Afbeelding
Foto: Pixabay

Veel blijft onder de radar

De gemeente maakt zich grote zorgen over de toename van huiselijk geweld als gevolg van corona. Het valt met de cijfers wel mee, maar de zorgen richten zich vooral op wat er onder de radar gebeurt.

Kinderen en volwassenen die worden mishandeld ondervinden hier indringende en  langdurige gevolgen van en dus is er alle reden om alert te zijn. Zeker omdat uit meerdere onderzoeken en verhalen blijkt dat corona in  veel meer gevallen dan normaal al het geval is het slechte in de mens bovenhaalt. Er is in elk geval veel leed achter de voordeur.

3091 meldingen

In de regio Gooi en Vechtstreek werd in 2020 3091 keer een melding gemaakt bij en/of advies gevraagd aan Veilig Thuis, de organisatie die er is voor advies en ondersteuning en het melden van huiselijk geweld en kindermishandeling. Bijna honderd (97) keer kwam een melding uit Weesp binnen, waarvan in 67 gevallen om advies werd gevraagd aan Veilig Thuis. In Goois perspectief valt het mee in Weesp. In bijvoorbeeld Hilversum zijn 649 gevallen gemeld, terwijl Hilversum slechts 4,5 keer groter is dan Weesp. En Huizen heeft met zijn iets meer dan 41.000 inwoners 255 gevallen. Maar dit is geen wedstrijd: elk geval is er één teveel.

Stabiel

Het aantal meldingen in heel Gooi en Vechtstreek is redelijk stabiel ten opzichte van andere jaren. Je zou dus kunnen concluderen dat de coronaellende op dit gebied geen of amper gevolgen heeft, maar schijn bedriegt. Het dagelijks bestuur van de gemeente maakt zich, zo blijkt uit een raadsinformatiebrief, zorgen over wat er mogelijk onder de radar blijft. En wat sowieso niet onder de radar blijft, is dat het heftiger wordt. “Daarbij zien we dat in 2020 de ernst van de meldingen is toegenomen. Er is vaker sprake van een urgente situatie waar acuut moet worden ingegrepen dan in voorgaande  jaren”, schrijven B en W.

Onderzoek

Het Verweij Jonker Instituut volgde anderhalf jaar honderd gezinnen in Gooi en Vechtstreek waarvan duidelijk is dat er huiselijk geweld plaatsvindt. Het blijkt dat in 29 procent het geweld is gestopt, maar dat in 53 procent van de  gezinnen nog veelvuldig geweld is, vaak met ernstige gevolgen. Het gaat om een diverse groep gezinnen met, naast het geweld, een veelheid aan problemen waarvoor maatwerk en een  integrale aanpak nodig is, laat het college van B en WE weten. Volgens B en W toont ook dit onderzoek aan dat het alle hens aan dek is.  

Maatregelen

Om deze reden heeft de gemeente onder andere de volgende maatregelen genomen: 

- De komende tijd worden acties om huiselijk geweld en kindermishandeling te  voorkomen, snel te signaleren en effectief aan te pakken versterkt. 

- De signalering via de scholen wordt versterkt in samenwerking met Veilig Thuis, het basisonderwijs en de politie in de pilot ‘Handle with Care’. Als de politie aan de deur komt vanwege huiselijk geweld in een gezin met kinderen stuurt het een ‘Handle with Care’-signaal naar leerplicht. Dit signaal bevat alleen de naam en geboortedatum van het kind en het codewoord Handle with Care. Leerplicht stuurt dit signaal door naar de juiste school zodat de leraar voor het begin van de les weet dat deze leerling extra steun kan gebruiken. Er doen nog geen scholen in Weesp aan dit project mee. De pilot is gestart in Huizen, maar het is de wens om dit uit te breiden naar  andere regiogemeenten en het voortgezet onderwijs.

- De signalering van (financieel) misbruik van kwetsbare ouderen door de Lokale Alliantie Financieel veilig ouder worden Regio Gooi en Vechtstreek versterkt. 

- De signalering vanuit de medische beroepsgroep door dit voorjaar een online  werkcongres over de Meldcode te organiseren in samenwerking met Veilig Thuis, Tergooi en de huisartsen uit Gooi en Vechtstreek wordt eveneens versterkt.  

- Het wordt voor slachtoffers en plegers om naar buiten te treden makkelijker gemaakt om geweld te melden door een ervaringswerker huiselijk geweld en kindermishandeling toe te voegen aan het Herstelnetwerk Gooi en Vechtstreek.

- Professionals worden geschoold om de gevolgen van meegemaakt geweld beter te begrijpen en  trauma- klachten te signaleren en er is een Expertgroep Trauma opgericht waarmee het behandelaanbod voor traumaklachten is versterkt. 

Verder wil de gemeente in contact komen en blijven met kwetsbare gezinnen en sinds 25 mei 2020 heeft Veilig Thuis een chatfunctie waardoor omstanders en  slachtoffers laagdrempelig en anoniem advies kunnen vragen.