Al ziet een zwaan er nog zo sierlijk uit, het kunnen net zulke lastposten zijn als ganzen.
Al ziet een zwaan er nog zo sierlijk uit, het kunnen net zulke lastposten zijn als ganzen. Foto: WeesperNieuws

'Met het blote oog telde ik al minstens dertig dode dieren'

Zwanen afschieten, mag dat? Dat vroeg Inne van Zonneveld zich af toen ze jagers bezig zag. Dus schakelde ze WeesperNieuws Extra in.

WEESP Vorige week dinsdag zag Inne van Zonneveld rond het Honswijkerpad en de Keverdijk jagers op een groep zwanen schieten. “Met het blote oog telde ik al minstens dertig dode dieren. De opgevlogen zwanen keerden steeds terug en werden dan alsnog afgeschoten,” zegt ze. “Van ganzen weet iedereen dat ze verjaagd worden, maar over zwanen weet ik niets.”

Zoals Van Zonneveld al zei, de meeste mensen zijn wel bekend met het schieten van ganzen. De vogels richten veel schade aan waardoor de populatie onder controle wordt gehouden ter schadebestrijding. Ondanks de populatiecontrole werd alleen al in Noord-Holland in 2019 voor bijna 5 miljoen euro schade gemaakt door de grauwe gans. Maar ook andere diersoorten richten schade aan. Hazen, wilde eenden, houtduiven, kraaien en vossen zijn enkele van de dieren die onder het faunabeheer vallen. En dus ook de knobbelzwanen, die hier op de foto te zien zijn.

Jacht of beheer?

Laten we bij het begin beginnen. Er is een verschil tussen jacht, schadebestrijding, overlastbestrijding en populatiebeheer. In Nederland mag je niet zomaar jagen. Daar zijn allerlei regels en wetten aan verbonden. Zoals de namen al weggeven, zit het verschil vooral in de reden oftewel het doel. De jacht is vooral het uitoefenen van het jachtrecht - het recht om te jagen op een stuk eigen land. Wat onder het jachtrecht valt is vrij beperkt. Er mag binnen het jachtrecht in Nederland op vijf soorten gejaagd worden: fazant, haas, wilde eend, konijn en houtduif. Ook daar zijn allerlei voorwaarden aan verbonden, zo moet de populatie in balans worden gehouden. Alles buiten het jachtrecht om is vanwege schadebestrijding, overlastbestrijding of populatiebeheer.

Faunabeheereenheid

Maar stel, je ziet dus dat er op knobbelzwanen wordt geschoten. Deze vallen niet binnen het jachtrecht, en je vraagt je af wat de regels in dit geval zijn. Waar begin je dan? Wij begonnen bij de Faunabeheereenheid Noord-Holland. Allereerst was het van belang om te bevestigen om welke diersoort het gaat. Zijn dit inderdaad knobbelzwanen? Patty Laan, directeur van de organisatie, bevestigde dat het knobbelzwanen zijn op de foto’s. De Faunabeheereenheid is de ondersteunende organisatie die het faunabeleid van de provincie uitvoert. Zij overziet en weegt alle belangen van verschillende partijen: die van de dieren, bewoners, toeristen, ondernemers, jagers en natuurorganisaties. "Het gebeurt weleens dat we gebeld of gemaild worden met een vraag,” vertelt Laan. "Over het algemeen vragen omwonenden het ook aan de jagers zelf, die kunnen ook goed uitleggen wat ze aan het doen zijn. Je merkt vooral dat mensen tegen vragen aanlopen op plekken waar stad en land dicht bij elkaar liggen.”

'Van ganzen weet iedereen dat ze verjaagd worden, maar zwanen?'


Lees verder op weespernieuws.nl/extra