Afbeelding

Ruzie over een driewieler

Woningbouwvereniging Alliantie en een bewoonster van een 55-plus appartementencomplex in Bussum gaan opnieuw met elkaar om de tafel om de stallingsmogelijkheden van de elektrische fiets van de bewoonster te bespreken.

In december stonden beide partijen ook tegenover elkaar. Toen wees de bodemrechter het verzoek van de bewoonster om haar elektrische driewieler in de centrale hal van het woningcomplex te stallen af omwille van de brandveiligheid.

Kort na die uitspraak deed ook het College van de Rechten van de Mens op grond van de Wet gelijke behandeling chronische zieken en gehandicapten een uitspraak. Volgens het College had Alliantie onvoldoende moeite gedaan om mee te denken in andere oplossingen. 

Hoger beroep en kort geding

De bewoonster besloot tegen de uitspraak van de bodemrechter in hoger beroep te gaan. Daarnaast spande zij een kort geding tegen Alliantie aan met als eis dat de woningbouwvereniging een acceptabele parkeerplek voor haar driewieler creëert totdat de uitspraak in hoger beroep is geweest.

De bewoonster woont sinds 2019 in het 55-plus complex. Na een ongeluk werd zij minder mobiel en afhankelijk van haar driewieler. Na de dood van haar man besloot zij te verhuizen en in het complex te gaan wonen. Vanwege de ligging en omdat er mantelzorgers van haar in hetzelfde gebouw wonen. De laatste tijd gaat de mobiliteit van de vrouw achteruit. Mede ook doordat zij de zware accu telkens van buiten mee naar haar appartement moet dragen. Het liefst wil de vrouw haar driewieler binnen in de centrale hal bij een oplaadpunt parkeren, zodat daar de accu kan worden opgeladen.

In brand vliegen

Alliantie is hier op tegen. In de centrale hal mogen geen obstakels staan in verband met de brandveiligheid. Daarnaast zijn er risico’s aan het opladen van een accu; een accu kan in brand vliegen. Volgens Alliantie was de bewoonster van deze regel op de hoogte toen zij de woning twee jaar geleden accepteerde. Ook wist zij dat haar fiets niet in de berging van haar appartement paste.

Tijdens het kort geding woensdag zei Alliantie bereid te zijn alsnog met de bewoonster om de tafel te gaan zitten om te kijken of er andere oplossingen voor de fiets zijn. Zo zou de bewoonster bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van een andere berging waardoor de fiets alsnog binnen kan staan. Ook zouden beide partijen in contact kunnen treden met de gemeente om te kijken of de Wmo enkele aanpassingen kan maken. 

De rechter juicht het voorstel om samen naar een oplossing te zoeken toe. Zij geeft beide partijen zes weken de tijd om tot overeenstemming te komen. Lukt het niet dan zal zij alsnog een uitspraak doen in het verzoek van de bewoonster dat zij de elektrische fiets in de centrale hal mag parkeren.