Afbeelding
Foto: André Verheul

Het aftellen begint

Ongemerkt gaat het laatste jaar van de zelfstandige gemeente Weesp in. In de stukken die nu op goedkeuring van de Eerste Kamer wachten, staat 24 maart 2022 genoemd als fusiedatum: precies over één jaar.

Op die dag komt de nieuwe gemeenteraad voor het eerst bijeen na de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022. Weesp heeft dan geen gemeenteraad meer. De inwoners van Weesp stemmen voortaan voor de gemeenteraad van Amsterdam, die het bestuur over Weesp overneemt. Wel krijgt Weesp een eigen stadscommissie, waarvan de leden op 16 maart ook democratisch gekozen worden.

Over precies een jaar verdwijnt dus de gemeente Weesp, maar de stad Weesp blijft gewoon bestaan. De gemeente Amsterdam bestaat vanaf dan uit twee steden: Amsterdam en Weesp. Zo staat zwart op wit in de afspraken tussen beide steden. *

Er zijn meer belangrijke afspraken gemaakt. De gemeenteraad van Weesp heeft in samenspraak met inwoners en verenigingen 14 kernwaarden van Weesp opgesteld. Daar horen onder andere bij: de historische waarde van Weesp, het open (rivier)landschap en de gemeenschapszin. Amsterdam heeft schriftelijk vastgelegd al onze kernwaarden te zullen behouden en versterken. Er wordt naar verwezen als 'een nieuw soort stadsrechten'. In dit document staat ook dat Weesp de oude stadsrechten (uit 1355) behoudt.*

De fusie is nodig om de gemeentelijke dienstverlening aan inwoners en bedrijven op het gewenste niveau te houden. Weesp laat de ambtelijke taken sinds juli 2019 al uitvoeren door Amsterdam, de bestuurlijke fusie in 2022 is de laatste stap. Aan deze gemeentelijke herindeling ging een jarenlang proces vooraf, waarin inwoners werden betrokken en waarbij ook een referendum is gehouden. 56,5% stemde voor een fusie met Amsterdam.

*) In het door de stadsbesturen van Weesp en Amsterdam onderschreven herindelingsontwerp staat bij punt 3.1:“De herindeling betekent niet, dat Weesp niet langer een stad zal zijn. Weesp behoudt haar stadsrechten en blijft daarmee een stad. Dit betekent dat er met de herindeling twee steden in één gemeente komen te liggen.”