Afbeelding

Lokale reacties op de uitslag

VVD en D66 zijn de winnaars van de Tweede Kamerverkiezingen en spelen een sleutelrol in de formatie, die vanmiddag begint. Ondertussen likt GroenLinks de wonden. WeesperNieuws Extra peilde de reacties bij de lokale partijen en vroeg VVD-kandidaat Hawre Rahimi hoe hij ervoor staat. 

Eerst pakken we nog even de uitslag erbij. Die hebben we verwerkt in een diagram, dat ‘praat’ makkelijker: 

Percentage stemmen Tweede Kamerverkiezingen in Weesp (alleen de partijen die meer dan 1% van de stemmen haalden)

Ook in Weesp werd er het meest gestemd op de VVD, gevolgd door D66. Beide partijen kregen hier meer stemmen dan in 2017, met D66 als grootste stijger. GroenLinks raakte flink wat Weespers kwijt. 

VVD Weesp

Laura van Dalen, fractievoorzitter van VVD Weesp, heeft qua slaap een korte nacht achter de rug. Ze ging pas naar bed toen de (voorlopige) uitslag er was en moest er ook al heel vroeg weer uit, maar ze voelt zich vandaag desalniettemin fantastisch: “We zijn ontzettend blij. Het is een unicum dat de VVD voor de vierde keer op rij de verkiezingen wint en zelfs groeit. En het is mooi om te zien dat die steun ook uit Weesp komt”. Met de winst van D66 is ze eveneens in haar sas: “D66 zal haar stempel op een nieuw kabinet willen drukken, dus de onderhandelingen worden interessant. Maar daar komen ze wel uit, de VVD en D66 hebben immers een belangrijke overeenkomst: liberaal gedachtegoed.” 

‘Het is een unicum dat de VVD voor de vierde keer op rij de verkiezingen wint’

De VVD komt waarschijnlijk uit op 36 zetels. Hawre Rahimi uit Weesp staat op de kandidatenlijst op plaats 44. Om rechtstreeks in de Tweede Kamer gekozen te worden, heb je heel veel voorkeurstemmen nodig. Toch acht Van Dalen de kans nog aanwezig dat haar lokale fractiegenoot Kamerlid wordt. “Of Hawre dan zijn raadswerk in Weesp afmaakt, is aan hem. Het mag wel, maar de vraag is of dat te combineren valt. Mocht Hawre zijn zetel inleveren, dan hebben we een goede kandidaat om hem op te volgen. Marten Snijder is nu commissielid maar heeft eerder ook al voor VVD Weesp in de gemeenteraad gezeten. Hij is overal goed van op de hoogte. Natuurlijk zou het jammer zijn als we Hawre moeten laten gaan, maar zo’n mooi, kort lijntje naar Den Haag is altijd fijn - ook voor Weesp.” 

D66 Weesp

Saskia Ter Kuile van D66 Weesp is de dag na de verkiezingen naar eigen zeggen nog steeds een beetje ‘woozy’. Ze maakte de afgelopen periode deel uit van Team Kaag, en heeft de laatste drie weken non stop campagne gevoerd op social media. “In plaats van op de markt staan - wat nu niet mocht en wat ik erg heb gemist - maar online in gesprek gaan met de kiezer heeft ook voordelen. Alles blijft terug te lezen, ook voor anderen.” Lijsttrekker Sigrid Kaag heeft veel gehad aan haar team, maar de politica zelf heeft het ook fantastisch gedaan, vindt Ter Kuile. “Ze werd eerder, als vrouw, een beetje onderschat, terwijl Sigrid een enorm indrukwekkende staat van dienst heeft - onder meer als topdiplomaat. Rob Jetten zag dat gelukkig en stapte vrijwillig opzij omdat ook hij Sigrid als ‘Best man for the job’ beschouwde.” 

‘Rob Jetten zag zelf in dat Sigrid The Best Man for the Job was’

De grootste overwinning zit ‘m volgens de Weespse in het bereiken van jonge mensen: “Die hebben we naar de stembus gekregen en dat is heel hoopvol. Dat komt natuurlijk voor een belangrijk deel door de coronacrisis. Iedereen heeft perspectief nodig, en jonge mensen zeker. D66 heeft heel concrete standpunten daarin. We kunnen wel wachten tot 90% gevaccineerd is, maar hoe lang duurt dat nog en gebeurt dat überhaupt ooit? Je moet met alternatieven aan de slag vinden wij, en dat spreekt jonge mensen aan.” Ook zij verwacht dat de formatie-onderhandelingen pittig gaan worden: “D66 wordt gedreven door idealen, die zet je niet zomaar opzij. Nederland is geen bedrijf maar een samenleving waarin voor iedereen plek moet zijn. Daar gaan we voor vechten.” Verder laat ze weten dat de Weesper afdeling ook de vruchten plukt van de groeiende populariteit van D66: “De afgelopen maanden is ons ledental flink gegroeid”.   

Hawre Rahimi

Terwijl Thierry Baudet met zijn verkiezingskaravaan buurgemeente Diemen inreed, stond Hawre Rahimi bomen te planten in ‘t Breedland, het groengebied in Weespersluis. “Toen ik mijn steun aan deze bomenactie gaf, wist ik nog niet dat het planten zou samenvallen met de Tweede Kamerverkiezingen. Maar dat geeft niet, het was eigenlijk juist heerlijk. Normaal voer je de laatste dag nog campagne of ben je met zijn allen in Den Haag, nu zit je thuis in je eentje de uitslag af te wachten. We hadden wel videocalls, ook met Mark Rutte, maar toch...” 

‘Als het niet gebeurt: ook goed. Ik blijf me voor 100% voor Weesp inzetten’

De VVD komt waarschijnlijk uit op ongeveer 36 zetels, Hawre stond voor de partij op plaats 44. “Mensen bellen en appen dat ze het rot voor me vinden, maar zo zie ik het niet. Ik ben hartstikke blij en trots dat mijn partij het zo goed heeft gedaan en wie weet blijkt er toch een zetel voor mij te zijn. De uitslag is voorlopig, de voorkeurstemmen zijn nog niet bekend en soms zien kandidaten van hun zetel af. Ik zou het heel leuk vinden, maar als het niet gebeurt: ook goed. Dan blijf ik me als raadslid voor 100% inzetten voor Weesp. Dit proces is sowieso niet voor niks geweest. Ik heb veel nieuwe contacten opgedaan en die lijntjes komen me voor Weesp nog wel van pas.” 

De grootste partijen in Nederland per gemeente (voorlopige uitslag op moment van schrijven)

Percentage stemmen in Weesp per partij vergeleken met de (voorlopige) landelijke uitslag