Afbeelding

Doorprikken met AZ

Patiënten onder de 60 jaar kunnen bij huisarts Hans Burggraaff nog steeds het AstraZeneca vaccin krijgen. De dokter gaat hiermee nadrukkelijk in tegen het advies van de Gezondheidsraad, want zegt hij: “Het vaccin hoort in een arm en niet op de plank”. 

Veel Nederlandse huisartsen zijn ongelukkig met het advies waar de Gezondheidsraad vorige week mee kwam. Zij menen dat het zorgt voor chaos, verwarring, (misplaatste) angst en vertraging in het vaccineren. Zij varen daarom hun eigen koers. 

De Weesper dokter Hans Burggraaff, die ook de coronatestgarage aan de Papelaan runt, is zo’n huisarts: “Het onbedoelde effect van het advies van de Gezondheidsraad is een behoorlijke ondermijning van het vertrouwen in het AstraZeneca vaccin voor mensen boven de 60. Ook in Weesp.” Daarbij meent Burggraaff dat het voordeel van het vaccin, ook voor 60-minners, vele malen zwaarder weegt dan het eventuele risico.

Trombose

Minister De Jonge zette het vaccineren van 60-minners met AstraZeneca vorige week (opnieuw) stop na een spoedadvies van de Gezondheidsraad. Aanleiding hiervoor is dat bij enkele gevaccineerden een zeldzame vorm van trombose in combinatie met laag aantal bloedplaatjes optrad na vaccinatie met het AstraZeneca vaccin. Op advies van de gezondheidsraad is het

vaccinatiestrategie

daarom aangepast: Mensen vanaf 60 jaar krijgen nog wel AstraZeneca, mensen onder de 60 jaar ontvangen een ander vaccin. Dit omdat de bijwerkingen tot op heden vooral zijn gezien bij mensen onder de 60 jaar. Deze tegenvaller zorgt mogelijk voor een vertraging van enkele weken in het vaccinatieprogramma, omdat veel prikafspraken zijn afgezegd en omdat er opnieuw moet worden geschoven met de vaccins. 

Opnieuw vertraging door prikstop en schuiven met vaccins

Maar Burggraaff zet de AZ-prik nog steeds bij 60-minners, als ze dat willen. Hij volgt hiermee het standpunt van dr. Marcel Levi en European Medicines Agency. Levi is een deskundige op het gebied van trombose die

stelt

dat er ‘geen trombose-onderzoeker op de hele wereld is die begrijpt waarom het vaccinatieprogramma stopgezet moet worden’. En ook de EMA, die een mogelijk verband tussen het vaccin en de ernstige bijwerking wel erkent, verklaart: ‘De voordelen van het vaccin bij de bestrijding van de nog steeds wijdverbreide dreiging van COVID-19 (die zelf stollingsproblemen veroorzaakt en mogelijk fataal is) blijven opwegen tegen het risico op bijwerkingen’. 

Juridische procedures

Dit sterkt Burggraaff in zijn motto: ‘het vaccin hoort in een arm en niet op de plank’. Dat hij hierdoor in problemen kan komen, deert hem niet: “Huisartsen die zich niet willen houden aan het advies worden gedreigd met inspectie en juridische procedures. Dat weerhoudt velen ervan om tegen het advies in te gaan”. Maar dat geldt dus niet voor de Weesper dokter. Patiënten die vanwege hun matige gezondheid wel het AstraZeneca-vaccin willen, kunnen zich bij hem melden. Hij heeft met name personen tussen 50 en 60 jaar op het oog: “In deze leeftijdsgroep blijken in Weesp veel besmettingen met het coronavirus plaats te vinden”.