Na de Hongerwinter volgde de bevrijding. Blije gezichten in Weesp.
Na de Hongerwinter volgde de bevrijding. Blije gezichten in Weesp. Foto: Archief: RHCVV

Archief als getuige van de Tweede Wereldoorlog

WEESP Rondom het herdenken en vieren van 76 jaar vrijheid in Nederland organiseert het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV) een digitale tentoonstelling getiteld Archief als getuige van de Tweede Wereldoorlog. Vanaf 31 maart zijn er verschillende artikelen en video’s te vinden op de website van het RHCVV.

De tentoonstelling bestaat uit verschillende verhalen waarin, aan de hand van archiefstukken, thema’s uit de Tweede Wereldoorlog worden toegelicht: collaboratie, dagelijks leven en verzet. In het RHCVV worden verschillende soorten archieven bewaard en beheerd, bijvoorbeeld gemeentelijke, kerkelijke en verenigingsarchieven.

In al deze archieven is informatie te vinden uit de periode 1940-1945. Denk aan officiële aankondigingen van burgemeesters, brieven die een jongen aan zijn ouders schreef vanuit Duitsland waar hij verplicht moest werken, notulen van verenigingen waarin duidelijk wordt welke praktische problemen de verduisteringsplicht opleverde en affiches met beperkende maatregelen voor Joodse mensen.

Een beeld schetsen

Aan de hand van documenten uit deze verschillende soorten archieven wordt dit verhaal digitaal toegankelijk. Ook zal er vanaf 31 maart iedere week een korte video online komen waarin medewerkers van het RHCVV aan de hand van de drie thema’s en een verscheidenheid aan archiefstukken een beeld schetsen van het dagelijks leven in de regio tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het RHCVV vindt het belangrijk dat de verhalen over de Tweede Wereldoorlog ook aan de toekomstige generaties doorverteld worden, zodat het verhaal levend blijft. Herdenken kan niet zonder herinneren. Daarvoor is het nodig dat informatie over gebeurtenissen niet alleen veilig wordt gesteld, maar ook dat de verhalen op een toegankelijke manier worden verteld.

RHCVV: informatie veiligstellen en de verhalen blijven vertellen

Roosmarijn Ubink, directeur van het RHCVV: "Natuurlijk hadden wij graag een echte tentoonstelling gemaakt, helaas is dit door het coronavirus nog niet mogelijk. Daarom hebben we gekozen voor een digitale variant." Daarnaast is het RHCVV een samenwerking aangegaan met verschillende lokale kranten, zodat ze zo veel mogelijk mensen kunnen bereiken met deze belangrijke boodschap.

Praktische informatie

De tentoonstelling Archief als getuige van de Tweede Wereldoorlog zal vanaf 31 maart in zijn geheel te zien zijn op de website van het RHCVV (www.rhcvechtenvenen.nl/tentoonstellingen). De video’s zullen niet alleen op de website, maar ook op Instagram, Facebook en het YouTubekanaal van het RHCVV te zien zijn. Zowel de digitale tentoonstelling als de video’s blijven online staan. Volg de socialmediakanalen van het RHCVV voor updates rondom de tentoonstelling.

Over het RHCVV

Als streekarchief bewaart en beheert het RHCVV de archieven van de gemeenten De Ronde Venen, Stichtse Vecht, De Bilt en Weesp. Daarnaast beheert het een grote verzameling historische archieven van particulieren, bedrijven, verenigingen en kerken uit de hele streek. Op de studiezalen in Breukelen en Weesp kan iedereen deze archieven inzien en onderzoek doen. Daarnaast heeft het RHCVV een grote bibliotheek met boeken over de regio. Regelmatig worden er cursussen, lezingen en tentoonstellingen georganiseerd.




In aanloop naar Bevrijdingsdag publiceert het WeesperNieuws in samenwerking met het RHCVV enkele verhalen uit de Tweede Wereldoorlog in Weesp. Het eerste artikel van deze driedelige serie verschijnt in de krant van woensdag 3 april.