Afbeelding
Foto: Marieke van Veen

Psycho-bremsen

Een definitieve oplossing voor de kruising Casparuslaan-Amstellandlaan laat nog even op zich wachten, maar er worden wel op korte termijn verkeersmaatregelen genomen. Vooral verkeersborden en haaientanden moeten bijdragen aan veiliger verkeer voor met name fietsers.

De kruising Casparuslaan/Amstellandlaan is niet heel onoverzichtelijk, maar toch is deze de gemeente al jarenlang een doorn in het oog. Vooral ‘s ochtends rond 8 uur, wanneer het Vechtstede College op het punt van beginnen staat er veel scholieren uit allerlei hoeken en gaten komen, wil het hier nog wel eens piepen en kraken. Figuurlijk dan.

Reconstructie

Een reconstructie van het kruispunt en de iets verderop gelegen kruispunt van de Papelaan (dit wordt als één project gezien) staat al jarenlang hoog op het verlanglijstje van de gemeente. Maar toen vorig jaar bleek dat een echt goede oplossing wel wat ingewikkelder en duurder was dan zomaar even een rotonde of verkeersplein aanleggen - want dat was het plan van de gemeente - werd de reconstructie op de lange baan geschoven. Eerst maar eens kijken wat nou echt een goede oplossing was, waardoor de werkzaamheden impliciet over de fusiedatum worden heen getild. 

Steeds drukker

Maar zo lang kan er niet worden gewacht, want het wordt er steeds drukker lijkt het wel. Daarom worden binnenkort al de nodige noodmaatregelen getroffen. Het uitgangspunt daarbij is dat de verschillende verkeersstromen zich beter van elkaar moeten onderscheiden en dat beter zichtbaar wordt wie waar moet rijden of lopen. Ook zijn de verkeersborden aan vervanging toe en er komen nieuwe bij.

De voorgestelde maatregelen zijn, zo lezen we in een raadsinformatiebrief:  

- Het fietsverkeer vanaf de fietspaden langs de Plataanlaan en de Kostverlorenstraat  richting de Amstellandlaan wordt beter geleid. Dit wordt gedaan door de fietsdoorsteek  Amstellandlaan af te sluiten en een nieuwe fietsdoorsteek richting de rijbaan van de  Kostverlorenstraat te realiseren. Het fietsverkeer dient hier voorrang te verlenen aan het  autoverkeer. Dit wordt aangegeven door middel van haaientanden op de fietsstrook. 

- Drie fietsvoorsorteervakken worden op de kruising voorzien van nieuwe belijning en rode wegenverf of bestrating. Hierdoor worden de fietsvoorsorteervakken weer duidelijk  zichtbaar.  

- Voor de oversteek Papelaan wordt op de Plataanlaan en de Herensingel wegmarkering in  de vorm van zogenaamde ‘psycho-bremsen’ aangebracht op de weg. Dit om (auto)verkeer erop te wijzen dat een oversteek nabij is en af te laten remmen.  

Voor de zomer

Het is de bedoeling dat deze maatregelen, die niet aan omwonenden hoeven te worden voorgelegd, nog voor de zomer worden genomen. Inmiddels wordt er dan wel gewerkt aan een definitief plan. In de komende periode wordt daarom gewerkt aan het opstellen van een Nota van Uitgangspunten. Daarvoor worden cameraobservaties gedaan, er wordt gekeken of de verkeersregelinstallatie die technisch op zijn laatste benen loopt, moet worden vervangen en er wordt uiteindelijk gekeken of er meer aan de kruising moet worden vertimmerd, met inbegrip van de drukke oversteek van de Papelaan.