Afbeelding
Foto: Brian Elings

Volle bak vooruit

Medio volgend jaar rijden we over de nieuwe ontsluitingsweg die het verkeer om Weespersluis heen leidt. Dit zegt Weespersluiswethouder Léon de Lange in de podcast. Met hem nemen we bij wijze van update deze en andere zaken die in en rond Weespersluis spelen door.

Vorig jaar heeft de bouw in Nederland als gevolg van corona wat tikken gehad, maar uiteindelijk heeft Weespersluis nauwelijks vertraging opgelopen. “Er zijn wat vertragingen geweest vanwege problemen met leveranciers van buiten en van binnen Europa, maar dat heeft er niet toe geleid dat we nu heel ver achterlopen op het bouwproces. Het is verwaarloosbaar”, vertelt De Lange.

Rond 300 woningen opgeleverd

Momenteel zijn rond driehonderd woningen opgeleverd van het uiteindelijke aantal van rond 2700. Als de planning wordt gehaald, moet Weespersluis ergens eind 2026 klaar zijn, dus dat betekent dat de komende vijf jaar gas op de plank moet worden gegeven. “Ik heb er geen zicht op hoeveel woningen per jaar moeten worden gebouwd, maar op een gegeven moment zal het bouwtempo flink omhoog gaan.”

Geen noodbuurtsuper

Naarmate Weespersluis verder vordert, zal de wijk ook steeds meer ‘af’ worden. Volgende week worden bijvoorbeeld de nieuwe school, sporthal en de buurtkamer in gebruik genomen en langzamerhand vraag je je af of er niet eens moet worden gestart met de bouw van wat winkels, of toch minimaal met een supermarkt. Wat dit betreft zullen de nieuwe Weespers geduld moeten hebben. De Lange vertelt namelijk dat het centrumgebied pas in 2025 of ‘26 klaar zal zijn. Dus: de winkels zijn klaar als Weespersluis zo’n beetje klaar is. En ook komt er vooralsnog geen noodbuurtsuper. Daar zijn wel gesprekken over, maar de supermarktketens moeten er zelf brood in zien en dat is nog) niet het geval. “Ik sluit zeker niet uit dat er een noodvestiging komt, maar dat is een aanname en met een grote slag om de arm”, zegt de Lange, die daarbij opmerkt dat er ook een ruimtelijke impact is. “Waar moet je dat doen en kan er ook parkeergelegenheid komen, dat zijn dan zaken die meespelen. In elk geval zit er niets in de pijplijn”, aldus De Lange.

‘Er zit geen noodwinkel in de pijplijn’

Sluisje

De infrastructuur dan maar. Daar is meer over te vertellen. Want, bijvoorbeeld, Weespersluis heeft leuke uitnodigende grachtjes, maar wanneer kun je met een sloepje vanuit de Vecht Weespersluis binnenvaren? Het antwoord is niet te geven want alles grijpt in elkaar. Het is namelijk de bedoeling dat er een sluisje komt zodat je onder de Korte Muiderweg door kunt varen richting bijvoorbeeld een zwemplas (die moet in 2024 gereed zijn), daar moet de Korte Muiderweg voor worden aangepast (dit wordt uiteindelijk een 50 km/weg), dat hangt weer samen met het moment dat de nieuwe ontsluitingsweg gereed is en dat is het geval op het moment dat de 840ste woning in Wespersluis wordt gebouwd. Hoezo, het is puzzelen. 

Afspraken

De Lange licht toe: “Toen Weespersluis van start ging, zijn er afspraken gemaakt dat de rondweg gereed moet zijn als de duizendste woning gereed is. Daar zitten ook de woningen van Leeuwenveld I, II en II bij. Dat betekent dat op het moment dat de 840ste woning in Weespersluis wordt opgeleverd de rondweg klaar moet zijn. Daar is veel om te doen geweest en er is vertraging geweest, maar halverwege 2022 zal de nieuwe rondweg naar de A1 klaar zijn.”

‘Halverwege 2022 zal de nieuwe rondweg klaar zijn’

Ook over de fietsverbindingen is veel over te doen. Er ligt bijvoorbeeld de nadrukkelijke wens van de gemeente om minimaal één nieuwe langzaam verkeerverbinding te realiseren tussen Weespersluis en oud-Weesp. In het ontwerp voor de Omgevingsvisie Weesp 2050 worden hiervoor meerdere suggesties gedaan en die worden allemaal onderzocht. “In de Omgevingsvisie is een grote stip aan de horizon een ondertunneling van het spoor onder de Vecht door. Dan heb je al die fietstunnels niet meer nodig, maar dat is een miljoenenopgave. Wanneer we het hebben over een fiets- en voetgangersverbinding nu, dan kijken we naar alle ontwikkelingen rond het station. Je hebt het dan namelijk niet alleen over deze verbindingen, maar ook over de Leeuwenveldseweg. Dat is nu een 70 km-/uur-weg. Dat stamt uit de tijd dat de weg langs weiland liep, maar dat is nu niet meer het geval. In dat kader onderzoeken we nu onder meer waar een tunnel kan. Wij brengen in kaart welke plek het beste is, die voorzet geven wij aan ProRail en dan moet worden bekeken of dat haalbaar is.”
Het resultaat van het onderzoek naar al die ontwikkelingen wordt volgende maand verwacht.

Veilige fietsroutes

Over de fietsroutes in Weespersluis zelf zijn intussen niet alle bewoners even tevreden. De Lange vertelt hierover dat de bewoners en de gemeente hier constructieve gespreken over hebben. “Sommige aanpassingen kunnen we meteen doen of zijn zelfs al gedaan, andere aanpassingen kunnen pas over een aantal maanden doen en er zijn ook aanpassingen die we niet gaan doen. Er is bijvoorbeeld de wens voor een vrij liggend fietspad, maar dat is niet de bedoeling en we leggen uit waarom dat is. Maar dat neemt niet weg dat we altijd zullen luisteren naar de signalen vanuit de bewoners.”  

De podcast met wethouder Léon de Lange is hieronder te beluisteren.

WeesperNieuws · Podcast26februari.MP3