Afbeelding
Foto:

'Sommigen hebben zichzelf geknipt. Ik ben benieuwd'

Winkeliers zijn blij met de versoepelingen die het demissionair kabinet deze week tijdens de persconferentie bekend maakte. Mensen met een contactberoep mogen weer aan de slag en winkels mogen op afspraak klanten gaan ontvangen. Enkele dagen voordat de versoepeling officieel bekend werd gemaakt stond bij velen de telefoon al roodgloeiend.

Afspraken werden al steeds verzet, vertelt Manon van der Meij van ZenZi Kappers. Steeds wanneer de lockdown verlengd werd, werden de knipbeurten ook weer opgeschoven. “Al sinds zondagavond worden we aan één stuk door gebeld. We wisten toen natuurlijk al dat er een grote kans is dat de kapsalons weer open mochten. De eerste drie weken zitten al aardig vol.”

Uitgroei

Hoewel Van der Meij er de afgelopen periode het beste van probeerde te maken door te genieten van de tijd die ze met haar gezin kon doorbrengen, is ze ontzettend blij dat ze nu weer iets kan doen. “Want er was natuurlijk niet veel anders te doen. We hebben door middel van uitgroeisetjes nog wat klanten blij kunnen maken en de producten verkochten nog wel, maar verder konden we niet zo veel.”

‘Ik heb al een aantal keer van mensen gehoord dat ze zelf al de schaar erin hebben gezet’

Ze is benieuwd wat voor een kapsels ze vanaf 2 maart in de kapsalon gaat aantreffen. “Ik heb al een aantal keer van mensen gehoord dat ze zelf al de schaar erin gezet hebben of het aan iemand uit de vriendenkring of familie hebben gevraagd. Ik ben benieuwd. Iedereen wil zo snel mogelijk geknipt worden, maar we zijn beperkt in het aantal mensen dat we in de salon kunnen helpen. We kunnen genoeg, maar niet zo veel als we zonder corona zouden kunnen doen. Er is dus wat geduld nodig.”

Goed vooruitzicht

Ook bij kapster Julia Visser, die als zelfstandige bij Haarstudio Elke een stoel huurt, krijgt al sinds het weekend telefoontjes en zit behoorlijk volgeboekt. “Het is een beetje puzzelen, maar het is een goed vooruitzicht. Gelukkig is iedereen heel begripvol en gaan klanten er ook al van uit dat ze niet meteen terecht kunnen. Ze zijn vooral heel blij dat ze weer langs mogen komen. De dagen voor de persconferentie waren het drukst met bellers, nu is het eigenlijk weer heel goed te doen.”

“Mensen die zelf geprobeerd hebben om wat aan hun haar te doen, bellen nu in de hoop voor een oplossing. Ze hebben bijvoorbeeld een verfpakketje gehaald maar de verkeerde kleur gekozen. Maar er zijn juist ook mensen die nu hun haar de tijd heeft gehad om te groeien juist een wat langer kapsel willen uitproberen.”

‘Je mist je werk, je mist je contacten, je wil gewoon weer leuk met mensen werken’

Op een houtje bijten

Voor Visser zelf had de strenge lockdown ook niet veel langer moeten duren. “Ik heb heel veel thuis gezeten en eigenlijk alleen maar rondgehangen en Netflix gekeken. Je raakt toch een beetje in een soort negatieve spiraal. Je mist je werk, je mist je contacten, je wil gewoon weer leuk met mensen werken. Normaal gesproken heb je natuurlijk dagelijks contact met je klanten, luistert naar hun verhalen, en dat is dan in één klap minder geworden.”

Het was extra moeilijk voor haar omdat ze in juni voor zichzelf begonnen is. Daardoor kreeg ze geen overheidssteun. “Ik moet het echt hebben van mijn partner, die gelukkig nog wel een inkomen had. Als dat niet zo was geweest, dan was het echt heel moeilijk geworden. De afgelopen maanden heb ik echt op een houtje gebeten.”

Gelukkig heeft ze nu de eerste drie weken al volstaan met afspraken. “We kunnen niet te veel mensen rond hebben lopen, dus dat vergt wel wat planning, zeker met de in- en uitloop. In juni zijn we verhuist naar een nieuw pand, dat was midden in de corona, dus toen hebben we al rekening gehouden dat alle stoelen ruim uit elkaar staan. Daardoor kunnen we nu op elke stoel een klant kwijt. Verder gaan we goed op de regels letten. Iedereen moet een mondkapje dragen. Dat is af en toe wel lastig met knippen. Verder vragen we iedereen de handen te desinfecteren bij binnenkomst en om maximaal vijf minuten voor de afspraak te komen. Anders wordt het te druk.”

Winkelen op afspraak

Karin Wesselman vindt het niet alleen belangrijk dat de kapsters weer aan de slag mogen en de winkels mensen mogen ontvangen, maar vooral ook heel leuk. “Ik kijk er echt naar uit om de klanten weer te zien en ze fysiek te mogen ontvangen in de winkel. De click en collect hebben we ook gedaan, maar dit is veel beter. Klanten kunnen de producten zelf voelen en zien, en wij kunnen hen ook meer laten zien.”

‘Ik denk dat mensen er vrolijk van worden. Dat ze toch even iets meer mogen’

Sinds gisteren krijgt de winkel van Wesselman telefoontjes van klanten die graag een afspraak willen plannen. “Vol zit het nog niet, maar wat ik heel leuk vind is dat klanten zelf het initiatief nemen. We hebben wel via sociale media al bekend gemaakt dat ze ons kunnen bellen voor een afspraak, maar hebben onze nieuwsbrief nog niet verstuurd. Dus het zijn echt Weespers die spontaan uit zichzelf bellen. Er zijn natuurlijk ook heel veel mensen die het fysieke winkelen fijner vinden dan via de mail, telefoon of online.”

“Ik hoop dat het weer heel gezellig wordt in Weesp. Hoop je ook niet? Ik denk dat mensen er vrolijk van worden. Dat ze toch even iets meer mogen. Voor veel mensen is het toch een uitstapje om weer even naar de winkel of de kapper te gaan.”

Dubbel blij

Voor Charley Seegers zijn de versoepelingen extra fijn; zij biedt namelijk niet alleen mode, maar ook allerlei behandelingen aan. Omdat ze net een nieuwe winkel heeft geopend, was de afgelopen periode wel zwaar. “Natuurlijk was ik me bewust van de ‘risico’s’, maar het komt dan altijd alsnog hard aan. Daarom hebben we met ons team geprobeerd heel creatief te zijn op onze sociale media,” vertelt ze.

Vanaf volgende week kan Seegers weer beginnen met onder andere wenkbrauwbehandelingen. “Enorm fijn dat ik weer met de behandelingen kan starten, dat is mijn belangrijkste bron van inkomsten. Hoewel het erg druk is, merk ik ook heel erg dat mensen nog voorzichtig zijn. Maar ik merk dat mijn agenda al vol begint te raken. Ik kan niet wachten om de dames weer op te knappen!”