Afbeelding
Foto: Sacha Tijmstra

Bloemetjes voor de bijtjes

Deze week openen er door heel het land voedselbanken voor bijen. Ook in Weesp is er eentje te vinden. Juul van Ginneken deelt zakjes bloemzaadjes uit die mensen kunnen planten om de bijen te helpen.

Voor het vierde jaar op rij wordt de actie ‘Voer de bij bij’ georganiseerd door The Pollinators. Rond 22 april, dan is het de Nationale Zaaidag, openen zij door heel Nederland met behulp van vrijwilligers ruim 1500 voedselbanken voor bijen. Nationale Zaaidag is in het leven geroepen door de Bijenstichting en Stichting Bijenvrienden om bijen, vlinders en andere insecten aan voedsel te helpen. The Pollinators sluit hierbij aan met hun initiatief. “Wij streven naar een gezonde leefomgeving voor bestuivende diersoorten. Dat is hard nodig, want in ons landschap hebben bestuivers zoals bijen en vlinders het zwaar,” schrijft de organisatie.

‘Steeds meer bijen leven onder de armoedegrens’

360 soorten

Hoewel de meeste mensen vooral de honingbij kennen, zijn er in Nederland maar liefst 360 verschillende soorten bijen te vinden. Echter is meer dan de helft daarvan aan het verdwijnen. Het gaat steeds slechter met de bij, onder andere door ziektes en bestrijdingsmiddelen, maar ook door een gebrek aan voedsel. “Steeds meer bijen leven onder de armoedegrens. Het lukt ze nauwelijks meer om aan voldoende en gevarieerd voedsel te komen,” schrijft The Pollinators. “Dat is zorgwekkend, want ze zijn hard nodig voor een gezonde natuur met voldoende biodiversiteit.”
Met het planten van extra bloemen en planten hoopt de organisatie dus meer voedselbronnen voor de insecten te creëren. Vorig jaar meldden 1000 mensen zich aan om een voedselbank te openen, dit jaar zijn het er al meer dan 1500.

‘Ik hoop dat we door deze actie mensen kunnen stimuleren om de bij bij te voeren’

Dode bij op de vensterbank

Ook Juul van Ginneken maakt zich zorgen om de bij. Met imkers in de familie, voelt zij zich nauw betrokken bij het lot van de insecten. Dat is ook de reden dat zij besloot mee te doen aan de actie. “Ik ben erg begaan met de het milieu en de bij, maar ik heb zelf maar een heel klein balkonnetje dus ik ben beperkt in wat ik zelf aan bloemen kan zaaien. Voor mijn gevoel kan ik daardoor weinig doen, maar als bijenvoedselbank kan ik meehelpen aan het verspreiden van zaadpakketjes, zodat anderen die wel de ruimte hebben zaden kunnen planten. Zo kan ik toch bijdragen aan het verbeteren van de bijenpopulaties,” vertelt ze.

“Vooral in stedelijk gebied zijn er voor bijen weinig plekken waar ze bloemen kunnen vinden. Dan sterven ze. Iedereen kent het wel, zo’n dode bij op de vensterbank. Die is dan onderweg geweest en heeft niet op tijd kunnen bijtanken.”

Deze week krijgt de Weesper voedselbank voor bijen het uitdeelpakket binnen, en vanaf eind deze week kunnen mensen uit Weesp en omgeving zich aanmelden om bij Van Ginneken een zakje zaad op te halen. “Ik hoop dat we door deze actie mensen kunnen stimuleren om de bij bij te voeren. Via de

website

kunnen ze zich bij mij aanmelden. Ik heb al wat tijdsblokken opgeschreven in mijn profiel wanneer het opgehaald kan worden.”

Inheemse vs. uitheemse flora

Iedereen kan meedoen. Het maakt niet uit of je alleen een balkon tot je beschikking hebt, of een tuin, dakterras, of zelfs weiland. In de zakjes zit een zadenmengsel dat specifiek is samengesteld voor de bij. Er worden twee verschillende bloemenmengsels uitgedeeld. De eerste is een mengsel voor tuin en balkon, de tweede is een specifiek mengsel van inheemse plantensoorten die ook op andere plekken, zoals een bloemperkje of berm, gezaaid kan worden. De mengsels moeten echter nooit in (de buurt van) een natuurgebied gestrooid worden, laat The Pollinators weten. “De discussie over in- en uitheemse flora is de afgelopen jaren gevoerd en we vinden het belangrijk daar over na te denken en natuurlijk naar te gaan handelen. We zijn de laatsten die vreemde verstorende bloemen in een landschap willen uitzaaien.” Daarom hoopt de stichting om uiteindelijk helemaal over te kunnen gaan op bloemenzaad van inheemse soorten. Dat zijn planten zoals gele kamille, karwij, sint-janskruid, en de gewone margriet.

‘Het is echt fantastisch om te zien dat zoveel mensen zich inzetten voor biodiversiteit’

Alle afhaalpunten zijn te vinden op een online kaart. Voor Weespers is de dichtstbijzijnde voedselbank die van Juul van Ginneken. Wie geen bijenvoedselbank in de buurt heeft of meer bloemenzaad wil bestellen, kan terecht bij de webshop van de organisatie. Jan van Betten, co-founder van The Pollinators: “Het is echt fantastisch om te zien dat zoveel mensen en bedrijven uit de community zich samen met ons inzetten voor biodiversiteit. We hopen natuurlijk dat iedereen die meedoet hierna nog veel meer voor de bij gaat doen.΅