Afbeelding

Jan Detering overleden

Afgelopen maandag is Jan Detering overleden. De geboren en getogen Weesper was bij iedereen geliefd. Vanwege zijn verdienste voor het Weesper Mannenkoor en Rapiditas en later FC Weesp werd hij op 2 mei 2012 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje- Nassau. ‘Ome Jan’ of ‘Kleine Jan’ overleed afgelopen dinsdagochtend in zijn slaap. Hij werd 85 jaar.

Kwam je in de ochtend bij FC Weesp, dan kon je er vergif op innemen dat je ‘Ome Jan’ tegen het lijf liep. FC Weesp was immers één van zijn grote liefdes en als hij zijn steentje kon bijdragen aan de club, dan liet hij dat niet na. 

Blauw-witten

Van de drie verenigingen Rapiditas, The Victory en ADE die FC Weesp vormden, was Jan van de blauw-witten, van Rapiditas. Maar toen de fusie een feit was, mokte hij geen dag en ging hij gewoon door met waar hij altijd mee bezig was: de club helpen. Net zoals hij zich inzette voor het Weesper Mannenkoor. Voor Detering waren hard werken en trouwe inzet namelijk de normaalste zaken van de wereld.

Bakker in de Nieuwstraat

Toch zullen de meeste Weespers die hier al wat langer wonen, Jan vooral kennen als bakker in de Nieuwstraat. Hij werd in 1935 geboren op de Nieuwstraat 71, boven de bakkerij van zijn ouders, die opa Jan in 1892 was gestart. Deeg zat in zijn DNA. Hij wist niet beter dan dat er door zijn familie gebakken werd. “Kwam ik thuis van school dan was het: ‘Kom Jan, nog effies de koekies inpakken.’ Voor mij was het vanzelfsprekend dat ik ook bakker zou worden”, zei hij daarover in WeesperNieuws.


Jan Detering op het voetbalveld van FC Weesp. Hij genoot jarenlang van de voetbaltalenten van zijn kleinzoons Ramon en Errol die beiden vanwege een zware blessure inmiddels niet meer voetballen.

Op zijn vijftiende leerde hij het vak bij bakkerij Veltman aan de Herensingel en op zijn achttiende deden zijn moeder en oom Arend, die samen de bakkerij runde (zijn vader Han was toen Jan 6 jaar was overleden), een beroep op hem om in de winkel te komen. Elke dag stond hij ‘s ochtends om 4 uur op om in de bakkerij aan de slag te gaan.

‘Zo’n kans om de bakkerij te verkopen kreeg ik nooit meer’

Als gegoten

Het bakkersvak zat hem als gegoten, maar hij adviseerde zijn dochters wel om iets anders te gaan doen, want het was wel heel erg hard werken. Toen hij op 54ste de kans kreeg de winkel te verkopen aan zijn medewerker Martin Klercq, hoefde hij ook niet lang na te denken. “Zo’n kans kreeg ik nooit meer.” Hij werkte nog vijf jaar bij Martin, maar daarna was het mooi geweest. Hij reed wel nog jarenlang bestellingen rond voor Martins broer Hans, maar kon zich vooral meer bezighouden met zijn hobby’s: Rapiditas en later FC Weesp en het Weesper Mannenkoor.

Gezellig

Bij FC Weesp was hij jarenlang elke dag met veel meer mannen op leeftijd van alles en nog wat aan het doen. “Gezellig met de jongens klussen, koffie drinken en grappen maken. Ik vind het er zalig. Jongens onder elkaar.” Hij was lid geworden van Rapiditas toen hij 12 jaar was en toen hij met een ploegje voetbalmaten zes jaar later verzeild raakte bij het Weesper Mannenkoor, raakte hij anders dan zijn vrienden die het snel voor gezien hielden, verslingerd aan het zingen. Hij werd penningmeester en bleef het koor trouw totdat dat 55 jaar later werd opgeheven. Hij heeft dat altijd jammer gevonden.


Jan Detering krijgt in 2012 door burgemeester Bart Horseling de versierselen opgeprikt die horen bij zijn benoeming als Lid in de Orde van Oranje- Nassau. 

‘Gezellig met de jongens klussen, koffie drinken en grappen maken’

Hondstrouw 

Als je de aard van Jan in één woord moet omschrijven, dan is het hondstrouw. Van FC Weesp was hij 74 jaar lid, van het Weesper Mannenkoor 55 jaar en met zijn vrouw Fietje die 6 jaar geleden overleed, was hij ook bijna 60 jaar samen. Toen WeesperNieuws hem eens voorlegde dat hij wel heel erg trouw was, antwoordde hij: “Ik hecht me aan mensen en situaties. Toch sta ik ook rationeel in het leven en heb ik veel dingen in mijn leven gepland. Mijn pensionering en huisvesting heb ik zorgvuldig overdacht. Ik houd van structuur en zekerheid.”