De turbines komen weliswaar niet in Weesp of Driemond, maar de nieuwe plannen komen wel heel dichtbij.
De turbines komen weliswaar niet in Weesp of Driemond, maar de nieuwe plannen komen wel heel dichtbij.

'Driemond moet zich zorgen maken en Weesp net zo goed'

Driemonders maken zich zorgen over de plannen voor windmolens in de omgeving. En ook Weespers moet niet achterover leunen, zo waarschuwen ze.

WEESP De gemeenteraad van Weesp mag de Weesper polders hebben geschrapt als zoeklocaties voor windturbines, maar daarmee is de strijd van Windalarm nog niet gestreden. De actievoerders zoeken voor hun verzet tegen andere locaties in de buurt (meer) steun. Onder meer in Driemond, waar het protest ook voet aan de grond begint te krijgen.

Driemond zelf is weliswaar geen zoeklocatie, maar het dorp - dat volgend jaar samen met Weesp een Amsterdams stadsgebied gaat vormen - wordt omringd door locaties in Diemen en Amsterdam-Zuidoost die wel als zoekgebieden worden aangemerkt.

Gaby Troost, bewoner van de Driemondse nieuwbouwwijk het Maanhof, maakt zich ernstig zorgen: “De windturbines kunnen op minder dan 600 meter afstand van woonwijken worden geplaatst en in veel gevallen zelfs minder dan 350 meter. De Europese norm is minimaal 1500 meter. Ik ben hier nu een paar weken mee bezig en ik maak mij hier ernstige zorgen over vanwege de gezondheidsrisico’s voor mens en dier."

Slapeloosheid en stress

“De windturbines produceren een constante lage toon die ver reikt en door alles en iedereen heen gaat, waardoor er verschillende gezondheidsproblemen ontstaan bij mensen. Huisartsen en wetenschappers wijzen de politiek op de nadelige gezondheidseffecten van windturbines in de directe nabijheid van woningen. Er zijn wijken in Nederland waar bewoners gillend gek worden van windmolens. Niet meer kunnen slapen, stress, gehoorbeschadigingen, geheugenverlies en het kan bij kinderen voor achterstand in hun ontwikkeling zorgen - daar zijn rapporten van." Verder noemt de Driemonder als nadelen/risico’s: slagschaduw, lichtoverlast, aantasting van natuur en landschap en waardevermindering van woningen.

De zoeklocaties

‘Weliswaar niet in Weesp of Driemond, maar wel voor de deur'

Windalarm: ‘Er zijn twee grote zoekgebieden aangewezen in Zuidoost. Het eerste beslaat het hele gebied vanaf de Gaaspertunnel breed uitwaaierende tot Weesp in het oosten en de gemeentegrens met Utrecht in het zuiden langs de rivier het Gein. Specifiek wordt het terrein van de waterzuiveringsinstallatie genoemd. Het tweede zoekgebied loopt vanaf de Venserpolder via het AMC tot aan het Abcoudemeer. Vrijwel heel Amsterdam-Zuidoost, maar ook Driemond, Abcoude, het Geingebied en Weesp kunnen te maken krijgen met de overlast.' DiemerNieuws: ‘De zoekgebieden in Diemen zijn: langs het Amsterdam-Rijnkanaal, de A1 en de A9, in het Diemerbos en langs de spoorlijn. Ook langs de Gooiseweg wordt gekeken naar mogelijkheden voor zonne-energie. Het college van B en W Diemen denkt dat voor twee van de zoekgebieden een combinatie van het opwekken van zonne- en windenergie misschien mogelijk is. Dat zijn de gebieden tussen de A1 en de spoorlijn Diemen-Weesp. Door de verborgen ligging tussen alle zware infrastructuur in lijken deze gebieden kansrijk.'

Volgens Troost drukt de gemeente Amsterdam de plannen erdoor, zonder te luisteren naar bezorgde bewoners. Daarom is het volgens hem belangrijk dat Driemonders wakker worden en van zich laten horen. Dat kan door de petitie op windalarm.amsterdam/petitie te tekenen, pamfletten op te hangen en de politiek te benaderen: “Haast is geboden. Nu kunnen we nog bezwaar maken, straks is het te laat.”

'Dit raakt ook Weesp'

Troost hoopt dat ook de inwoners van Weesp zich roeren. Met het schrappen van de Weesper polders is het voor Weesp nog niet klaar: “De impact van windturbines in Zuidoost en Diemen strekken zich ook uit tot grote delen van Weesp, zoals Weespersluis, de wijk Hogeweij, het Aquamarin etc. Duizenden inwoners van Weesp en Driemond en de rustzoekers van de verblijfstuinen Linnaeus en Frankendael gaan er last van krijgen als die windmolens er komen.”

Mensen wakker maken

Ook Naut Kusters van Windalarm waarschuwt dat Weespers niet moeten denken dat de strijd gestreden is: "Achteroverleunen is zeer onverstandig. De zoeklocaties binnen Weesp zijn misschien van de baan, maar die van Amsterdam liggen bij Weesp voor de deur. Dat moeten jullie niet pikken.” Wanneer Amsterdam het besluit precies gaat nemen is nog niet bekend, maar ook Kusters meent dat haast geboden is: "Nu rijdt de trein nog, als je niks doet word je een gepasseerd station.” De actiegroep houdt daarom later deze week nog een grote flyeractie in Weesp en Driemond.

Dat de ernst van de situatie nu pas bij de inwoners van Driemond begint door te dringen, vindt Kusters niet per se gek: "Dit soort plannen begint vaag en wordt gaandeweg steeds concreter. Daardoor lijkt het in eerste instantie iets dat ver van je bed is. Daarbij is de overheid zelf niet zo scheutig met het verstrekken van volledige informatie en daarom is het maar goed dat wij er zijn om de mensen wakker te schudden.”

Parken op zee

Windalarm wil dat de politiek inzet op coöperatieve turbineparken op zee en uitbreiding van zonne-energie op daken.