Afbeelding
Foto:

Steeds een openingetje

Op 31 maart is de officiële opening van de buurtkamer Weespersluis. Een fysieke en virtuele ontmoetingsplek voor bewoners uit de wijken Leeuwenveld en Weespersluis.

De opening ziet er iets anders uit dan gedacht toen de eerste vrijwilligers in 2019 bijeenkwamen. Gelegen in de Brede School Weespersluis, zou bij de oplevering een mooie opening niet misstaan. Een ‘openings-estafette’ werkt nu echter wat beter, volgens de organisatoren. “We gaan in plaats van één grote opening gewoon de komende tijd een heleboel kleine openingen organiseren,” vertellen Ingrid Dietz en Martin Hoek.

‘Die moeizame start was zeker niet door het gebrek aan enthousiasme’

Start

Dietz en Hoek doen namens het team van vrijwilligers achter de nieuwe buurtkamer het woord. In september 2019 kwam zij voor het eerst samen, toen er door de gemeente een bijeenkomst werd georganiseerd om de visie voor een buurtkamer in de nieuwe wijken te delen. “We kregen een uitnodiging van Elles le Maitre - de Clerk voor een brainstormsessie. Er werd bewoners gevraagd waar behoefte aan was, en aan het eind van de avond werd gevraagd wie er wat zou kunnen betekenen. Met zes andere hebben we toen aangegeven dat we wel geïnteresseerd zijn.”

In eerste instantie begon het buurthuis in een keet, waar ook theaterschool Zone1380 tijdelijk gevestigd was. Toen de buurtkamer net de eerste activiteit wilde gaan organiseren - een wijnproeverij - gooide corona roet in het eten. Sindsdien kon er niet zo veel georganiseerd worden, tot het nieuwe gebouw kort geleden werd opgeleverd. “Die moeizame start was zeker niet door het gebrek aan enthousiasme. Die wijnproeverij zagen we helemaal zitten. En die gaat er nog komen, hoor!”

Samenwerken

Het team achter de buurtkamer bestaat uit bewoners van Leeuwenveld en Weespersluis, maar ook toekomstige bewoners die graag al wat willen betekenen in hun nieuwe wijk. Allemaal vrijwilligers. “Er is heel veel enthousiasme maar we kunnen het niet altijd allemaal bijhouden. Daarom is het extra fijn om alles als wijk samen te doen. Samen maak je het mogelijk. Als team hebben we een verbindende rol, we zorgen dat de juiste poppetjes op de juiste plaats komen. Maar we horen graag van iedereen uit de wijk. We hebben ontzettend veel talent in de buurt, en we zouden daar graag gebruik van maken.”

Nu al zijn er bewoners van allerlei leeftijden betrokken. Bij de oplevering kwamen kinderen uit de wijk helpen met het in elkaar zetten van de meubels. “Als je zo veel mogelijk door de kinderen laat doen, raken ze er meteen bij betrokken. Ook de allerkleinsten kunnen een bijdrage leveren. Zo wordt de buurtkamer echt een plek van ons allemaal.”

‘Door corona hebben mensen nog meer waardering voor verbinding en contacten met elkaar’

Verbinding

De buurtkamer is bedoeld voor bewoners van de wijken Leeuwenveld en Weespersluis, voor jong tot oud. “Voor en door bewoners. Maar daarnaast vind ik het ook belangrijk dat we een rol spelen in de verbinding met andere wijken in Weesp. We hebben contact met andere buurtkamers en met Versa Welzijn. Momenteel organiseren wij bijvoorbeeld een knutsel-actie waarbij kinderen een paas-knutsel kunnen maken en die kunnen inleveren als verassing voor een eenzame oudere. Daar helpt Versa ons bij.”

Dat is ook meteen het doel van de ontmoetingsplek: mensen met elkaar verbinden. “We willen mensen een mogelijkheid bieden om elkaar te ontmoeten. Een plek waar je activiteiten voor en met elkaar organiseert, samenkomt als gemeenschap om die sterker te maken. Ik denk dat het een gedachte is die zeker nu absoluut leeft onder mensen. Misschien ook wel door corona, dat mensen nog meer waardering hebben voor de verbinding en contacten met elkaar.”

Estafette

Inmiddels staan er voor de openings-estafette al allerlei activiteiten op het programma. Binnen de coronaregels natuurlijk. Behalve de paasknutsels zijn er ook ideeën voor een kleurwedstrijd, een bakworkshop, een speurtocht en een online pubquiz. “We gaan gewoon meerdere openingen doen. We kijken er echt naar uit om samen ons eerste biertje in het buurthuis te drinken. Maar tot die tijd gaan we gewoon allerlei activiteiten organiseren die wel binnen de coronamaatregelen mogelijk zijn.”

“Eén van de teamleden heeft al een heel activiteitenprogramma gemaakt voor allerlei doelgroepen. Uiteindelijke willen we naar een vast programma toe. Dat een bepaalde activiteit altijd op een bepaalde dag te doen is. Wat we geleerd hebben van Elles is dat we gaan gewoon steeds een activiteit moeten organiseren en dan kijken we wat wel en niet werkt. Zodat we erachter komen waar behoefte aan is. Ik zou vooral ook de oproep willen doen dat wanneer iemand een leuk idee heeft of mee wil helpen, laat het dan weten. Laat weten waar je behoefte aan hebt. Bewoners kunnen ons altijd een berichtje sturen via de website.”