Afbeelding

Schuwe coronapuppy's

Sinds het begin van de lockdown mochten veel hondenscholen geen groepslessen meer geven. Maar daar komt verandering in. Hoewel hondenschool Joppes Academie op het moment alleen nog privé lessen aanbiedt, gaan ze volgende maand weer beginnen met (kleine) groepjes.

De coronapuppy. Je zou het bijna verkiezen tot het woord van het jaar 2020. De coronapuppy werd het afgelopen jaar een begrip toen Nederlanders massaal een hond in huis haalden tijdens de pandemie. Omdat ze eenzaam waren, zich verveelden, of omdat ze nu eindelijk tijd hadden om een jonge hond in huis te nemen dankzij het thuiswerken.

‘Je merkt dat er toch veel honden angstig zijn omdat ze niet gewend zijn aan mensen over de vloer of andere ‘normale’ dingen in het dagelijks leven’

Socialiseren

De eerste paar maanden zijn het belangrijkst in het opvoeden van een puppy. Ze doen dan hun eerste indrukken op en leren met allerlei situaties omgaan. Maar door de pandemie gaat het nog wel eens fout met die socialisatie, leggen Esmeralda Terweij en Marleen Palmer van Joppes Academie uit. “Je merkt dat er toch veel honden angstig zijn omdat ze niet gewend zijn aan mensen over de vloer of andere ‘normale’ dingen in het dagelijks leven.”

In de socialisatie van een puppy is het gebruikelijk om het zoveel mogelijk indrukken mee te geven. Een dagje met de trein op pad, naar de markt, een kinderboerderij bezoeken. Maar dat zijn nu juist uitjes die op het moment niet mogelijk zijn. “Ik merk dat de honden die socialisatie nog een beetje missen. De honden die nieuw zijn bij de uitlaatservice vinden ons bijvoorbeeld heel erg spannend. Dat zag je voor de pandemie bijna nooit, dat honden het eng vonden om met andere mensen om te gaan. Nu zie je echt wel angst in die hondjes. Met andere honden gaat het vaak wel goed, maar je ziet problemen met kinderen, onbekende mensen of dingen als skateboarden.”

Verlatingsangst

Een ander probleem wat de hondentrainers veel zien sinds de pandemie is verlatingsangst bij honden. Omdat ze gewend zijn dat er de hele dag iemand bij ze is, kunnen ze niet meer alleen thuis blijven. “Doordat we nu massaal thuis werken zijn die honden opgegroeid met mensen om zich heen. Daar zie je nu problemen uit voortkomen.”

‘Nieuwe eigenaren lopen gewoon met heel veel vragen rond, en wij zijn er om daarmee te helpen’

Hoewel ze nu al privé lessen kunnen aanbieden, zijn Esmeralda en Marleen blij dat ze straks weer aan kleine groepjes van vier personen hondentraining kunnen geven. “Er is enorm veel vraag. We merken nu al dat mensen heel blij zijn dat ze naar een cursus toe kunnen. We helpen met het afleren van slechte gewoonten of angsten die de honden ontwikkeld hebben, maar ook met algemene training. Nieuwe eigenaren lopen gewoon met heel veel vragen rond, en wij zijn er om daarmee te helpen.”

Eerste puppy

Het duo merkt dat voor veel van de kersverse hondeneigenaren dit ook de eerste keer is dat ze een hond opvoeden. Vooral vanuit die groep is er veel vraag naar hulp bij de training. “Je merkt dat mensen met een eerste hondje nog niet zo goed weten wat ze moeten doen, en dat is logisch. Daarvoor kunnen ze ook bij ons terecht. Vanaf acht weken kunnen eigenaren bij ons al op cursus komen. We begeleiden ze dan bij de vragen waar ze tegenaan lopen. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld problemen met het zindelijk maken van de hond. Anderen durven hun hond niet los te laten lopen, wat wel heel belangrijk is natuurlijk. Dus daarin begeleiden wij hen met tips en tricks.”

De Weesper hondenschool biedt op het moment verschillende cursussen aan. Er is een puppycursus, daarop volgt een jonge hondencursus. Vervolgens zijn er allerlei cursussen voor gevorderden zoals gehoorzaamheid en spelcursussen (denk: frisbee). Hoewel de groepslessen pas over een maand starten, beginnen de aanmeldingen al binnen te stromen. “We hebben nog geen wachtlijsten hoor, maar je merkt wel dat mensen er echt op hebben gewacht. We hebben alleen nog op onze Facebookpagina gezet dat er cursussen aankomen - we hebben nog geen website - en we kregen meteen mailtjes. Dat is natuurlijk super leuk.”

‘Juist voor kinderen is het belangrijk om te leren hoe ze met een hond moeten omgaan’

Uitbreiden

Maar bij die bestaande cursussen willen Esmeralda en Marleen het niet houden. Ze hebben grote plannen voor de hondenschool. “We willen een dagopvang gaan doen naast de uitlaatservice, meer soorten hondentraining aanbieden en ook kindercursussen geven. Dus echt een speciale cursus voor kinderen met honden.” Veel hondenscholen hanteren een minimumleeftijd voor trainers die met hun hond op cursus komen. De Weesper hondenschool hoopt juist jonge kinderen te mogen ontvangen. “Juist voor kinderen is het belangrijk om te leren hoe ze met een hond moeten omgaan. We willen ze heel graag laten zien hoe ze op de juiste manier met hun hond bezig kunnen zijn.”

Er is echter een obstakel in hun ambitieuze plannen: de locatie. “We zijn nog op zoek naar een geschikt terrein. Momenteel geven we les bij de brandweer. Maar voor de nieuwe plannen zijn we op zoek naar een boerderij of andere locatie met veel ruimte om te kopen. Dus mocht iemand een locatie in of rondom Weesp weten, dan horen we dat graag.”