Afbeelding

Veel leesplezier majesteit!

WeesperNieuws bestaat 30 jaar. Meer dan 1100 edities van de krant vielen er al in de bus. Wat zou de meest bijzondere editie zijn geweest? Die vraag is niet moeilijk te beantwoorden: dat is de krant van 23 mei 2003.  

Het WeesperNieuws staat deze week stil bij de eerste editie, van 29 april 1991, precies 30 jaar geleden. Op de voorpagina van de eerste editie stond meteen zeer opmerkelijk nieuws. ‘Beatrix in Weesp en Muiden’ zo luidde de kop. 


De eerste editie 29 april 1991, met meteen opmerkelijk nieuws uit een interview met de voorzitter van de Weesper Oranjevereniging 

Beatrix die de City opent?

De kop verwees naar de serieuze pogingen die de Oranjevereniging Weesp in 1991 deed om Koningin Beatrix tot een bezoek aan onze stad te verleiden. “Oranjevereniging ziet voldoende reden voor bezoek”, stond er bij. 

De ambitieuze nieuwe voorzitter Jan Slingerland, met wie verderop in deze eerste krant een groot interview stond, dacht een serieuze kans te maken met een uitnodiging aan de koningin. In april 1991 was namelijk ook het hernieuwde theater City of Wesopa van start gegaan. De City had bij het paleis gepolst of de koningin bereid zou zijn de opening te verrichten. Dat wist Slingerland, dus dat hij zijn ambitie deelde met de nieuwe krant was niet zo gek. “Beatrix heeft namelijk een groot hart voor kunst en cultuur”, zo dacht hij een reëele kans te maken. 

Toch wees de koningin die uitnodiging beleefd af. Hoogstpersoonlijk (!) per telefoon aan toenmalig City-voorzitter Martina de Jong (inmiddels overleden). 

In 2003 kwam ze toch

Beatrix zou Weesp op 23 mei 2003 alsnog bezoeken, als onderdeel van een werkbezoek aan de regio. Het WeesperNieuws wijdde daar een extra editie aan. Iedereen die bij de krant was betrokken, heeft die dag keihard gewerkt om nog dezelfde dag het verslag in de krant te krijgen. Zo konden de Weespers dezelfde avond nog lezen hoe deze voor Weesp zo unieke dag was verlopen.

Deze supersnelle krant mocht, vers van de pers, aan de Koningin worden aangeboden. Dat gebeurde aan het einde van het werkbezoek in Blaricum. Op die voorpagina stond met dikke letters: Alstublieft Majesteit. Een kleine troost voor een dag waarop het goot van de regen.

De koningin nam de krant met plezier in ontvangst en vulde de krantenkop aan met een hartelijk dankwoord voor de mooie ontvangst in deze regio. En ook zei dat ze dat ze de zojuist ontvangen krant met belangstelling zou lezen op de weg terug naar Huis ten Bosch. 

Toen ze even later achterin de door haar chauffeur gereden auto stapte, had de koningin het WeesperNieuws inderdaad nog in haar hand. 


Koningin Beatrix ontvangt extra editie WeesperNieuws n.a.v. werkbezoek in Weesp - Foto provincie Noord-Holland


23 mei 2003. koningin Beatrix arriveerde in Weesp voor een werkbezoek. - André Verheul sr

Jubileumkrant
Bij de krant die deze week in de bus valt, zit een speciale jubileumkrant. Daarin een blik achter de schermen bij het WeesperNieuws door de ogen van (oud-)medewerkers. Uiteraard is de special ook digitaal te lezen via

deze link.