Afbeelding

Haarverlies na corona

Dat de maatregelen volgende week worden verruimd, vindt Sophie (54) fijn. Maar ze wil mensen wel oproepen om voorzichtig te blijven, zeker omdat ze zelf drie maanden na haar positieve test nare na-effecten ervaart: extreme haaruitval. 

Toen de redactie de foto van al dat uitgevallen haar zag, stonden we wel even te kijken. Dat mensen lange tijd na hun besmetting nog kampen met vermoeidheid en een gebrek aan reuk en smaak, dat hoor je vaak. Maar haaruitval? Het coronavirus treft verschillende mensen echter op verschillende manieren. En sommige mensen blijken inderdaad als nawee haarverlies te hebben, zo melden diverse COVID-19-nazorgpoli. 

‘Geen feest’

Sophie (54)* uit Weesp is dus een van die mensen. Ze plaatste woensdag een foto op social media. Ze heeft de plukken haar op een grappige manier gerangschikt, maar haar boodschap is serieus: ‘Versoepeling is fijn. Maar wel voorzichtig blijven hè? Ook de na-effecten van Covid zijn geen feest’. Ze heeft getwijfeld of ze de foto wel moest posten: “Want ik vind het ook wel een dingetje om het zo te delen. Een vriendin overtuigde me het toch te doen. Haarverlies lijkt me voor de mensen die COVID-19 wegwuiven - omdat ze zichzelf als jong en gezond en daardoor niet vatbaar beschouwen - een sterk argument om toch voorzichtig te zijn én te blijven”. 

‘Het was opeens heel springerig. Toen ik het ging borstelen, kwamen er hele plukken mee’

Het was een was een week of twee geleden dat Sophie opeens merkte dat haar haar van structuur veranderd was: “Het was opeens heel springerig en vol klitten. Vervilt bijna. Toen ik het ging borstelen, kwamen er hele plukken mee. Uiteindelijk had ik wel twee vuisten vol. Ik schrok enorm en heb meteen de huisarts gebeld”. Die wist in eerste instantie ook niet wat ze ermee aan moest, tot ze ging speuren: “Het moest een na-effect van mijn besmetting met COVID-19 zijn. Dat komt vaker voor, vooral onder vrouwen. Of misschien trekken vrouwen eerder over haarverlies aan de bel? Ik ben zelf ook gaan googelen en kwam op het forum van het coronaplein van het Longfonds terecht. Daar vind je het ene na het andere bericht van vrouwen die hetzelfde meemaken of meegemaakt hebben”. 

Kaal scheren

Nog steeds laat Sophies haar los: “Het breekt niet af, het laat echt los bij mijn hoofdhuid. Ik ben al tweederde van mijn haar kwijt. Gelukkig had ik veel haar en draag ik dat eigenlijk altijd in een knot, dus de meeste mensen zal het niet opvallen. Maar als dit zo doorgaat, zal ik een beslissing moeten nemen. Dan scheer ik denk ik alles eraf en begin ik opnieuw. Ik ben het uitgevallen haar gaan opsparen omdat ik wilde zien om hoeveel het ging en ook wel met het idee dat ik misschien extensions nodig zou hebben. Maar dat haar is zo vreemd, daar kun je nog geen eens een extension van laten maken. Ja, dreadlocks misschien.”

Sophie raakte in januari besmet: “Ik heb het behoorlijk te pakken gehad. Ik had een flinke longontsteking. Nog steeds ben ik niet helemaal hersteld, ik ben nog nog aan het revalideren. Maar het ging wel steeds een stukje beter. Dat het virus me nu ook nog met haarverlies opzadelt, voelt echt als een flinke trap na”. Haarverlies is op zichzelf geen symptoom van corona, zo maken we op uit informatie van betrouwbare websites, het is een gevolg van een gebeurtenis die een grote impact op het lichaam heeft gehad zoals een ziekte, operatie of trauma. Besmetting met het coronavirus kan zo’n gebeurtenis zijn. De een rolt er zo doorheen, de ander wordt zwaar ziek. 

Eye-opener

“Dit haarverlies geeft aan hoe groot de impact is die COVID-19 kan hebben op een gezond iemand. Ik was voor mijn besmetting heel fit, fietste elke dag naar mijn werk. En toch ben ik heel ziek geweest en nu dit. Hopelijk is mijn verhaal een eyeopener voor jonge mensen. Een bejaarde persoon aan de beademing is voor die generatie ver van het bed. Maar kaal de zomer in, dat wil je ook als jongere niet toch?” 

* Sophie heeft haar achternaam er liever niet bij. Uiteraard zijn haar gegevens wel bij de redactie bekend.