Afbeelding
Foto: Marieke van Veen

Languit op het schoolplein

Meer dan 2000 basisscholen in Nederland deden vandaag mee aan de Nationale Buitenlesdag. In Weesp was dat onder meer de Brede School Weesperrijk in Weespersluis. WeesperNieuws Extra mocht een les bijwonen. Volgens juf Josine is het zonde om zo’n buitenles tot eens per jaar te beperken. 

Nationale Buitenlesdag is een initiatief van IVN Natuureducatie en Jantje Beton. Hiermee vestigen zij het belang van les in de frisse buitenlucht: ‘Van taal en rekenen op het schoolplein worden kinderen niet alleen vrolijk, ze bewegen meer, hun concentratie gaat omhoog, de leerstof blijft beter hangen en de buitenlucht is gezond’. 

Josine Dalmulder-Sas staat met groep 3 op het schoolplein van de nieuwe Brede School Weesperrijk. Ze heeft pionnen uitgezet en staat bij een bak met kaartjes en stoepkrijt instructies te geven. Ze had kunnen kiezen om mee te doen aan de landelijke thema-les, maar heeft gekozen voor opdrachten op het gebied van taal en spelling. Het landelijke thema is dit jaar de Grote Natuurles, waarbij de kinderen op zoek gaan naar stoepplantjes (’anoniem groen’)en zo meer leren over biodiversiteit in de omgeving van de school. Maar Brede School Weesperrijk is net een paar weken open. Op het splinternieuwe schoolplein is, op een aantal kunstgrasmatten na, nog geen stoepgroen te bekennen. En naast de school ligt een bouwterrein, want ook de bouw van woningen gaat gestaag door. Kortom: die natuurles komt later wel. 


Groep 3 krijgt instructies van Juf Josine. 

“Dat geeft ook niet, in feite kun je elke les buiten geven”, stelt Josine. Dat weet ze uit ervaring, want Weesperrijk beperkt de buitenlessen niet tot Nationale Buitenlesdag: “Dat zou zonde zijn, want dit is zo goed voor de kinderen. Voor vandaag hebben we echt een rooster gemaakt, zodat alle groepen een of twee lessen buiten hebben, maar ook in een gewone week probeert elke docent minstens een keer met de groep naar buiten te gaan.”

‘Ik doe na zo’n buitenles binnen expres iets lastigers’

Lekker rennen

Vandaag moeten de kinderen in tweetallen op de ‘middenstip’ een klankkaartje pakken, naar de juiste pion rennen en daar een woord in die klank bedenken en dat vervolgens met stoepkrijt op het schoolplein schrijven. Hoewel hier en daar een kind de kans grijpt om in een speeltoestel te klimmen, doen vrijwel alle leerlingen goed mee. Sommigen liggen languit op de grond te schrijven en maken er hele kunstwerken van. Het valt Josine op dat de leerlingen na zo’n buitenles veel meer gefocust zijn: “Beweging en frisse lucht bevorderen de concentratie. Ik doe na zo’n buitenles binnen expres iets lastigers omdat het de kinderen dan minder moeite kost om bij de les te blijven.” 

Met deze zesde editie van de Nationale Buitenlesdag vragen IVN en Jantje Beton aandacht voor het belang van leren in de buitenlucht: ‘Nu gebeurt dit nog nauwelijks. Ruim tachtig procent van de basisscholen heeft geen enkel beleid wat betreft het geven van buitenlessen en amper 1 procent van alle lessen vindt buiten plaats’. Dit blijkt uit cijfers van DUO, die hier in opdracht van Jantje Beton en IVN onderzoek naar heeft gedaan.

Lees ookDe eerste schooldag in Weespersluis