Afbeelding

‘Lezen is juist zo leuk!’

Het is vandaag de Internationale Dag van het Kinderboek. Een mooie gelegenheid om met de tienjarige Amélie-Hanan Bracke te praten over boeken. De Weespse zit namelijk in het Leesteam voor de Kinderboekenweek 2021. 

In Nederland heeft de Dag van het Kinderboek niet zoveel bekendheid. Het land leeft meer toe naar de Kinderboekenweek, die in oktober plaatsvindt. Toch wordt de dag al sinds de jaren ‘60 wereldwijd gevierd op 2 april. Voor die dag is gekozen vanwege de geboortedag van Hans Christian Andersen; de Deense schrijver werd namelijk geboren op 2 april 1805.

Sprookjes

Naast de gebroeders Grimm is Andersen één van de bekendste schrijvers van sprookjes. De prinses op de erwt, De kleine zeemeermin, en Het meisje met de zwavelstokjes komen allemaal van zijn hand. 

Hoewel de sprookjes van de Grimms in veel gevallen net wat bekender zijn - mede dankzij de Disneyfilms - heeft Andersen ze allemaal zelf bedacht. De sprookjes van de gebroeders Grimm zijn namelijk volksverhalen die zij verzameld en opgeschreven hebben. Ook Amélie-Hanan is net iets bekender met die verhalen. “Ik heb wel eens van Hans Christian Andersen’s sprookjes gehoord, maar ik ken ze niet allemaal.”

Op de Dag van het Kinderboek wil Amélie-Hanan graag vertellen over haar favoriete boeken, waarom lezen zo leuk is en wat ze doet voor het Leesteam van de Kinderboekenweek. 

Spannend en grappig

Hoewel ze niet zoveel sprookjes leest, zijn er wel héél veel andere boeken die de tienjarige Weespse graag leest. Ze houdt heel erg van grappige en spannende boeken, dat zijn echt haar favoriet vertelt ze. “Ik heb heel veel favoriete boeken. Lampje van Annet Schaap vond ik een heel mooi boek, net als Ademloos van Gerard van Gemert. Over die laatste heb ik mijn boekbespreking gedaan. En de hele reeks van Emilia Hoektand vind ik heel erg leuk. Voor het Leesteam heb ik boeken opgestuurd gekregen, en daarvan vind ik De ergste juffen en meesters van de wereld ook echt heel leuk en grappig.”

Amélie-Hanan is zich nu een weg aan het lezen door alle boeken die zij voor de Kinderboekenweek opgestuurd krijgt. Dat zijn er tot nu toe vijf. Ze heeft er één al uitgelezen en is nu halverwege het tweede boek. “Voor elk boek moeten we een recensie schrijven over hoe jij het boek vond. De ergste juffen en meesters van de wereld is het boek dat ik al uit heb. De titel zegt eigenlijk al waar het over gaat. Elk hoofdstuk gaat over een juf of meester die hele erge gemene dingen doet of super bang is voor kinderen. Het is gewoon super grappig, en soms wordt het ook best wel spannend. Maar het is vooral heel erg grappig en daar houd ik wel van.”

‘Doordat ik elke dag in de trein zit heb ik best wel veel tijd om te lezen’

Mooiste bibliotheek

Normaal leest Amélie-Hanan graag in de bibliotheek van Weesp. “De allermooiste bibliotheek,” volgens haar. “Er zijn gewoon heel veel fijne hoekjes. Als er dan een heel dun boekje is wat ik wil lezen, dan kan dat gewoon daar.”

Nu de bibliotheek dicht is leest ze echter vooral thuis, op bed of op de bank. Soms in de trein, op weg naar school. “Ik moet met de trein naar school, want ik woon wel in Weesp maar mijn school is nog in Amsterdam. Doordat ik elke dag in de trein zit heb ik best wel veel tijd om te lezen.”

Leesteam

In totaal zitten er negen kinderen in het Leesteam. Maar hoe komt je eigenlijk in zo’n team terecht? Amélie-Hanan legt uit dat je jezelf daar voor kunt inschrijven. “Ik heb de Kids Week en daar staan allemaal recensies van boeken in, maar ook oproepjes van: schrijf je in voor dit of voor dat. Daar stonden ook oproepjes voor verschillende leesteams tussen. Ik heb me bij verschillende ingeschreven - daar moet je allemaal vragen voor beantwoorden - en toen ben ik voor het Leesteam van de Kinderboekenweek uitgenodigd. Bij de anderen niet, maar ik hoef er ook maar in één te zitten, want je krijgt natuurlijk heel veel boeken om te lezen.”

Ze vindt het tot nu toe ontzettend leuk om in het team te mogen lezen. “Zaterdag hebben we ook een soort workshop recensies schrijven gehad. Maar we deden ook gewoon spelletjes en mochten een boek uitkiezen waar we meer over wilden weten.” Leren om recensies te schrijven is handig voor de beoordelingen die ze schrijft als deel van het team, maar ook voor haar

blog

waar ze alle avonturen deelt die ze meemaakt als deel van het Leesteam. Zo mocht ze bijvoorbeeld auteur Gerard van Gemert interviewen.

‘Het lijkt mij gewoon superleuk om in een raket naar de ruimte te vliegen’

Worden wat je wil

Ieder jaar heeft het Kinderboekenweek een thema. Het thema van 2021 is ‘worden wat je wil’. “Tijdens de Kinderboekenweek 2021 kun je alles worden wat je wil en alvast dromen over later!” staat er op de website te lezen. Amélie-Hanan weet ook al wat ze later wil worden: dierenarts of astronaut. “Vroeger wilde ik al heel graag dierenarts worden, maar nu kijk ik meer in de ruimte. In de vakantie heb ik best veel ruimtefilms gekeken en het lijkt mij gewoon superleuk om in een raket naar de ruimte te vliegen.”


Foto: Kinderboekenweek

Dat is ook wat Amélie-Hanan zo leuk vind aan lezen: je kan op avontuur zijn en iedereen worden die je wilt zijn. “Je komt dan in een andere wereld terecht. Boeken met een ik-persoon vind ik het allerleukst, want dan kun je helemaal inleven in die persoon.”

‘Misschien weten ze gewoon nog niet hoe fijn lezen kan zijn’

Meer lezen

Ze hoopt dat ze als deel van het Leesteam andere kinderen kan stimuleren om ook meer te gaan lezen. Dat vind ze heel belangrijk. “Er zijn kinderen die als ze iets leuks willen doen, eigenlijk alleen maar aan gamen denken. In mijn klas zitten kinderen die lezen stom vinden. Dat vind ik jammer. Lezen is juist zo leuk! Misschien weten ze gewoon nog niet hoe fijn lezen kan zijn.”

Hoewel Amélie-Hanan in het officiële Leesteam zit, kunnen alle andere kinderen ook meedoen aan de Kinderjury. Van 3 maart tot en met 9 mei zijn het de leesweken, op de

website

van de Kinderboekenweek  kunnen de boeken van de tiplijst gevonden worden en kunnen kinderen een beoordeling of eigen recensie achterlaten. Vervolgens mag in de week van 10 mei een stem uitgebracht worden op het boek dat de Kinderjury Prijs van 2021 verdient.