Afbeelding

Raad pakt regie

De gemeenteraad neemt de regie over in het netelige dossier Weesperschool aan de Waarschapsstraat met een uitgebreid feitenonderzoek. Het is een hoogst opmerkelijke, zo niet unieke stap.

Het onderwerp om het bestemmingsplan aan te passen om de bouw van de Weesperschool mogelijk te maken staat deze maand op het programma. BPD wil hier twee woonblokken met elk 40 appartementen voor onder andere jongeren en acht vrijstaande woningen aan de Waarschapsstraat realiseren. Dinsdag 18 mei wordt het in de commissie SOB besproken en op 31 mei moet het in de gemeenteraad worden afgehamerd. Dat is althans de intentie van het college van B en W. En het onderwerp blijft ook gewoon op de agenda staan, in elk geval zeker op die van de commissie, maar dat afhameren gaat niet gebeuren. 

Unieke move

De gemeenteraad gaat daar namelijk voor liggen met een hoogst opmerkelijke en voor zover is te achterhalen zelfs unieke move in de politieke geschiedenis van Weesp. In plaats van deze maand een definitief besluit te nemen over het plan, gaan de fracties van de gemeenteraad namelijk eerst in gesprek met alle betrokkenen om zoveel informatie op tafel te krijgen. En dat gaat gebeuren met online zittingen die voor iedereen openbaar zijn.

De reden is dat er te veel losse eindjes zijn

De reden voor de ongebruikelijke stap is dat er volgens de raadsleden veel te veel losse eindjes in het bouwdossier voor jongerenwoningen zijn. Zoals de ongebruikelijk snelle verkoop van de grond voor bijna een miljoen euro aan projectontwikkelaar BPD. En ook het gegeven dat niet alleen de grond waar voorheen de Jan Woudsmaschool stond onderdeel van het bouwplan is, maar ook het grasveld ernaast, is met vragen omgeven. Ook willen de raadsleden weten wie welke toezeggingen heeft gedaan. Komt dit plan voort uit het huidige college is is het nog een erfenis van het vorige college? 

Druk overlegd

De afgelopen week is achter de schermen door de gemeenteraadsleden druk overlegd met als resultaat dat er nu het voornemen ligt om een speciale commissie in het leven te roepen die wordt samengesteld uit raadsleden (het ligt voor de hand dat er uit elke fractie één komt). Deze commissie wil vervolgens overleggen met de indieners van de zienswijzen op het bestemmingsplan (dat zijn er rond de 120), maar ook met alle andere betrokkenen, waaronder ook de projectontwikkelaar.

Christian Pfeiffer van GroenLinks heeft zich opgeworpen als woordvoerder van het initiatief. Hij legt uit waarom deze stap nu wordt gezet. “Formeel ligt aan de gemeenteraad nu de beslissing over het bestemmingsplan voor. Daar kunnen we, kortweg gezegd, ja of nee tegen zeggen. Maar de raad is voornemens dat niet te doen”, licht hij toe. 

Grote meerderheid

Hij stelt dat er een grote meerderheid voor deze andere manier van behandelen. “Het doel is om alle informatie boven tafel te krijgen voordat de politieke discussie losbarst. Wij willen weten hoe en wanneer welke stappen zijn genomen en wat de uitkomsten van die stappen zijn geweest. Ook willen we serieus met de indieners van zienswijzen in gesprek over de zorgen en mogelijke oplossingen die ze aandragen”, aldus Pfeiffer, die erkent dat een beslissing over het dossier kan daarmee wel tot het najaar opschuiven. Maar beter een verlate en goede afweging en beslissing, dan eentje die in de haast wordt genomen en achteraf een verkeerde keus zou kunnen zijn. En let wel: het hoeft niet zo te zijn dat het plan hiermee van tafel gaat. Maar in elk geval heeft iedereen er dan goed naar gekeken en dat gevoel ontbreekt nu bij in elk geval de omwonenden.

Brede meerderheid

Pfeiffer hecht er overigens aan om te benadrukken dat dit idee niet politiek is gefundeerd. “Het is een idee van een brede meerderheid in de gemeenteraad om tot een mogelijke oplossing in dit moeilijke dossier te komen.”

Feitenonderzoek

Formeel staat nu het volgende te gebeuren: de eerste behandeling van Weesperschool staat gepland op dinsdag 18 mei. Daarin zal worden voorgesteld de politieke behandeling uit te stellen en eerst op dit feitenonderzoek te gaan. De gemeenteraad zal de week daarna een formele commissie van raadsleden benoemen die met deze taak zal worden belast.