Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Beslissende fase bouwplan

Als de gemeenteraad besluit om boven op winkelcentrum Hogeweij geen vijf maar slechts vier woonlagen toe te staan, dan komt het totale plan op losse schroeven te staan. Dit heeft Ymere aan de raadsleden laten weten. Morgenavond neemt de gemeenteraad een belangrijke beslissing over het plan.

Bij de omwonenden van de voormalige flat aan de Kostverlorenstraat is, naast wethouder John Vos, Ymere de gebeten hond. De groep van circa 200 verontruste omwonenden heeft het idee dat Ymere van meet af aan heeft aangestuurd op een bouwplan met twee wooncomplexen plus vijf woonlagen op het winkelcentrum en geen moment daarvan heeft willen afwijken.

Hoe zit het nou?

Vorige week dinsdag bleek tijdens de commissie SOB dat een aantal raadsleden weleens wil weten hoe het nou eigenlijk zit met die verdiepingen. Met name WSP-raadslid Lars Boom wil het naadje van de kous weten. Hij vroeg zich openlijk af of Ymere duidelijk kan maken of die vijfde woonlaag voor de realisatie van het plan nodig is of dat een plakje minder ook zou volstaan. Voor de helderheid: Ymere gaat in twee woonblokken in totaal 96 appartementen bouwen, waarvan 66 in de sociale huursector. De verdiepingen boven het winkelcentrum zijn ‘verkocht’ aan een commerciële marktpartij om daar appartementen te ontwikkelen, aangezien volgens de huidige mores woningcorporaties zoals Ymere geen commerciële woningbouwprojecten meer mogen bouwen.

Open eind

Na de commissievergadering was er dus een open eind en daarover heeft Ymere de raadsleden geïnformeerd. Daaruit blijkt vooral dat Ymere zich totaal niet kan vinden in de mening van de omwonenden. Die menen dat Ymere halsstarrig is, maar Ymere staat daar loodrecht tegenover en zegt de grens van de mogelijkheden te hebben bereikt door er al twee verdiepingen af te halen. Want in het aanvankelijke plan waren zeven bouwlagen voorzien. “Met het verlagen van de bebouwing boven het winkelcentrum tot 5 nieuwe lagen, met het beperken van nieuwbouwmogelijkheden op die plek tot de omtrek van de gesloopte flat, en met alle toezeggingen in de anterieure overeenkomst, hebben wij de grens van onze mogelijkheden bereikt. Een kleiner volume zou het plan voor ons financieel onhaalbaar maken”, laat de corporatie weten.

‘Een kleiner volume zou het plan voor ons financieel onhaalbaar maken’

Verder schrijft de corporatie: “In samenspraak met de toenmalige wethouder en de stedenbouwkundige hebben wij daarom destijds 7 nieuwe lagen boven de winkels getekend. Met het terugbrengen van de hoogte tot 5 lagen (in de overleggen met de gemeente en omwonenden in 2019) en met het afzien van de verbreding van de bebouwing boven de winkels, zijn wij tot het uiterste gegaan om tot consensus te komen. Er zit nu geen enkele financiële rek meer in het plan.”

Zonder met cijfers een financiële onderbouwing te geven, geeft de directie van Ymere ook aan dat er nog twee andere problemen zijn. De eerste is dat een onderdeel van het plan is om de openbare ruimte rond de nieuwbouw te kunnen inrichten. De helft van deze kosten wordt gesubsidieerd door de provincie, maar de andere helft komt voor rekening van Ymere en om die reden heeft Ymere de opbrengsten simpelweg nodig. “De opbrengst uit de verkoop is hard nodig om onze afspraak over deze inrichtingskosten waar te kunnen maken. De gemeente levert vooralsnog zelf géén financiële bijdrage aan de inrichtingskosten.” Vooral de laatste zin is interessant, want die suggereert dat er ten minste nog iets van een opening is, maar dan moet de gemeente wel over de brug komen.

Planschade

En er is nog iets, iets dat als ‘planschade’ wordt omschreven. De gemeente hangt simpelweg een claim boven het hoofd als op het plan dat nu voorligt geen klap wordt gegeven. Ymere schrijft daarover: “Het vigerende bestemmingsplan laat nieuwbouw toe tot de hoogte van de gesloopte flat. De gemeente wil de hoogte beperken, maar gaat voorbij aan de schade die dat oplevert. De gemeente heeft de planschade als gevolg van deze bouwbeperking voor Ymere laten bepalen door een externe taxateur: € 500.000. Om tot realisatie van het gehele nieuwbouwplan te komen voorziet de anterieure overeenkomst erin dat Ymere afziet van deze claim.” Met andere woorden: gaat het plan niet door, dan komt Ymere met een rekening van een half miljoen euro.

‘Zonder het tegengeluid te willen bagatelliseren, ondersteunt dit onze indruk dat veel Weespers positief zijn over het plan’

Tot slot laat Ymere de raadsleden weten dat het zelf huurders om een mening heeft gevraagd. Dit is natuurlijk niet echt objectief en wetenschappelijk onderbouwd, maar Ymere wil maar gezegd hebben dat 92 procent van de 264 mensen die hebben meegedaan aan het onderzoek voorstander is van de nieuwbouwplannen. “Zonder het tegengeluid te willen bagatelliseren ondersteunt dit onze indruk dat veel Weespers positief zijn over het plan”, aldus Ymere.

Kaders

Morgenavond vergadert de gemeenteraad over verruiming van de zogeheten kaders om de bouw van de vijf verdiepingen op het winkelcentrum mogelijk te maken. Bij het scheiden van de markt vorige week dinsdag bleek dat de opstelling van de WSP bepalend is voor het verloop. Lars Boom wilde weten of het plan spaak zou lopen als er een verdieping vanaf gaat en dat antwoord heeft hij nu. Het is dan ook geen boude veronderstelling om ervan uit te gaan dat een ruime meerderheid van de raad zal instemmen met verruiming van de kaders en dus in feite met de realisatie van het plan.