Afbeelding
Foto: Pixabay

Buren ontvluchten drukte

De komende drie weken vinden er op de Utrechtseweg opnames plaats voor een nieuwe tv-serie. Volgens GroenLinks Weesp worden er op de set 40 tot 50 mensen verwacht en zijn de opnames soms tot wel 01.00 uur ‘s nachts. Ondertussen blijft de Groene Punt vanwege corona dicht. GroenLinks vindt het maar raar.

GroenLinks Weesp heeft het college raadsvragen gesteld over de opnames. Volgens indiener Christian Pfeiffer worden er tussen 3 en 29 mei op de Utrechtseweg, bij de roeivereniging in de buurt, opnames gemaakt voor de nieuwe serie ‘Tweede Hans’. Deze opnames, in een particulier huis, zouden zo intensief zijn dat de buurtbewoners vrezen voor flinke overlast en enkele hiervoor zelfs uit voorzorg wegvluchten - zo is de partij ter ore gekomen.

50 mensen op de set

Pfeiffer wil van B en W weten of het college op de hoogte is van de opnames en of er hiervoor een meldingsplicht, dan wel vergunningplicht geldt. En zo ja: 'Is daar aan voldaan?' GroenLinks kaart in de vragen ook aan dat sommige geplande opnamedagen plaatsvinden op doordeweekse dagen en kunnen doorlopen tot minimaal 1 uur ’s nachts. De partij vraagt zich af of het college ervan op de hoogte is dat er op de set wel veertig tot vijftig mensen worden verwacht. De vragen zijn mede gebaseerd op een brief die in april is gestuurd naar omwonenden en die volgens Pfeiffer al wel impliceert dat er overlast te verwachten valt. Hij wil weten wat het college doet om die overlast te voorkomen of te verminderen.

‘Raar beeld: Groene Punt dicht, maar een drukbezochte filmset mag wel’

Er gelden voor de audiovisuele sector speciale COVID-19-protocollen. Daarin is onder meer vastgelegd dat er mag worden gewerkt in grotere groepen en als afstand houden daarbij niet lukt er preventieve diagnostische tests worden afgenomen. Desalniettemin kan GroenLinks het goed begrijpen als de inwoners van Weesp dit niet kunnen rijmen met de situatie waarin zij zelf leven: ‘Deelt het college de mening dat dit, ondanks alle protocollen die gelden, een raar beeld geeft aan Weespers die de nog geldende coronamaatregelen naleven, waaronder het niet toegankelijk zijn van de Groene Punt?’

Wegvluchten

Er zouden buurtbewoners zijn, die zo tegen de drukte opzien, dat zij (tijdelijk) hun heil elders zoeken. GroenLinks vindt het van de zotte dat mensen moeten wegvluchten. Temeer omdat een collectief, zoals de buurt, zo veel overlast ondervindt van een actie van één andere bewoner. Het verhuren van het huis als opnamelocatie zou namelijk geregeld zijn met een particulier. Die zou hier dan geld mee verdienen, terwijl haar/zijn buren met de gebakken peren zitten. De partij is benieuwd of het college erop toeziet dat de omwonenden die hierdoor overlast ervaren door de productiemaatschappij worden gecompenseerd.

APV

Tot slot vraagt GroenLinks zich af of de opnames niet in strijd zijn met artikel 4 van de plaatselijke APV, waarin staat dat overlast door activiteiten niet langer dan 12 dagen mogen duren. Deze vragen zijn zondag ingediend en nog niet beantwoord.

Het is niet de eerste keer dat er tijdens de pandemie onbegrip is over filmopnames in Weesp. Begin maart werd er door Pink Rabbit gefilmd in de Nieuwstraat. Diverse ondernemers en bewoners stuurden dat weekend foto’s naar de gemeente Weesp. Zij vonden het onbegrijpelijk zo’n groep mensen dicht op elkaar aan het werk te zien, terwijl er in het gewone leven zo veel aan banden ligt.

Lees ook 'Onbegrip over drukte bij filmopnames in de Nieuwstraat'