Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.
Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.

Tegen de dieren

Bij de laatste verkiezingen dacht ik als dierenliefhebber: wordt het misschien eens tijd voor een Partij tégen de Dieren? Hoezo…? Eigenlijk is het heel eenvoudig: We hebben best véél last van dieren. Het begint met muggen, ook dieren toch? Stromend water, zoals Smal Weesp, levert geen muggenplagen op. Stilstaand water, zoals in de vijvers en sloten van Weesp, des te meer. Dat kan nog wat worden in Weespersluis… Prachtig natuurlijk, dat vlindernetje op het reclamebord, de watertjes en al dat groen. Haal de horren vast in huis! Horren zijn eigenlijk een voorwaarde om gevrijwaard te blijven van nachtelijke muggenplagen. 'Opgepast eikenprocessierupsen!', staat er op gele bordjes langs het Amsterdam-Rijnkanaal, het Naardermeer en de Prinses Irenelaan. In vrijwel alle eikenbomen zitten die rupsen. Als fietsers en wandelaars weten we dan waar vanavond de jeuk vandaan komt. Weleens een rat ontmoet in Weesp? Ik wel. Op het Groote Plein! Tweemaal zelfs. Ach, we zitten met ontzettend veel beesten: vanwege corona aangeschafte honden, met als gevolg een explosie aan hondenpoep. Teken, die de ziekte van Lyme overbrengen. Amerikaanse rivierkreeftjes die aan onze kademuren vreten. Muskusratten die onze dijken aantasten. Brulkikkers die de zomeravonden vullen met hun decibellen. Zilvervisjes, fruitvliegjes, muizen, mollen, maden, vliegen, wespen… Wat niet al! Trouwens weleens over dazen, knutten, horzels en andere steekvliegen nagedacht? De Blandford fly is de nieuwste van deze soorten. Het gaat om een bloedzuigend steekvliegje overgekomen uit Engeland. De Karnemelksloot en het Gein zijn watertjes waar dit kleine, ogenschijnlijk onschuldige, vliegje vermoedelijk al is neergestreken. Op naar Weesp! Steken van deze Blandford fly kunnen zorgen voor vreselijke wonden met gruwelijke ontstekingen. Dan zijn er nog de toekomstige gevaren, zoals de terugkeer van malaria... Komt dat niet naar Weesp? Met de opwarming van ons klimaat, de moerasvorming rond het Naardermeer en het nabije Schiphol ben ik daar niet meer zo zeker van. Kortom, dieren zijn niet alleen maar aaibaar, romantisch en menslievend. Dieren kunnen ons veel last geven, ons ziek maken en erger. Een partij tégen de dieren oprichten klinkt misschien dieronvriendelijk. Maar sommige dieren zijn echt mensonvriendelijk. Of niet soms?