Afbeelding

Heibel in de Perronstraat

Het is onrustig tussen de winkeliers van de E. du Perronstraat en buurtbewoners, vertelt Erik Engeman. De voormalig eigenaar van Snackbar Erik, die nu nog eigenaar is van twee panden, vindt dat het ondernemers steeds moeilijker wordt gemaakt.

Engeman is al rond de dertig jaar betrokken bij de winkelstraat in de Dichtersbuurt. Eerst als eigenaar van de snackbar, later als uitbater van twee winkelpanden. Maar nu is hij er eigenlijk wel klaar mee, vertelt hij. “De lol van het ondernemen is er wel een beetje vanaf. Ik heb het idee dat buurtbewoners alles wat de winkeliers doen de hele tijd in de gaten houden. Er gebeuren steeds vervelende dingen, zoals afval dat voor je deur wordt neergezet, of keuringsdiensten die gebeld worden.”

Daarnaast vind Engeman het ook vervelend dat er geen winkeliers in het bestuur van de Vereniging van Eigenaars (VvE) van de straat zitten. “Ik vind dat de bewoners het VvE-schap steeds meer naar zich toe trekken, waardoor je als winkelier minder in te brengen hebt.”

‘ik vind het heel jammer dat er vervelende dingen achter je rug om gebeuren’

Niet prettig

Een andere winkelier, die liever anoniem wil blijven (naam is bekend bij de redactie), merkt ook dat de sfeer niet altijd even prettig is. “Ik probeer me er niet te veel mee te bemoeien. Ik doe mijn ding, run mijn zaak en probeer de rest een beetje over me heen te laten glijden. Maar ik vind het heel jammer dat er vervelende dingen achter je rug om gebeuren.”

Als voorbeeld noemt hij ook het afval. “Iemand die dan het afval uit de buurt opraapt en dat bij een winkelier voor de deur zet. Dat gooi je dan als winkelier natuurlijk wel weg, maar het voelt een beetje naar. Het is ook heel apart dat bewoners waar ik eerst hele leuke gesprekken mee had, mij ineens scheef aankijken. Ik heb liever dat buurtbewoners naar mij toe komen wanneer ze een probleem hebben, dan dit soort gedrag achter je rug om.”

Overlast

Desgevraagd geeft het bestuur van de VvE van de E. du Perronstraat aan dat zij wel eens overlast ervaren van de winkels en horeca. “Er is soms sprake van geluidsoverlast, denk hierbij aan bezorgers die met hun scooters over de stoep rijden, hard rijdende bezorgauto’s, iets te harde muziek, luidruchtige bezorgers of klanten, maar dit is goed bespreekbaar met de desbetreffende ondernemer. Deze klachten komen overigens ook van de bewoners van de twee omliggende gebouwen en niet enkel van ‘onze’ bewoners.”

Een bewoner die boven de ondernemingen woont, geeft aan niet zozeer last te hebben van de horecagelegenheden zelf, maar vooral van de jongeren die erop af komen. “Nu valt dat door de corona wel mee, maar in het verleden hingen ze veel rond in ons trappenhuis. Ze maken lawaai, stelen de bordjes met nummeraanduiding en laten veel troep achter. Soms spugen ze ook. Dan loop je ‘s avonds de trap op en sta je ineens in de spuug. Heel vies. De jongeren aanspreken durf ik niet, ik ben bang dat ze boos worden.”

‘Ik denk dat buurtbewoners zich vooral storen aan het af- en aanrijden van de eetgelegenheden’

De anonieme ondernemer begrijpt dat het lastig kan zijn voor buurtbewoners wanneer zij overlast van de horeca ervaren. “Daar probeer ik natuurlijk ook zelf wel op te letten. Zo probeer ik mijn bezorgers goed ‘op te voeden’. Ik maak ze bijvoorbeeld duidelijk dat ik niet wil dat ze over de stoep rijden en harde muziek draaien. Wanneer er jongeren voor mijn zaak hangen of een klant de auto verkeerd parkeert, dan spreek ik ze daarop aan. Maar ik kan natuurlijk niet iedereen in de straat in de gaten houden.”

Theo Nuyens, eigenaar van de tandprothetische praktijk, geeft aan zelf een goede band met bewoners te hebben. “Misschien komt dat doordat ik een vrij rustige zaak heb, er komen hier natuurlijk niet zoveel mensen als bij een eetgelegenheid. Ik denk dat buurtbewoners zich vooral storen aan het af- en aanrijden van de eetgelegenheden. Klanten die eten komen ophalen en dan de auto half op de stoep neerzetten. Maar voor mij valt het wel mee. Ik vind het wel jammer dat er geen ondernemers meer deel uitmaken van het bestuur van de VvE.”

Duw

Een tijdje geleden liep een ruzie tussen Erik Engeman en een bewoner bijna uit de hand. Wat er precies gebeurde, wordt door Engeman en de VvE verschillend uitgelegd. Wat wel duidelijk lijkt, is dat de bewoner Engeman een duw gaf waarna de politie werd gebeld. “Laatst is inderdaad de politie geweest,” laat Theo Nuyens weten. “Een bewoner gaf iemand een duw. Ik sprak de bewoner daarover, hij gaf toe dat het niet zo’n handige actie was.”

‘Er is een goede verstandhouding tussen de bewoners en, met uitzondering van één, ook de ondernemers’

Volgens het bestuur van de VvE ging het slechts om een woordenwisseling. “Een medewerker van de gemeente, die een inspectie aan de afvoerpijpen uitvoerde, deelde mee dat een van de twee horecapanden van de ondernemer hoogstwaarschijnlijk niet voldeed aan de eisen qua brandveiligheid,” schrijft de vereniging. Het bestuur nam vervolgens contact op met de gemeente en brandweer om een inspectie van het pand te laten plaatsvinden. “Een dag daarna waren twee VvE leden eten aan het bestellen toen de desbetreffende eigenaar het pand binnenliep. De leden wilden de kans benutten om de bevinding van de inspecteur (en de actie van het bestuur op de bevinding) te bespreken, maar de eigenaar was hiertoe niet bereid en er is een woordenwisseling ontstaan.”

Daarnaast heeft het bestuur van de VvE aan zich niet te herkennen in de onrust tussen bewoners en ondernemers. “Er is een goede verstandhouding tussen de bewoners en, met uitzondering van één, ook de ondernemers. Zo praten bestuur, bewoners en ondernemers regelmatig met elkaar, om een praatje te maken of om VvE aangelegenheden te bespreken.” 

Meebeslissen

Daarnaast geeft de VvE aan dat de ondernemers die eigenaar van hun pand zijn wel degelijk mee mogen beslissen. “Alle leden, dus ook de ondernemers, worden per e-mail uitgenodigd voor elke VvE vergadering en kunnen tijdens de vergadering, net als ieder lid, hun stem uitbrengen en zo meebeslissen.” 

Die uitnodigingen lijken echter niet altijd aan te komen. “Er gaat blijkbaar wat mis, want ik heb nog geen uitnodiging per e-mail gekregen,” laat de anonieme horecaondernemer weten. “Anders zou ik zeker naar de vergadering gaan. Ik vind het eigenlijk wel vervelend dat ik wel betaal als lid van de VvE, maar vervolgens niet de gelegenheid krijg om mee te beslissen.” 

‘Misschien dat er een oplossing gevonden kan worden zodat het weer gezellig wordt’

Engeman krijgt de uitnodigingen wel, en probeert ook om de vergaderingen bij te wonen. “Al merk ik dat ik daar de laatste tijd echt met lood in mijn schoenen naar toe ga. Ik voel me gewoon niet gehoord.” Eigenlijk hoopt hij om een keer met alle buurtbewoners aan tafel te kunnen zitten om de problemen op te lossen. “Niet alleen met de VvE en bovenbewoners, maar met iedereen. Misschien dat er dan een oplossing gevonden kan worden zodat het weer gezellig wordt. In mijn pand zit al lang een snackbar. Het zou zonde zijn als dat niet meer zo zou zijn. Maar als het zo doorgaat, overweeg ik wel om te stoppen. Ik heb geen zin meer om er iedere keer met buikpijn heen te gaan.”