Afbeelding
Foto: Foto ter illustratie: Pixabay

Aan de dood ontsnapt

Een 28-jarige man uit Weesp hoorde donderdag voor de rechtbank in Utrecht een taakstraf van negentig uur en een rijverbod van zes maanden waarvan drie voorwaardelijk eisen. 

De Weesper veroorzaakte op 20 april 2019 een ernstig ongeluk toen hij vanuit Utrecht op deA2 onverwachts via de berm van de snelweg de uitvoegstrook richting Vinkeveen opreed en daarbij een Fiat Panda raakte, die daardoor van de weg af werd geduwd. 

Drie keer over de kop

De Fiat vloog drie keer over de kop en kwam tot stilstand in een sloot onder aan het talud. De auto lag op z’n kop in het water. Met moeite kon de bestuurster uit haar auto komen die langzaam naar de bodem zonk. Een aantal omstanders hielpen haar daarbij. 

Het slachtoffer denkt dat haar beroep als zweminstructie haar gered heeft

Het slachtoffer kwam op de IC terecht met een klaplong en water in haar luchtwegen. Haar linker oog zat dicht en ze had diverse kneuzingen. Ze vertelde dat ze na de klap de auto vol water zag lopen en ze probeerde de autogordel los te krijgen. Haar hoofd was al onder water toen dat lukte: “Het had geen tien seconden langer moeten duren”. Daarnaast denkt ze dat haar beroep als zweminstructrice haar gered heeft omdat ze niet in paniek raakte. 

‘Verschrikkelijk’

De Weesper, die op weg naar huis was reed door omdat hij niet had gemerkt dat hij een ongeluk had veroorzaakt: “Als ik het had geweten was ik meteen gestopt”, vertelde hij de rechtbank. Hij liet weten het verschrikkelijk te hebben gevonden voor het slachtoffer. Pas later op de avond toen de politie zijn nummerbord, dat gesignaleerd stond, herkende en hem aanhield werd het de Weesper duidelijk wat hij had aangericht. 

Hij verklaarde direct dat hij op het moment van het ongeluk op de A2 reed. Ook zei hij dat hij wel een ‘struggle’ met zijn stuur had waarmee hij doelde op de onvoorzichtige manoeuvre toen hij de weg af reed. Maar de gele Panda van het slachtoffer had hij niet opgemerkt.

Uitvoegen na de afslag

De officier van justitie noemt de wijze waarop de man de afslag Vinkeveen nam ‘aanmerkelijk onvoorzichtig’. Uit getuigenverklaringen en de verkeersanalyse blijkt dat de Weesper al voorbij de afrit was toen hij de weg afging. 

De auto waarmee de Weesper reed een BMW SUV heeft wel een paar lichte krassen en een veeg aan de linkerzijde van zijn auto, maar de officier twijfelt of de man wist dat hij betrokken was bij een ongeval. Hij eiste een vrijspraak voor het doorrijden na een ongeluk. 

Volgens de officier zijn er aanwijzingen dat hij het heeft geweten maar tegelijkertijd lijkt het er ook op dat hij zo gefocust was om niet van de weg af te raken toen hij te laat de afslag nam, dat hij niet opgelet heeft op het andere verkeer. 

De uitspraak is 8 april.