek, waar ze volgers op de hoogte houdt van het boekenaanbod. “Daarmee hoopt ze mensen enthousiast te maken en aan het lezen te krijgen. En de volgers op de hoogte te houden van welke boeken er nu te lenen zijn en waar die over gaan.”

Dit bericht bekijken op InstagramEen bericht gedeeld door Minibieb Weesp 📚 (@minibiebweesp)

De minibibliotheek heeft drie planken, over de indeling is goed nagedacht. Op de onderste plank staan de boeken voor de jongste kinderen, op de middelste plank staan de jeugdboeken en de bovenste plank is voor volwassenen. Die bovenste plank is nog vrij leeg, al is er tot vreugde van Tika al een buurtbewoner geweest die een paar volwassenenboeken heeft gedoneerd.

Vol ideeën

Als er meer gulle gevers zijn dan zal de boekencollectie gerouleerd worden. “We willen het wel bij één kastje houden. Wat niet past, zullen we dan in bakken verzamelen en dan eens in de zoveel tijd veranderen. Tika heeft ook al bedacht dat ze thema’s wil gaan doen wanneer er genoeg boeken zijn verzameld. Met Pasen komen er verhalen over hazen en kuikens, met Valentijnsdag boeken over de liefde. Ze heeft al super veel ideeën.”

Zelf hopen de dames natuurlijk ook dat hun favoriete boeken en schrijvers voorbij komen. “Hansje houdt nog steeds erg van nijntje en prentenboeken. Maar Kolletje is echt haar favoriet. Kolletje is een meisje die allerlei avonturen beleeft en toversokken heeft. Hansje heeft zelf ook toversokken. Tika houdt van veel verschillende boeken, bijvoorbeeld de boeken over Juf Braaksel van Carry Slee en de boeken van Paul van Loon. Maar ze vindt graphic novels ook heel erg leuk.”