Afbeelding

Poepzakje wordt met drol en al weggegooid

Dianne Franke heeft gisteren met haar kinderen en buurtbewoners Zwerfafval opgeruimd in Aetsveld. Dat ze lege blikjes en snackwikkels zou tegenkomen, had ze wel verwacht. Maar wat haar opviel waren al die weggegooide hondenpoepzakjes. Mét poep erin. 

In het kader van de Landelijke Opschoondag trokken verschillende Weespers gewapend met handschoenen, grijpers, vuilniszakken en zelfs kruiwagens de wijk in om de troep op te ruimen die andere mensen gewoon op straat gooien. Onder meer Aetsveld en de omgeving van de sportvelden aan de Papelaan werden afgelopen weekend opgeschoond. 

Acht volle vuilniszakken

In de buurt Reigersweide was het Dianne Franke die met haar eigen kinderen, buurtkinderen en een paar ouders het zwerfafval te lijf ging. Het ging om kinderen in de basisschoolleeftijd en een paar tieners. Op de foto laten ze zien wat ze na een half uur al verzameld hadden. In totaal zijn ze ruim anderhalf uur bezig geweest, ze bleven maar rotzooi tegenkomen. Het eindresultaat: drie kruiwagens met puin en acht vuilniszakken vol afval: “En dat was alleen nog maar op de dijk tussen de Reigersweide en de provinciale weg. Wat opviel was de enorme hoeveelheid hondenpoepzakjes”. 

Op de dijk - als niemand kijkt - wordt het poepzakje alsnog gedumpt 

Dus mensen zijn wel zo netjes om de poep van hun viervoeter in een zakje doen, maar vervolgens gooien ze dat zakje niet in de vuilnisbak. De Weespse staat er zelf ook van te kijken: “Mensen lopen langs het weiland achter de huizen van de Reigersweide langs en ruimen daar de poep op om het blijkbaar vervolgens op de dijk - als niemand het ziet - weg te gooien. Bizar hè?”

Hondenbelasting

De gemeente Weesp schafte in 2004 de hondenbelasting af. Dat had meerdere redenen: deze vorm van belasting was makkelijk te ontduiken, kostbaar om te innen en er was veel discussie over waarom er dan ook geen kattenbelasting of paardenbelasting was. Dus kwamen de gemeentelijke hondenuitlaatplaatsen te vervallen (die werden van de hondenbelasting met speciale poepzuigers schoongehouden door de gemeente) en werd het aantal afvalbakken uitgebreid, zodat hondenbezitters het afvoeren van de uitwerpselen van hun hond makkelijker zelf konden regelen. 

In de normale afvalbak

Dat dit niet altijd gebeurt, moge duidelijk zijn. Er zijn nog genoeg mensen die gewoon doorlopen als hun hond heeft gepoept. Welk kind komt er na het buitenspelen niet af en toe thuis met poep onder de schoenen? Maar waar Dianne gisteren tegenaan liep, is wel gek. Als je de hondenpoep wel netjes in een zakje doet, wat is het dan voor moeite om dat zakje in een afvalbak te gooien? Waarschijnlijk vinden mensen het onprettig om de rest van de wandeling met een dampende drol in hun handen of jaszak te lopen tot ze - eindelijk - een hondenpoepbak tegenkomen. Wellicht helpt het deze mensen om ze erop te wijzen dat het zakje met uitwerpselen ook in de normale afvalbak of zelfs in de ondergrondse restcontainer mag worden gegooid. 

Jong geleerd, oud gedaan

De kinderen en buurtkinderen van Dianne Franke hebben zondag in ieder geval geleerd hoe het niet moet. Dat educatieve aspect was voor haar ook een belangrijke reden om mee te doen aan de Landelijke Opschoondag. Hetzelfde geldt voor Stijn Buiter die zaterdag met een groepje kinderen op pad ging om in de omgeving van de Weesper sportvelden zwerfvuil in te zamelen. Het viel haar op dat er rondom de fietspaden veel zwerfafval ligt. Toen ze las dat er weer een Landelijke Opschoondag aan kwam, besloot ze zich hiervoor aan te melden. Die kinderen met wie zij de wijk in trok, zijn nog erg jong: tussen de 3 en 6 jaar. Zij kwamen dan ook niet met zakken vol rotzooi terug, het ging de Weespse vooral om ‘jong geleerd, oud gedaan’: “Dat je ze leert dat plastic en blik niet vergaan en schadelijk zijn voor de natuur.” 


Het zwerfafvalteam van Stijn Buiter. 

Lees ook‘Scherpe dingen moeten ze laten liggen. En dode dieren ook’