Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.
Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.

Slijk-straat

Hoeveel (nieuwe) Weespers zouden zich afvragen waarom de Slijkstraat Slijk-straat heet? Ooit moet het een drukke, doorgaande, onverharde weg zijn geweest. Natte en vieze klompen of laarzen hielden mensen eraan over. Een 100-jarige vertelde mij dat vroeger alleen het midden van veel Weesper straten verhard was: voor de paarden. Voetgangers en karrenwielen gingen door zand of modder. Tegenwoordig komen onverharde wegen in Weesp en omgeving weinig voor. Afgelopen zaterdag fietste ik over de Aetsveldseweg (niet te verwarren met de Aetsveldselaan) richting Nigtevecht. Dit verharde weggetje eindigt ergens midden in de weilanden en gaat over in een onverhard spoor. Door omwonenden wordt dit ook wel het klompenpad genoemd. Als het geregend heeft, zijn klompen of laarzen zeker geen overbodige luxe! Op deze mooie zaterdagmiddag kwam ik er een tiental wandelaars tegen. Bij Nigtevecht nam ik het pontje over de Vecht en fietste ik terug richting Weesp via de historische, onverharde Petersburgseweg. Ook aan de noordkant van Weesp zijn er stukjes onverharde weg: bijvoorbeeld de Papelaan voorbij het woonwagenkamp en de Weesperbinnenweg over het aquaduct. Verzorgenden van ouderen vragen om verharding van dit laatste zandpad. Van onze kritische Flora en Fauna stichting heb ik nog geen bezwaar hiertegen gehoord. Te druk met rechtszaken misschien? Daarom zeg ik het maar: niet doen! In de provincie Noord-Brabant is onderzoek gedaan naar de ecologische waarde van onverharde wegen. Wat blijkt? De waarde voor flora en fauna is heel groot. Veel Weespers betegelen hun tuinen en trekken zich helaas niets aan van het effect op het plaatselijke klimaat. Zo werd onlangs aan de Papelaan een fraaie wilde tuin vervangen door wéér een tegelwoestijn. Ik zou daarom willen pleiten voor 'ontharden' van de openbare ruimte: het onverhard maken van straten en parkeerterreinen. Dit als kleine compensatie voor al het groen dat verdwijnt in Weesp. Nu staat bijvoorbeeld bebouwing van de tuin van de voormalige Koninkrijkszaal aan de Herensingel op de agenda. Zou het niet geweldig zijn voor het Weesper klimaat en de wateropvang als tuinen tuinen blijven en straten onthard worden met nieuwe bestrating van open klinkers? Laat het bij de Slijkstraat beginnen!