Afbeelding
Foto: Pixabay

Zzp'ers in de kou

De meeste Weespers ervaren geen veranderingen in hun werk- en inkomstensituatie door de pandemie. Maar bij de mensen bij wie dat wel het geval is, is de invloed vaak heftig. Dat blijkt uit de laatste poll van het WeesperNieuws, waar uiteenlopende zzp-ers met aanvullende reacties op reageerden.  

‘Hoe heeft de pandemie uw situatie beïnvloed?’ Dat was de vraag die de redactie vorige week online zette. Een kleine 150 lezers vulden de poll in. Hieronder de uitslag op volgorde van de meeste antwoorden:

85 x (58%)
14 x (9,5%)
14 x (9,5%)
11 x (8%)
12 x (8%)
7 x (5%)
3 x (2%) 

Beautysector

Nicole Klijnstra laat weten dat zij en haar collega zzp-ers zich in de kou voelen staan. De Weespse runt Coupes and Looks aan het Binnenveer, in dat pand werken nog meer zzp-ers op beautygebied: Nancy Kruijswijk met Fancy your style, Nina van Velsen met Hair and Brows, Anoek Zee met AZ Skincare en Sandra Oosterloo met HIP Hairstyling. In een gezamenlijke verklaringen zeggen zij over de beauty-sector: 

‘Steunpakketten? De overheid laat ons gewoon in de kou staan!’

“In maart 2020 moesten wij de deuren sluiten en er werd toen gezegd dat er steunpakketten klaar stonden voor de ondernemers en zzp-ers. We moesten er even op wachten maar hebben de TOZO en de TOGS ontvangen. In mei 2020 zijn wij weer vol aan het werk gegaan, klanten blij en wij konden ons vak weer uit oefenen. In december 2020 moesten wij als beauty-sector weer dicht met de belofte van meneer Rutte dat er weer steunpakketten kwamen. We zijn nu 15 weken verder. Sommige ondernemers en zpp-ers krijgen niks en vallen buiten de boot. Helaas lopen alle kosten door en staat bij sommige het hoofd onder water. Mensen hebben privégeld moeten gebruiken om alle kosten te betalen. Er zijn wel wat regelingen getroffen met de verhuurders, zoals met terugwerkende kracht huur betalen. Als klap op de vuurpijl hebben ondernemers/zzp-ers jaaropgaven ontvangen van de TOZO van 2020 waarin hun partners ook zijn opgenomen waardoor er terugbetaald moet worden - binnen 6 weken! - omdat er in maart en mei omzet is gemaakt. Dus steunpakketten? De overheid laat ondernemers en zzp-ers gewoon in de kou staan!”

Lekker sparen

Er zijn ook Weespers die afgelopen jaar juist meer te besteden kregen. Zo laat Ton Lameijer weten dat hij met pensioen is gegaan en dat dit financieel goed uitpakt voor hem. Ook Henk Portengen zit beter in de slappe was: “Mijn werk en inkomsten gelijk, maar door de nog steeds gesloten zijnde horeca en winkels blijft er wel meer geld over.” Petra Bakker plukt ook vruchten van de pandemie: Ik werk twee dagen op kantoor en de andere twee dagen werk ik heerlijk thuis. Zonder corona was dit niet, ze wilden het pertinent niet voorheen. Ik ben denk een van de weinige mensen die ‘blij’ is met corona.” 

Werkgever failliet

Carola van Gelstwijk werkt in de reisbranche en raakte haar baan kwijt. Ook als zelfstandige verkeert ze in een nare situatie: “In juli 2020 ging de werkgever waar ik al 10 jaar voor werkte - een reisorganisatie - failliet. Mijn eigen onderneming, een reisbureau aan huis, startte ik in augustus 2019, maar na een half jaar een vliegende start stortte ook dat natuurlijk in vanaf maart 2020. Vanuit mijn ww-uitkering betaal ik de noodzakelijke kosten voor mijn reisbureau om überhaupt te kunnen blijven bestaan, maar hoe langer het duurt hoe zwaarder dat is. De reiswereld ligt al praktisch een jaar stil. Wij kunnen niet overstappen op afhalen en bezorgen, voor een vakantie zijn nu eenmaal geen alternatieven. En de vooruitzichten op een vakantie - én daarmee het boeken hiervan - worden ook steeds uitgesteld.” 

‘Wij redden het wel, maar het voelt oneerlijk om al mijn spaargeld op te moeten maken’

Ze prijst zich gelukkig dat haar man een vaste baan heeft: “Daarom heb ik nooit enige steun aangevraagd. En als ik dit wel had gedaan, zijn er verschillende redenen waarom ik uiteindelijk alsnog geen ondersteuning had gekregen. Het ANVR heeft hier hard voor gestreden, maar als zelfstandige in de reiswereld val je tussen het bekende wal en schip. Wij redden het wel, maar soms voelt het zo oneerlijk om al mijn spaargeld op te moeten maken, omdat ik mijn werk al een jaar niet kan uitvoeren. Er zijn mensen die in een veel ergere situatie zitten, maar ik wilde dit toch graag kwijt.” 

Juf Em als uitlaatklep

Ook voor poppentheater Fatsnerran hebben de coronamaatregelen verstrekkende gevolgen.  Alexander Bauwens: “Onze laatste theatervoorstelling speelden we begin maart 2020 en daarna een handjevol schoolvoorstellingen maar meer dan 15% van de jaarlijkse voorstellingen hadden we niet. Voor ondersteuning kwamen we niet in aanmerking omdat er altijd wel een regel was die op ons van toepassing was of juist niet. Gelukkig kunnen we ons hoofd wel boven water houden door de vaste onderwijsbaan van Marijke en hebben we in totaal wel 45 juf Em filmpjes kunnen maken om onze artistieke aspiraties nog een beetje levend te houden.” 

Hij vervolgt: “We waren een van de eerste branches die sloten en we verwachten pas weer na de zomer echt aan de slag te kunnen. Hopelijk al eerder weer. Een aantal voorstellingen in het onderwijs, al is men daar ook heel voorzichtig en dus terughoudend. We hebben wel veel tijd voor het maken van een nieuwe productie over onze consumptiemaatschappij en duurzaamheid, ‘Rat van Avontuur’, die na de zomer in première zal gaan. Met veel gerecycled materiaal, want de schatkist is wel een beetje leeg aan het raken.”