Afbeelding
Foto: Facebook/YvonneRaaijmakers

Hallo onbekende! Wie gooit dat lekkers door de bus?

‘Hallo onbekende!’ Met die woorden begint de jonge vrouw het lieve briefje met iets lekkers dat ze bij willekeurige mensen door de bus gooit. Ze wil hiermee mensen een hart onder de riem steken in deze gekke tijd. 

Keet, de digitale gastvrouw van Welkom in Weesp vond zaterdag een pakje stroopwafels in de bus. Daar zat een kaartje bij waarop met de hand geschreven stond: “Hallo onbekende! Hier zijn twee speculaasstroopwafels voor jou. Ik ken je niet maar iedereen die zich in deze malle tijd staande houdt vind ik een kanjer. Een fijne week gewenst”. 

Klein gebaar

Ook bij Yvonne Raaijmakers lag er die middag iets lekkers op de mat. Op haar kaartje stond: “Hallo onbekende! Deze kaartjes met chocolade zijn willekeurig bij mensen in de bus gedaan. Hopelijk komen ze terecht bij iemand die een klein gebaar kan waarderen en van Koetjesrepen houdt ;) Groetjes!”. 

Beide vrouwen plaatsten de geste op social media en dat leverde leuke reacties en suggesties op. Zoals “Prachtig initiatief!”, aldus Anneke van der Koelen-Schenkel: “Misschien een leuk idee om wanneer je deze ontvangt er zelf ook twee weg te geven aan andere onbekenden. Mooie ketting vormen in deze tijd.” Maar er waren ook mensen die het een beetje eng vonden: “Heel lief maar ook eng.. je weet nooit of iemand er met spuit iets in gespoten heeft”. En weer een ander: “Het idee is leuk, maar er zijn zoveel gekken op de wereld.” 

‘Een degelijk meid van een jaar of 22. Ik snap dat er ook kritiek is, maar dit zit goed’  

Volgens Yvonne Raaijmakers zat dat wel goed. Ze laat de redactie desgevraagd weten dat ze de afzender niet heeft gesproken, maar wel heeft gezien: “Ik zag haar van haar fiets afstappen en ze sprak met iemand voor mijn deur. Toen gooide ze de kaart door de bus. Was een heel degelijke meid, een jaar of 22 schat ik. Ik begrijp de kritische reacties wel maar dit zat gewoon 100% goed.” 

Paaskaarten

Keet van Welkom in Weesp twijfelt ook niet aan de goede intentie en is van plan het gebaar een eigen vervolg te geven: “Maar ik zit nog even te broeden op wat”. Ze snapt namelijk wel waarom mensen zeggen dat je niet zomaar iets moet opeten dat door een onbekende door de bus wordt gedaan. Haar zoon en man reageerden ook zo. Daarom zegt ze: “Vorig jaar heb ik zelf bij zo’n zeventig bekende en onbekende mensen lente/paaskaarten in de bus gedaan. Zoiets wil ik nu weer doen, zeker omdat corona nu al een jaar gaande is. Over twee weken werk ik precies een jaar thuis. En het einde is nog niet in zicht.”