Afbeelding
Foto: Marieke van Veen &n

30 seconden gratis winkelen

De vrouw van zijn dromen werkt niet echt bij de Spar in Weesp, en toch stond zanger René Meijer daar onlangs keer op keer boodschappen af te rekenen die hij eigenlijk niet nodig had. Dat was voor de videoclip van zijn nieuwe nummer Kassa 8. En daarmee won Mirjam Wilhelmus een halve minuut gratis winkelen. Die prijs verzilverde de Weespse vanmiddag. 

Als de zanger het refrein van Kassa 8 begint te zingen, is dat voor de Weespse het startsein om de supermarkt in te rennen. Ze moet haar plan uitvoeren in een luttele dertig seconden en heeft ook nog eens een beetje last van een stijve arm door de COVID-19 vaccinatie die ze gisteren heeft gehad. Meijer hoeft dan ook niet bang te zijn dat hij straks bij de kassa vele honderden euro’s kwijt is. De winkelactie is vooral een PR-stunt om zijn clip en de welwillende supermarkt in het zonnetje te zetten. En het werkt, getuige dit artikel en de aanwezigheid van cameraman Gert-Jan Jansen. 

René Meijer kent Weesp al jaren. Al sinds de jaren negentig komt hij hier over de vloer met zijn akoestische trio Expecting To Fly - eerst in de Natte Krant, daarna bij Bijna Thuis. Het was ook Erwin Brakkee van Bijna Thuis die hem over de supermarkt in Aetsveld tipte. “Omdat Kassa 8 gaat over liefde bij de kassa wilden we de clip natuurlijk ook graag in de supermarkt opnemen. We hebben meerdere winkels aangeschreven, maar zonder succes. Dit was Erwin ter ore gekomen en hij adviseerde me contact te zoeken met Jeffrey Veldt van de Spar in Weesp. Die was wel meteen enthousiast!” 


Still uit de videoclip van René Meijer, die in de Spar in Weesp is opgenomen. 

Kassa 8 luidt een nieuwe fase in Meijers muziekcarrière in. Hij heeft voorheen in verschillende formaties gespeeld met wisselend succes. In 2014 vielen hem twee prestigieuze prijzen ten deel, uitgereikt door de Dutch Country Music Association. Zijn album ‘Dashboard Jesus’, met uitsluitend eigen werk, kreeg een award voor beste country album en het lied ‘I Should Have Never Ever Said it in The First Place’ kreeg een award voor de beste song. Dit leverde Meijer optredens op in binnen- en buitenland. Hij maakt nu de overstap naar Nederlandstalige muziek en dat heeft hem in maart een platencontract opgeleverd: “Ik doe niet mee aan televisieshows als The Voice en Ik geloof in mij en ook in social media ben ik niet zo thuis, dus als je dan toch de aandacht trekt van een productiemaatschappij dan weet je dat het ze écht om jouw werk gaat.” 

‘Natuurlijk wil ik optreden, maar door corona heb ik wel nieuw materiaal kunnen schrijven’

Is coronatijd wel het juiste tijdperk om zijn carrière een nieuwe boost te geven? “Natuurlijk zou ik nu het liefst elke avond een optreden hebben, maar dat ligt inderdaad stil. Aan de andere kant heb ik door de lockdowns wel nieuw materiaal kunnen maken en aan oud materiaal kunnen schaven en daar is dat platencontract uit voort gekomen, dus corona heeft mij toch ook wat goed gebracht. En dat optreden dat komt wel weer, we gaan de goede kant op.” 

Mirjam gaat ook de goede kant op. Ze woont in Aetsveld en kent de winkel goed. Voor het startsein vertelde ze over haar strategie: “Zoveel mogelijk flessen van mijn favoriete wijn. maar die strategie is om zeep want ik mag er maar één per kleur. Dus dat wordt nu mijn nieuwe strategie.” Ze won de halve minuut gratis winkelen met een prijsvraag: mensen moesten raden hoeveel blikjes tomatenpuree Meijer na al die bezoekjes in zijn koelkast had staan. De Weespse zat daar het dichtst bij. Ze vindt het leuk dat ze gewonnen heeft, ook omdat ze René al kende van zijn optredens in Weesp. Dat hij haar tijdens de winkelrace met live zang en gitaarspel begeleid, is de kers op de taart. Even iets vrolijks in een verder nogal saaie en sombere tijd.

Alles voor de borrel

Na ruim 35 seconden - Meijer heeft haar een beetje gematst - staat Mirjam hijgend bij de kassa met flessen wijn, hapjes en andere lekkere dingen voor een vrijdagmiddagborrel.   De caissière is niet het meisje uit de clip, maar supermarkteigenaar Jeffrey zelf. René moet 71 bij hem afrekenen. Daar kun je geen studio voor huren. En voor de andere mensen in de supermarkt was het ook leuk. Boodschappen doen is voor sommigen het enige uitje van de dag of zelfs van de week. Daar hadden ze nu live muziek en reuring bij.