Afbeelding
Foto:

Bussumer in drugszaak

De officier van justitie heeft zes jaar celstraf geëist tegen een 51-man uit Bussum. Hij wordt verdacht van witwassen en drugs- en wapenbezit. Naast de celstraf kondigde de officier aan dat zij nog een ontnemingsvordering gaat indienen van rond de 260.000 euro.

De Bussumer wordt op 20 augustus vorig jaar in zijn garagebox aan de Burgemeester Jur. Visserlaan in Naarden aangehouden na een melding van een buurtbewoner die vindt dat de huurder van de garagebox zich verdacht gedraagt. De man laadt meerdere keren per week spullen vanuit de garage in zijn auto.

‘De lul’

Op grond van de melding doet de politie onderzoek naar het kenteken van de auto die op naam blijkt te staan van de Bussumer, geen onbekende van de politie; de man werd eerder - in 2017 - veroordeeld tot achttien maanden celstraf voor drugshandel. De politie besluit een kijkje in de garagebox te nemen. Daar treft zij de Bussumer aan. Als de agenten hem vragen wat er in de afgesloten aanhangwagen en de kluis zit, zegt de Bussumer dat hij ‘de lul’ is. 

De agenten openen de tientallen dozen in de aanhanger en stuit op diverse soorten harddrugs, waaronder MDMA, LSD en de, in uitgaansleven steeds populairder wordende, designerdrugs. In de kluis staat ook nog een aantal kilo’s drugs en een tas met daarin vijf vuurwapens, geluidsdempers en munitie. In totaal neemt de politie tweehonderd kilo harddrugs in beslag.

‘Het had te maken met mijn vorige strafzaak’

De Bussumer beriep zich woensdagochtend tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak op zijn zwijgrecht. Uit angst. Hij wordt bedreigd door derden en is bang dat - als hij gaat praten - zijn vrouw en kind iets aangedaan wordt. Het enige dat hij kwijt wilde was dat hij onder bedreiging zijn garage, die hij in maart 2019 huurde voor eigen gebruik, ter beschikking moest stellen aan derden. “Het had te maken met mijn vorige strafzaak”, aldus de Bussumer die verwees naar zijn strafzaak uit 2017. Toen hij in 2019 vrijkwam, had hij zich voor genomen nooit meer in te laten met criminele activiteiten. Hij was een eigen bedrijf gestart met het idee op een legale manier geld te verdienen. “Helaas het liep anders”, aldus de man. “Mevrouw ik heb geen andere keus. Ik moet zwijgen uit veiligheid van mijn vrouw en kind”, aldus de verdachte. 

Afleidingsmanoeuvre

De officier van justitie gelooft de Bussumer niet. Zij denkt dat de man zich intensief bezighield met de handel in harddrugs. Zij wijst op de meer dan drie ton cash die de verdachte de afgelopen vier jaar op zijn bankrekening gestort kreeg en waarover hij niets wil verklaren. Daarnaast gelooft zij het verhaal niet dat de bedreiging verband houdt met zijn vorige strafzaak. “Uit onderzoek blijkt nergens dat die verdachten betrokken zijn bij deze zaak”, aldus de officier van justitie. Zij gelooft eerder dat de Bussumer na zijn vorige detentie doorgegaan is met de drugshandel en dat zijn bedrijf dat hij in 2019 oprichtte een afleidingsmanoeuvre was.