Afbeelding

Wat gaat er wel door?

Of de zomer uiteindelijk net zo schraal wordt als afgelopen jaar zal de tijd leren. Dat bepalen het coronavirus en de vaccinatiegraad. Maar dat het geen zomer wordt zoals we die nog kennen van 2019 en alle jaren daarvoor is zeker. Een update.

Het Sluis-en-bruggenfeest staat nog keurig op het programma voor komende zomer, maar of dit kan doorgaan en zo ja in welke vorm is onzeker. Er zijn namelijk de nodige onzekerheden. Het Caribbean Food en Salsa Festival festival bij ‘t Helletje eind juli gaat alleen door als organisator Pieter Kors Weesp een waardig en gezellig feest kan aanbieden. Hij staat hoe dan ook te trappelen, laat dat helder zijn. “Ik ga in elk geval de vergunning aanvragen”, belooft hij zichzelf én de goegemeente. Wel gaat er een streep door Weesp Gastvrij, althans, door de oervorm. Voor het Concert aan de Steiger dat Kors altijd in september organiseert, is Kors best optimistisch want dat is wat verder in de tijd. En in januari werd al bekend dat de Weesp kwart triatlon in de eerste week van september niet doorgaat.
Ziehier de stand van zaken rond de festiviteiten die normaal gesproken de zomer in Weesp kleur op de wangen geven, maar die nu vooralsnog niet verder komen dat wat fletse pastelvegen.

Drie Dolle Dagen

Het feest der feesten in Weesp is het Sluis-en-bruggenfeest dat traditiegetrouw in het laatste volledige weekend in augustus op de kalender staat. Voor alle nieuwe inwoners van Weesp die dit niet kennen én voor iedereen die het zowat is vergeten: dit worden niet voor niets de Drie Dolle Dagen genoemd. Donderdag begint het feest met de verenigingenmarkt met aansluitend steevast de Weesper avond in alle uitspanningen en vrijdag en zaterdag zijn er van ‘s middags tot ‘s nachts heel veel optredens, dan is er ook de braderie en er zijn steevast meerdere activiteiten voor bijvoorbeeld de kinderen. En zaterdagavond wordt het feest vaarwel geheten met een groots vuurwerk. En dan is het op naar de volgende editie. Zo ging het vanaf 1978, zo ging het alle jaren erna en zo ging het nog in 2019. Maar het volgende feest kwam er vorig jaar niet. Weesp was gehandicapt. 

‘We gaan er vanuit dat we rond eind augustus weer wat mogen’

Afgelopen maandag maakte burgemeester Bas Jan van Bochove bij WeesperNieuws bekend dat de vergunning voor het Sluis-en-bruggenfeest is aangevraagd, maar dat deze nog niet is verstrekt. De reden is, aldus de burgemeester, dat er nog allerlei vragen onbeantwoord zijn en dat staat nog los van de ontwikkeling van het coronavirus. Roet zit tegenwoordig zomaar in het eten. Maar bij de organiserende Stichting Volksfeesten Weesp is het glas half vol, vanzelf. “We gaan er vanuit dat we rond eind augustus weer wat mogen”, laat Pieter Kors namens de stichting monter weten. “De gemeente had gevraagd of we voor 1 april de vergunning wilden aanvragen. Dat hebben we gedaan en alle horecaondernemers en andere betrokkenen hebben al hun spullen keurig op tijd ingeleverd. Als het mag, dan hebben wij aan de voorwaarden voldaan.”

Crowdfunding

Normaal gesproken starten de vrijwilligers na de vergunningaanvraag met een rondje langs bestaande en nieuwe sponsors, maar volgens Kors is dat nu niet aan de orde. “In de huidige situatie ben je dan kansloos.” Om die reden wordt onder andere gekeken of er een crowdfunding kan worden gestart. “We hebben nu eenmaal te maken met en aantal vaste kosten en om die reden starten we met een actie waarbij mensen die het feest een warm hart toedragen een donatie kunnen doen.”

Legeskosten dreigen 13x hoger te worden

Hoeveel de stichting nodig heeft om de eerste belangrijke kosten van de organisatie te dragen, is trouwens onzeker. Dat heeft te maken met de fusie met Amsterdam. Tot en met 2019 rekende de gemeente Weesp legeskosten en dat bedrag was met een paar honderd euro te overzien. In Amsterdam worden echter andere bedragen gehanteerd: de legeskosten dreigen ongeveer 13 keer hoger te worden en op te lopen naar 10.000 euro. Kors: “Ik hoop dat we daar uitkomen omdat we dit jaar nog niet bij Amsterdam horen. Maar als je weet welke tarieven de gemeente Amsterdam hanteert, dan word je niet vrolijk. Wij hopen dat daar een subsidiepotje voor is, maar veel liever zouden we de subsidie gebruiken voor leuke activiteiten tijdens het feest.”

Twee strepen door de rekening

Er zijn al wel twee strepen door de rekening. De eerste is dat de pot met geld uit de reclamebelasting leeg is omdat zowel vorig jaar als dit jaar geen reclamebelasting wordt geïnd om daarmee de horecaondernemers te ontzien. Hier kreeg de stichting een bijdrage uit, maar die zit er nu niet in.

Rabobank niet langer sponsor

De andere financiële zeperd is dat de Rabobank zich heeft teruggetrokken als hoofdsponsor van de verenigingenmarkt op donderdagavond. “We zijn nu aan het bedenken hoe we dat kunnen oplossen want de verenigingenmarkt hoort er natuurlijk wel echt bij”, zegt Kors, die zich verder serieus afvraagt of een feest met feestgangers die anderhalve meter afstand tot elkaar moeten bewaren wel haalbaar is. “Wij kunnen dat zelf in elk geval niet handhaven. Als wij als stichting daarvoor verantwoordelijk worden gesteld, dan haken we af.”

‘Als wij als stichting verantwoordelijk worden voor handhaving anderhalve meter, dan haken we af’

Weesp Gastvrij

Weesp Gastvrij dat altijd in het laatste weekend van juni wordt gehouden, valt onder de stichting Weesp Marketing en daarvan is Rob ‘t Hart sinds eind vorig jaar het gezicht. Voor de Weespers heeft hij geen leuke boodschap: “Voor ons is het heel simpel: we volgen de berichtgeving over versoepelingen op de voet en zoals het er nu naar uitziet gaat er gen Weesp Gastvrij komen zoals we dat een paar jaar hebben gehad. Als we iets gaan doen, en dat hangt af van de mogelijkheid, dan wordt het relatief sober en dan wordt het ook iets waarvoor geen vergunning nodig is want die hebben we niet aangevraagd. Daarvoor is het te laat.”